Pikantne szaszłyki z warzyw z tofu na grilla
łatwe
208 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
10 sztuk
1 opakowanie
8 sztuk
1 sztuka
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
0.5 pęczka
100 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa i serek tofu pokrój w grubą kostkę około 2 cm. Cytrynę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok, posiekaj natkę kolendry, obierz i zetrzyj na tarce kłącze imbiru.

Krok 2
W misce połącz olej sezamowy, sezam, miód, sok i skórkę z cytryny, sos sojowy, imbir oraz połowę opakowania przyprawy grubo mielonej Knorr.

Krok 3
Powstałą marynatę podziel na dwie części. W pierwszej obtocz kawałki warzyw i serek tofu. Warzywa na przemian z serkiem ponadziewaj na patyki do grillowania.

Krok 4
Warzywa upiecz lub grilluj na tackach aluminiowych pod przykryciem, na średnio rozgrzanym grillu około 10-15 minut, obracając szaszłyki co jakiś czas.

Krok 5
Zgrillowane warzywa ułóż na talerzu, polej je po wierzchu pozostałym sosem, posyp natką kolendry i podawaj z sosem sambal.


Dobra rada:
Do szaszłyków możesz dodać też krewetki lub kawałki ryby.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantne szaszłyki z warzyw z tofu na grilla
Pikantne szaszłyki warzywne z tofu to danie, które zachwyci przede wszystkim miłośników kuchni wegetariańskiej. Batat, pomidorki koktajlowe, cukinia, szalotka oraz serek tofu tworzą doskonałe połączenie z ostrymi przyprawami, które przypadnie do gustu nawet zwolennikom mięsnych potraw. Wypróbujcie nasz przepis na szaszłyki z warzyw i z tofu, aby urozmaicić codzienne menu. Szaszłyki przygotujecie o każdej porze roku, wykorzystując choćby grill elektryczny czy patelnię grillową. Będzie naprawdę smacznie!
Dla kogo?
Dla miłośników kuchni opartej na składnikach warzywnych. Szaszłyki przypadną do gustu także osobom preferującym mięso, które szukają ciekawych pomysłów na wzbogacenie codziennej diety.
Na jaką okazję?
Warzywne szaszłyki z tofu zagrają główną rolę podczas każdego przyjęcia grillowego. Nie zapominajcie o nich, planując codzienne posiłki – stanowią doskonałe danie obiadowe.
Czy wiesz, że?
Szaszłyki, w swej tradycyjnej odsłonie, pochodzą najprawdopodobniej z centralnej Azji. Przygotowywane były z różnych składników, mięsnych i warzywnych, a następnie pieczone nad ogniem.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz nieco wzbogacić danie, wykorzystaj ulubioną rybę lub krewetki, które upiecz razem z warzywami. Będzie egzotycznie i pysznie!