Pikantne żeberka BBQ na czerwonej fasoli
łatwe
47 osób zapisało

Składniki
800 gramów
100 mililitrów
1 opakowanie
1 puszka
1 puszka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka oprósz przyprawą grubo mieloną Knorr według uznania, ułóż na blasze do pieczenia, całość podlej 150 ml wody, przykryj folią aluminiową i piecz w niskiej temperaturze 160* przez 90 minut, aż mięso będzie miękkie.

Krok 2
Gorące jeszcze żeberka obtocz w sosie BBQ odstaw do lodówki pod przykryciem na co najmniej 12 h.

Krok 3
W między czasie przygotuj fasolę pod żeberka - w tym celu w garnku połącz odsączoną fasolę z pomidorami z puszki, dodaj przyprawy, kmin rzymski, obie papryki, czosnek i cebulę. Do fasoli możesz też wykorzystać soki powstałe podczas pieczenia żeberek. Wszystko razem gotuj aż sos zgęstnieje, około 10 minut.

Krok 4
Żeberka piecz/grilluj na tackach aluminiowych około 15 minut na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem, obracając mięso co jakiś czas. Grillując musisz uważać żeby sos się nie spalił. Żeberka podawaj ułożone na fasoli posypane obficie posiekaną natką kolendry.


Dobra rada:
Do fasoli możesz tez dodać inne warzywa strączkowe np. cieciorkę czy soczewicę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantne żeberka BBQ na czerwonej fasoli
Jeśli szukasz urozmaicenia menu na zbliżającą się imprezę grillową lub chcesz zaskoczyć rodzinę nowoczesnym daniem serwowanym na obiad – wypróbuj nasz przepis na pikantne żeberka BBQ na czerwonej fasoli. Kluczem do sukcesu tej potrawy jest odpowiednie marynowanie mięsa. Aby żeberka były delikatne i rozpływające się w ustach, pamiętaj o zamoczeniu ich w sosie barbecue na co najmniej 12 godzin. Sam proces pieczenia nie jest wymagający – wystarczy 15 minut, aby mięso było gotowe do podania. Będzie naprawdę smacznie!
Dla kogo?
Dla miłośników pikantnych, pieczonych mięs.
Na jaką okazję?
Na plenerowego grilla! Żeberka BBQ na czerwonej fasoli są wręcz stworzone na tego rodzaju okazje. Sprawdzą się również jako menu obiadowe, serwowane najlepiej w weekend, gdy macie więcej czasu na przygotowanie mięsa.
Czy wiesz, że?
Marynowanie jest procesem wpływającym przede wszystkim na smak mięsa. Ma także drugie, niezwykle ważne zadanie, którym jest nadanie potrawom delikatnej konsystencji. Mięso pod wpływem przypraw kruszeje, dzięki czemu łatwiej je upiec czy usmażyć.
Dla urozmaicenia:
Miłośnicy warzyw strączkowych mogą dodać do fasoli ciecierzycę lub soczewicę. To doskonała kompozycja!