Pikantne żeberka BBQ na czerwonej fasoli
łatwe
50 osób zapisało

Składniki
800 gramów
100 mililitrów
1 opakowanie
1 puszka
1 puszka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka oprósz przyprawą grubo mieloną Knorr według uznania, ułóż na blasze do pieczenia, całość podlej 150 ml wody, przykryj folią aluminiową i piecz w niskiej temperaturze 160* przez 90 minut, aż mięso będzie miękkie.

Krok 2
Gorące jeszcze żeberka obtocz w sosie BBQ odstaw do lodówki pod przykryciem na co najmniej 12 h.

Krok 3
W między czasie przygotuj fasolę pod żeberka - w tym celu w garnku połącz odsączoną fasolę z pomidorami z puszki, dodaj przyprawy, kmin rzymski, obie papryki, czosnek i cebulę. Do fasoli możesz też wykorzystać soki powstałe podczas pieczenia żeberek. Wszystko razem gotuj aż sos zgęstnieje, około 10 minut.

Krok 4
Żeberka piecz/grilluj na tackach aluminiowych około 15 minut na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem, obracając mięso co jakiś czas. Grillując musisz uważać żeby sos się nie spalił. Żeberka podawaj ułożone na fasoli posypane obficie posiekaną natką kolendry.


Dobra rada:
Do fasoli możesz tez dodać inne warzywa strączkowe np. cieciorkę czy soczewicę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantne żeberka BBQ na czerwonej fasoli
Jeśli szukasz urozmaicenia menu na zbliżającą się imprezę grillową lub chcesz zaskoczyć rodzinę nowoczesnym daniem serwowanym na obiad – wypróbuj nasz przepis na pikantne żeberka BBQ na czerwonej fasoli. Kluczem do sukcesu tej potrawy jest odpowiednie marynowanie mięsa. Aby żeberka były delikatne i rozpływające się w ustach, pamiętaj o zamoczeniu ich w sosie barbecue na co najmniej 12 godzin. Sam proces pieczenia nie jest wymagający – wystarczy 15 minut, aby mięso było gotowe do podania. Będzie naprawdę smacznie!
Dla kogo?
Dla miłośników pikantnych, pieczonych mięs.
Na jaką okazję?
Na plenerowego grilla! Żeberka BBQ na czerwonej fasoli są wręcz stworzone na tego rodzaju okazje. Sprawdzą się również jako menu obiadowe, serwowane najlepiej w weekend, gdy macie więcej czasu na przygotowanie mięsa.
Czy wiesz, że?
Marynowanie jest procesem wpływającym przede wszystkim na smak mięsa. Ma także drugie, niezwykle ważne zadanie, którym jest nadanie potrawom delikatnej konsystencji. Mięso pod wpływem przypraw kruszeje, dzięki czemu łatwiej je upiec czy usmażyć.
Dla urozmaicenia:
Miłośnicy warzyw strączkowych mogą dodać do fasoli ciecierzycę lub soczewicę. To doskonała kompozycja!


































