
Składniki
mięso:
1 kilogram
1 opakowanie
glazura:
100 mililitrów
100 mililitrów
100 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
50 mililitrów
100 mililitrów
1 łyżeczka
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w grube, jednocentymetrowe steki, oprósz przyprawą do grilla Knorr i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.

Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek, cebulę i chilli. Gdy cebula się zeszkli, dodaj cukier i smaż aż ulegnie karmelizacji. Dodaj wtedy ocet balsamiczny, sos sojowy, łyżkę cynamonu, kminu rzymskiego i roztarty goździk. Wszystko razem gotuj około 5 min., aż ocet prawie odparuje. Następnie dodaj ketchup i whisky, gotuj glazurę aż zgęstnieje.

Krok 3
Zamarynowane steki z karkówki przełóż do glazury i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie mięso grilluj na tackach, na średnio rozgrzanym grillu, przez około 20 minut odwracając mięso co jakiś czas i jednocześnie nakładając glazurę pędzelkiem na grillowane mięso.


Dobra rada:
Dobrym pomysłem jest podzielenie glazury po ugotowaniu na dwie części. Jedna posłuży do marynowania i grillowania, drugą można wykorzystać jako sos do już zgrillowanego mięsa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantna karkówka w glazurze z whisky
Karkówkę można przygotować na wiele sposobów, a na popołudnie przy grillu sprawdzi się w wersji pikantnej. Do jej wykonania potrzebne będą, oprócz mięsa – najlepiej chudego, m.in. brązowy cukier, posiekany czosnek, szalotka i przyprawy. O wyjątkowości tej potrawy świadczy fakt, że tym razem do przyrządzenia karkówki, użyjemy marynaty z whisky. Niebiańskie wrażenia dla kubków smakowych gwarantowane!
Dla kogo?
Uważasz, że o grillowaniu wiesz już wszystko i wieprzowina z rusztu nie ma przed tobą żadnych tajemnic? Tym razem przygotujemy marynatę do karkówki z whisky, dzięki czemu przekonasz się, że do odkrycia jeszcze wiele możliwości smakowych.
Na jaką okazję?
Na grilla, oczywiście! Zrobienie karkówki z whisky trzeba jednak odpowiednio rozplanować. Najpierw pokrojone w plastry mięso doprawiamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie należy podsmażyć na oliwie czosnek, cebulę oraz chili. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy cukier i czekamy, aż się skarmelizuje, po czym dodajemy ocet balsamiczny, sos sojowy, cynamon, kmin rzymski i roztarty goździk. Tę mieszankę gotujemy jeszcze chwilę, dolewamy do niej ketchup oraz whisky i czekamy do momentu, aż zgęstnieje.
Czy wiesz, że?
Teraz zamarynowane wcześniej steki wieprzowe przekładamy do gotowej glazury i odstawiamy na kilkanaście godzin – najlepiej na całą noc. Kiedy karkówka w whisky wchłonie smak i aromat dodatków, należy upiec ją na grillowych tackach.
Dla urozmaicenia:
Tak przygotowane mięso będzie się świetnie komponowało z pieczonymi ziemniakami i świeżymi warzywami. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pikantną karkówkę w glazurze z whisky.