Składniki
mięso:
1 kilogram
1 opakowanie
glazura:
100 mililitrów
100 mililitrów
100 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
50 mililitrów
100 mililitrów
1 łyżeczka
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w grube, jednocentymetrowe steki, oprósz przyprawą do grilla Knorr i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek, cebulę i chilli. Gdy cebula się zeszkli, dodaj cukier i smaż aż ulegnie karmelizacji. Dodaj wtedy ocet balsamiczny, sos sojowy, łyżkę cynamonu, kminu rzymskiego i roztarty goździk. Wszystko razem gotuj około 5 min., aż ocet prawie odparuje. Następnie dodaj ketchup i whisky, gotuj glazurę aż zgęstnieje.
Krok 3
Zamarynowane steki z karkówki przełóż do glazury i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie mięso grilluj na tackach, na średnio rozgrzanym grillu, przez około 20 minut odwracając mięso co jakiś czas i jednocześnie nakładając glazurę pędzelkiem na grillowane mięso.
Dobra rada:
Dobrym pomysłem jest podzielenie glazury po ugotowaniu na dwie części. Jedna posłuży do marynowania i grillowania, drugą można wykorzystać jako sos do już zgrillowanego mięsa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantna karkówka w glazurze z whisky
Karkówkę przygotujesz na wiele sposobów, a na popołudnie przy grillu sprawdzi się w wersji pikantnej. Do jej wykonania potrzebne Ci będą, oprócz mięsa (najlepiej chudego), m.in. brązowy cukier, posiekany czosnek, szalotka i przyprawy. Najpierw pokrojone w plastry mięso dopraw i odstaw w chłodne miejsce. Następnie podsmaż na oliwie czosnek, cebulę oraz chili. Gdy cebula się zeszkli, dodaj cukier i poczekaj, aż się skarmelizuje, po czym dołącz ocet balsamiczny, sos sojowy, cynamon, kmin rzymski i roztarty goździk. Tę mieszankę gotuj jeszcze chwilę, dolej do niej ketchup oraz whisky i czekaj do momentu, aż zgęstnieje. Teraz zamarynowane wcześniej steki wieprzowe przełóż do gotowej glazury i odstaw na kilkanaście godzin, a najlepiej na całą noc. Kiedy karkówka przesiąknie smakiem i aromatem dodatków, upiecz ją na grillowych tackach. Tak przygotowane mięso będzie się świetnie komponowało z pieczonymi ziemniakami i świeżymi warzywami. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pikantną karkówkę w glazurze z whisky.