Pikantna karkówka w glazurze z whisky przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantna karkówka w glazurze z whisky

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

107 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

199 osób wydrukowało

Pobierz pdf

279 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

mięso:

1 kilogram

1 opakowanie

glazura:

100 mililitrów

100 mililitrów

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

100 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grube, jednocentymetrowe steki, oprósz przyprawą do grilla Knorr i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.

Pikantna karkówka w glazurze z whisky - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek, cebulę i chilli. Gdy cebula się zeszkli, dodaj cukier i smaż aż ulegnie karmelizacji. Dodaj wtedy ocet balsamiczny, sos sojowy, łyżkę cynamonu, kminu rzymskiego i roztarty goździk. Wszystko razem gotuj około 5 min., aż ocet prawie odparuje. Następnie dodaj ketchup i whisky, gotuj glazurę aż zgęstnieje.

Pikantna karkówka w glazurze z whisky - Krok 2

Krok 3

Zamarynowane steki z karkówki przełóż do glazury i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie mięso grilluj na tackach, na średnio rozgrzanym grillu, przez około 20 minut odwracając mięso co jakiś czas i jednocześnie nakładając glazurę pędzelkiem na grillowane mięso.

Pikantna karkówka w glazurze z whisky - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrym pomysłem jest podzielenie glazury po ugotowaniu na dwie części. Jedna posłuży do marynowania i grillowania, drugą można wykorzystać jako sos do już zgrillowanego mięsa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantna karkówka w glazurze z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantna karkówka w glazurze z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantna karkówka w glazurze z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantna karkówka w glazurze z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantna karkówka w glazurze z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantna karkówka w glazurze z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantna karkówka w glazurze z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantna karkówka w glazurze z whisky - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantna karkówka w glazurze z whiskyPikantna karkówka w glazurze z whisky

Karkówkę można przygotować na wiele sposobów, a na popołudnie przy grillu sprawdzi się w wersji pikantnej. Do jej wykonania potrzebne będą, oprócz mięsa – najlepiej chudego, m.in. brązowy cukier, posiekany czosnek, szalotka i przyprawy. O wyjątkowości tej potrawy świadczy fakt, że tym razem do przyrządzenia karkówki, użyjemy marynaty z whisky. Niebiańskie wrażenia dla kubków smakowych gwarantowane!

Dla kogo?

Uważasz, że o grillowaniu wiesz już wszystko i wieprzowina z rusztu nie ma przed tobą żadnych tajemnic? Tym razem przygotujemy marynatę do karkówki z whisky, dzięki czemu przekonasz się, że do odkrycia jeszcze wiele możliwości smakowych.

Na jaką okazję?

Na grilla, oczywiście! Zrobienie karkówki z whisky trzeba jednak odpowiednio rozplanować. Najpierw pokrojone w plastry mięso doprawiamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie należy podsmażyć na oliwie czosnek, cebulę oraz chili. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy cukier i czekamy, aż się skarmelizuje, po czym dodajemy ocet balsamiczny, sos sojowy, cynamon, kmin rzymski i roztarty goździk. Tę mieszankę gotujemy jeszcze chwilę, dolewamy do niej ketchup oraz whisky i czekamy do momentu, aż zgęstnieje.

Czy wiesz, że?

Teraz zamarynowane wcześniej steki wieprzowe przekładamy do gotowej glazury i odstawiamy na kilkanaście godzin – najlepiej na całą noc. Kiedy karkówka w whisky wchłonie smak i aromat dodatków, należy upiec ją na grillowych tackach.

Dla urozmaicenia:

Tak przygotowane mięso będzie się świetnie komponowało z pieczonymi ziemniakami i świeżymi warzywami. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pikantną karkówkę w glazurze z whisky.