Pikantna karkówka w glazurze z whisky

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

74 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

173 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

mięso:

1 kilogram

glazura:

100 mililitrów

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

100 mililitrów

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grube, jednocentymetrowe steki, oprósz przyprawą do grilla Knorr i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.

Pikantna karkówka w glazurze z whisky - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek, cebulę i chilli. Gdy cebula się zeszkli, dodaj cukier i smaż aż ulegnie karmelizacji. Dodaj wtedy ocet balsamiczny, sos sojowy, łyżkę cynamonu, kminu rzymskiego i roztarty goździk. Wszystko razem gotuj około 5 min., aż ocet prawie odparuje. Następnie dodaj ketchup i whisky, gotuj glazurę aż zgęstnieje.

Pikantna karkówka w glazurze z whisky - Krok 2

Krok 3

Zamarynowane steki z karkówki przełóż do glazury i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie mięso grilluj na tackach, na średnio rozgrzanym grillu, przez około 20 minut odwracając mięso co jakiś czas i jednocześnie nakładając glazurę pędzelkiem na grillowane mięso.

Pikantna karkówka w glazurze z whisky - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrym pomysłem jest podzielenie glazury po ugotowaniu na dwie części. Jedna posłuży do marynowania i grillowania, drugą można wykorzystać jako sos do już zgrillowanego mięsa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantna karkówka w glazurze z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantna karkówka w glazurze z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantna karkówka w glazurze z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantna karkówka w glazurze z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantna karkówka w glazurze z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantna karkówka w glazurze z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantna karkówka w glazurze z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantna karkówka w glazurze z whiskyPikantna karkówka w glazurze z whisky

Karkówkę przygotujesz na wiele sposobów, a na popołudnie przy grillu sprawdzi się w wersji pikantnej. Do jej wykonania potrzebne Ci będą, oprócz mięsa (najlepiej chudego), m.in. brązowy cukier, posiekany czosnek, szalotka i przyprawy. Najpierw pokrojone w plastry mięso dopraw i odstaw w chłodne miejsce. Następnie podsmaż na oliwie czosnek, cebulę oraz chili. Gdy cebula się zeszkli, dodaj cukier i poczekaj, aż się skarmelizuje, po czym dołącz ocet balsamiczny, sos sojowy, cynamon, kmin rzymski i roztarty goździk. Tę mieszankę gotuj jeszcze chwilę, dolej do niej ketchup oraz whisky i czekaj do momentu, aż zgęstnieje. Teraz zamarynowane wcześniej steki wieprzowe przełóż do gotowej glazury i odstaw na kilkanaście godzin, a najlepiej na całą noc. Kiedy karkówka przesiąknie smakiem i aromatem dodatków, upiecz ją na grillowych tackach. Tak przygotowane mięso będzie się świetnie komponowało z pieczonymi ziemniakami i świeżymi warzywami. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pikantną karkówkę w glazurze z whisky.