
Składniki
mięso:
1 kilogram
1 opakowanie
glazura:
100 mililitrów
100 mililitrów
100 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
50 mililitrów
100 mililitrów
1 łyżeczka
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w grube, jednocentymetrowe steki, oprósz przyprawą do grilla Knorr i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek, cebulę i chilli. Gdy cebula się zeszkli, dodaj cukier i smaż aż ulegnie karmelizacji. Dodaj wtedy ocet balsamiczny, sos sojowy, łyżkę cynamonu, kminu rzymskiego i roztarty goździk. Wszystko razem gotuj około 5 min., aż ocet prawie odparuje. Następnie dodaj ketchup i whisky, gotuj glazurę aż zgęstnieje.
Krok 3
Zamarynowane steki z karkówki przełóż do glazury i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie mięso grilluj na tackach, na średnio rozgrzanym grillu, przez około 20 minut odwracając mięso co jakiś czas i jednocześnie nakładając glazurę pędzelkiem na grillowane mięso.
Dobra rada:
Dobrym pomysłem jest podzielenie glazury po ugotowaniu na dwie części. Jedna posłuży do marynowania i grillowania, drugą można wykorzystać jako sos do już zgrillowanego mięsa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantna karkówka w glazurze z whisky
Karkówkę przygotujesz na wiele sposobów, a na popołudnie przy grillu sprawdzi się w wersji pikantnej. Do jej wykonania potrzebne Ci będą, oprócz mięsa (najlepiej chudego), m.in. brązowy cukier, posiekany czosnek, szalotka i przyprawy. Najpierw pokrojone w plastry mięso dopraw i odstaw w chłodne miejsce. Następnie podsmaż na oliwie czosnek, cebulę oraz chili. Gdy cebula się zeszkli, dodaj cukier i poczekaj, aż się skarmelizuje, po czym dołącz ocet balsamiczny, sos sojowy, cynamon, kmin rzymski i roztarty goździk. Tę mieszankę gotuj jeszcze chwilę, dolej do niej ketchup oraz whisky i czekaj do momentu, aż zgęstnieje. Teraz zamarynowane wcześniej steki wieprzowe przełóż do gotowej glazury i odstaw na kilkanaście godzin, a najlepiej na całą noc. Kiedy karkówka przesiąknie smakiem i aromatem dodatków, upiecz ją na grillowych tackach. Tak przygotowane mięso będzie się świetnie komponowało z pieczonymi ziemniakami i świeżymi warzywami. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pikantną karkówkę w glazurze z whisky.