
Składniki
mięso:
1 kilogram
1 opakowanie
glazura:
100 mililitrów
100 mililitrów
100 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
50 mililitrów
100 mililitrów
1 łyżeczka
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w grube, jednocentymetrowe steki, oprósz przyprawą do grilla Knorr i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.

Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek, cebulę i chilli. Gdy cebula się zeszkli, dodaj cukier i smaż aż ulegnie karmelizacji. Dodaj wtedy ocet balsamiczny, sos sojowy, łyżkę cynamonu, kminu rzymskiego i roztarty goździk. Wszystko razem gotuj około 5 min., aż ocet prawie odparuje. Następnie dodaj ketchup i whisky, gotuj glazurę aż zgęstnieje.

Krok 3
Zamarynowane steki z karkówki przełóż do glazury i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie mięso grilluj na tackach, na średnio rozgrzanym grillu, przez około 20 minut odwracając mięso co jakiś czas i jednocześnie nakładając glazurę pędzelkiem na grillowane mięso.


Dobra rada:
Dobrym pomysłem jest podzielenie glazury po ugotowaniu na dwie części. Jedna posłuży do marynowania i grillowania, drugą można wykorzystać jako sos do już zgrillowanego mięsa.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantna karkówka w glazurze z whisky
Karkówkę można przygotować na wiele sposobów, a na popołudnie przy grillu sprawdzi się w wersji pikantnej. Do jej wykonania potrzebne będą, oprócz mięsa – najlepiej chudego, m.in. brązowy cukier, posiekany czosnek, szalotka i przyprawy. O wyjątkowości tej potrawy świadczy fakt, że tym razem do przyrządzenia karkówki, użyjemy marynaty z whisky. Niebiańskie wrażenia dla kubków smakowych gwarantowane!
Dla kogo?
Uważasz, że o grillowaniu wiesz już wszystko i wieprzowina z rusztu nie ma przed tobą żadnych tajemnic? Tym razem przygotujemy marynatę do karkówki z whisky, dzięki czemu przekonasz się, że do odkrycia jeszcze wiele możliwości smakowych.
Na jaką okazję?
Na grilla, oczywiście! Zrobienie karkówki z whisky trzeba jednak odpowiednio rozplanować. Najpierw pokrojone w plastry mięso doprawiamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie należy podsmażyć na oliwie czosnek, cebulę oraz chili. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy cukier i czekamy, aż się skarmelizuje, po czym dodajemy ocet balsamiczny, sos sojowy, cynamon, kmin rzymski i roztarty goździk. Tę mieszankę gotujemy jeszcze chwilę, dolewamy do niej ketchup oraz whisky i czekamy do momentu, aż zgęstnieje.
Czy wiesz, że?
Teraz zamarynowane wcześniej steki wieprzowe przekładamy do gotowej glazury i odstawiamy na kilkanaście godzin – najlepiej na całą noc. Kiedy karkówka w whisky wchłonie smak i aromat dodatków, należy upiec ją na grillowych tackach.
Dla urozmaicenia:
Tak przygotowane mięso będzie się świetnie komponowało z pieczonymi ziemniakami i świeżymi warzywami. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pikantną karkówkę w glazurze z whisky.