Składniki
200 gramów
2 łyżki
1 pęczek
1 pęczek
40 mililitrów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Migdały praż w rozgrzanym do 160 st.C piekarniku przez ok. 10-12 minut. Po tym czasie lekko ostudź i pokrój na mniejsze nieregularne kawałki.
Krok 2
Pomidory przekrój wzdłuż na pół i skrop oliwą. Wszystkie zioła posiekaj.
Krok 3
Rozgrzej mocno patelnię grillową i smaż pomidory zaczynając od części z miąższem. Po 1-2 minutach smażenia przekręć pomidory na drugą stronę. Po usmażeniu zdejmij z patelni.
Krok 4
Teraz skrop pomidory ponownie oliwą, posyp dużą ilością świeżych ziół, przyprawą Jalapeno i migdałami. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Dobra rada:
Do posypania pomidorów możesz również użyć innych ziół, a także sera np. feta lub halloumi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejInne przepisy
Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno
Na grillu przyrządzić możemy nie tylko aromatyczne mięsa czy pyszne ryby, ale również większość z ogólnodostępnych, szczególnie w sezonie letnim, warzyw. Czy próbowałeś już wrzucić na ruszt… żółte pomidory? Zachęcamy do kulinarnych eksperymentów!
Dla kogo?
Dla lubiących ostre smaki i zdecydowane nuty w potrawach. Dodatek jalapeno zapewni odpowiednie doznania smakowe!
Na jaką okazję?
Grillowane pomidory to dobra propozycja na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.
Czy wiesz, że?
Pierwsze uprawy papryki jalapeno miały miejsce w meksykańskim mieście Xalapa – to właśnie od tego miejsca pochodzi nazwa warzywa. W Europie papryczki chili pojawiły się dopiero w XV wieku, za sprawą Krzysztofa Kolumba.
Dla urozmaicenia:
Do grillowanych pomidorów dodać możesz świeżej bazylii. Ten składnik nada im szczególnego charakteru.