Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżki

1 pęczek

1 pęczek

40 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdały praż w rozgrzanym do 160 st.C piekarniku przez ok. 10-12 minut. Po tym czasie lekko ostudź i pokrój na mniejsze nieregularne kawałki.

Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - Krok 1

Krok 2

Pomidory przekrój wzdłuż na pół i skrop oliwą. Wszystkie zioła posiekaj.

Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej mocno patelnię grillową i smaż pomidory zaczynając od części z miąższem. Po 1-2 minutach smażenia przekręć pomidory na drugą stronę. Po usmażeniu zdejmij z patelni.

Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - Krok 3

Krok 4

Teraz skrop pomidory ponownie oliwą, posyp dużą ilością świeżych ziół, przyprawą Jalapeno i migdałami. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do posypania pomidorów możesz również użyć innych ziół, a także sera np. feta lub halloumi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane pomidory z ziołami i jalapenoGrillowane pomidory z ziołami i jalapeno

Na grillu przyrządzić możemy nie tylko aromatyczne mięsa czy pyszne ryby, ale również większość z ogólnodostępnych, szczególnie w sezonie letnim, warzyw. Czy próbowałeś już wrzucić na ruszt… żółte pomidory? Zachęcamy do kulinarnych eksperymentów!

Dla kogo?

Dla lubiących ostre smaki i zdecydowane nuty w potrawach. Dodatek jalapeno zapewni odpowiednie doznania smakowe!

 

Na jaką okazję?

Grillowane pomidory to dobra propozycja na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.

Czy wiesz, że?

Pierwsze uprawy papryki jalapeno miały miejsce w meksykańskim mieście Xalapa – to właśnie od tego miejsca pochodzi nazwa warzywa. W Europie papryczki chili pojawiły się dopiero w XV wieku, za sprawą Krzysztofa Kolumba.

Dla urozmaicenia:

Do grillowanych pomidorów dodać możesz świeżej bazylii. Ten składnik nada im szczególnego charakteru.