
Składniki
200 gramów
2 łyżki
1 pęczek
1 pęczek
40 mililitrów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Migdały praż w rozgrzanym do 160 st.C piekarniku przez ok. 10-12 minut. Po tym czasie lekko ostudź i pokrój na mniejsze nieregularne kawałki.

Krok 2
Pomidory przekrój wzdłuż na pół i skrop oliwą. Wszystkie zioła posiekaj.

Krok 3
Rozgrzej mocno patelnię grillową i smaż pomidory zaczynając od części z miąższem. Po 1-2 minutach smażenia przekręć pomidory na drugą stronę. Po usmażeniu zdejmij z patelni.

Krok 4
Teraz skrop pomidory ponownie oliwą, posyp dużą ilością świeżych ziół, przyprawą Jalapeno i migdałami. Podawaj na ciepło lub na zimno.


Dobra rada:
Do posypania pomidorów możesz również użyć innych ziół, a także sera np. feta lub halloumi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki papryki jalapeno z czosnkiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno
Na grillu przyrządzić możemy nie tylko aromatyczne mięsa czy pyszne ryby, ale również większość z ogólnodostępnych, szczególnie w sezonie letnim, warzyw. Czy próbowałeś już wrzucić na ruszt… żółte pomidory? Zachęcamy do kulinarnych eksperymentów!
Dla kogo?
Dla lubiących ostre smaki i zdecydowane nuty w potrawach. Dodatek jalapeno zapewni odpowiednie doznania smakowe!
Na jaką okazję?
Grillowane pomidory to dobra propozycja na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.
Czy wiesz, że?
Pierwsze uprawy papryki jalapeno miały miejsce w meksykańskim mieście Xalapa – to właśnie od tego miejsca pochodzi nazwa warzywa. W Europie papryczki chili pojawiły się dopiero w XV wieku, za sprawą Krzysztofa Kolumba.
Dla urozmaicenia:
Do grillowanych pomidorów dodać możesz świeżej bazylii. Ten składnik nada im szczególnego charakteru.