Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżki

1 pęczek

1 pęczek

40 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdały praż w rozgrzanym do 160 st.C piekarniku przez ok. 10-12 minut. Po tym czasie lekko ostudź i pokrój na mniejsze nieregularne kawałki.

Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - Krok 1

Krok 2

Pomidory przekrój wzdłuż na pół i skrop oliwą. Wszystkie zioła posiekaj.

Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej mocno patelnię grillową i smaż pomidory zaczynając od części z miąższem. Po 1-2 minutach smażenia przekręć pomidory na drugą stronę. Po usmażeniu zdejmij z patelni.

Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - Krok 3

Krok 4

Teraz skrop pomidory ponownie oliwą, posyp dużą ilością świeżych ziół, przyprawą Jalapeno i migdałami. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do posypania pomidorów możesz również użyć innych ziół, a także sera np. feta lub halloumi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane pomidory z ziołami i jalapenoGrillowane pomidory z ziołami i jalapeno

Na grillu przyrządzić możemy nie tylko aromatyczne mięsa czy pyszne ryby, ale również większość z ogólnodostępnych, szczególnie w sezonie letnim, warzyw. Czy próbowałeś już wrzucić na ruszt… żółte pomidory? Zachęcamy do kulinarnych eksperymentów!

Dla kogo?

Dla lubiących ostre smaki i zdecydowane nuty w potrawach. Dodatek jalapeno zapewni odpowiednie doznania smakowe!

 

Na jaką okazję?

Grillowane pomidory to dobra propozycja na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.

Czy wiesz, że?

Pierwsze uprawy papryki jalapeno miały miejsce w meksykańskim mieście Xalapa – to właśnie od tego miejsca pochodzi nazwa warzywa. W Europie papryczki chili pojawiły się dopiero w XV wieku, za sprawą Krzysztofa Kolumba.

Dla urozmaicenia:

Do grillowanych pomidorów dodać możesz świeżej bazylii. Ten składnik nada im szczególnego charakteru.