Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżki

1 pęczek

1 pęczek

40 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdały praż w rozgrzanym do 160 st.C piekarniku przez ok. 10-12 minut. Po tym czasie lekko ostudź i pokrój na mniejsze nieregularne kawałki.

Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - Krok 1

Krok 2

Pomidory przekrój wzdłuż na pół i skrop oliwą. Wszystkie zioła posiekaj.

Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej mocno patelnię grillową i smaż pomidory zaczynając od części z miąższem. Po 1-2 minutach smażenia przekręć pomidory na drugą stronę. Po usmażeniu zdejmij z patelni.

Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - Krok 3

Krok 4

Teraz skrop pomidory ponownie oliwą, posyp dużą ilością świeżych ziół, przyprawą Jalapeno i migdałami. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do posypania pomidorów możesz również użyć innych ziół, a także sera np. feta lub halloumi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane pomidory z ziołami i jalapenoGrillowane pomidory z ziołami i jalapeno

Na grillu przyrządzić możemy nie tylko aromatyczne mięsa czy pyszne ryby, ale również większość z ogólnodostępnych, szczególnie w sezonie letnim, warzyw. Czy próbowałeś już wrzucić na ruszt… żółte pomidory? Zachęcamy do kulinarnych eksperymentów!

Dla kogo?

Dla lubiących ostre smaki i zdecydowane nuty w potrawach. Dodatek jalapeno zapewni odpowiednie doznania smakowe!

 

Na jaką okazję?

Grillowane pomidory to dobra propozycja na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.

Czy wiesz, że?

Pierwsze uprawy papryki jalapeno miały miejsce w meksykańskim mieście Xalapa – to właśnie od tego miejsca pochodzi nazwa warzywa. W Europie papryczki chili pojawiły się dopiero w XV wieku, za sprawą Krzysztofa Kolumba.

Dla urozmaicenia:

Do grillowanych pomidorów dodać możesz świeżej bazylii. Ten składnik nada im szczególnego charakteru.