Opiekane na grillu warzywa korzeniowe ze świeżymi ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Opiekane na grillu warzywa korzeniowe ze świeżymi ziołami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

78 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

300 gramów

200 gramów

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

50 gramów

2 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej grilla do ok 150 stopni. Umyj wszystkie warzywa i odetnij końcówki z listkami i łodyżkami. Cebulę pokrój na ćwiartki.

Krok 2

Grilluj powoli warzywa, często je przekręcając aż zrobią się miękkie wewnątrz a na zewnątrz ładnie skarmelizowane. Odstaw aby lekko ostygły i pokrój na większe (2cm) nie regularne kawałki.

Krok 3

Bulionetkę Knorr zagotuj w 100ml wody z octem i miodem.

Krok 4

Zgrillowane warzywa połóż na dużej patelni, jedno obok drugiego i polej sosem. Całość gotuj ok 5 minut aż sos ładnie oklei się na warzywach.

Krok 5

Porwij listki botwinki, selera oraz ziół. Posiekaj orzechy. Ułóż ładnie na półmisku lub talerzu warzywa i posyp ziołami oraz orzechami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Świetnie smakuje na ciepło lub na zimno z dodatkiem koziego sera lub soczewicy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Opiekane na grillu warzywa korzeniowe ze świeżymi ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Opiekane na grillu warzywa korzeniowe ze świeżymi ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Opiekane na grillu warzywa korzeniowe ze świeżymi ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Opiekane na grillu warzywa korzeniowe ze świeżymi ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Opiekane na grillu warzywa korzeniowe ze świeżymi ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Opiekane na grillu warzywa korzeniowe ze świeżymi ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Opiekane na grillu warzywa korzeniowe ze świeżymi ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Opiekane na grillu warzywa korzeniowe ze świeżymi ziołami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Opiekane na grillu warzywa korzeniowe ze świeżymi ziołamiOpiekane na grillu warzywa korzeniowe ze świeżymi ziołami

Smak grillowanego mięsa lub warzyw kojarzy się zwykle z letnim, błogim lenistwem i plenerowymi imprezami. Dziś nawet zimą możecie zafundować sobie wakacyjny klimat, wykorzystując grill elektryczny. Nasza propozycja na grillowe przyjęcie to warzywa korzeniowe ze świeżymi ziołami. Wystarczy pietruszka, marchewka, buraki i przyprawy. Proste i genialne w smaku. Zapraszamy na letnie grillowanie!

Dla kogo?

Dla osób szukających ciekawych dodatków do dań. Opiekane warzywa na grillu z ziołami z pewnością przypadną do gustu również zwolennikom kuchni roślinnej.

Na jaką okazję?

Na każdą, a przede wszystkim na plenerową imprezę ze znajomymi. W domu korzeniowe warzywa opiekane na grillu sprawdzą się jako danie obiadowe lub ciekawy dodatek do innych potraw.

Czy wiesz, że?

Buraki są rośliną odporną na niskie temperatury i mróz. Bujnie rosną nawet w chłodniejszym klimacie. Botwina znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Może być serwowana jako dodatek do dań, a po jej upieczeniu zyskacie pyszne chipsy.

Dla urozmaicenia:

Warzywa opiekane na grillu możecie wzbogacić kozim serem lub soczewicą. Danie smakuje wyśmienicie zarówno na zimno, jak i na ciepło.