Opiekane na grillu warzywa korzeniowe ze świeżymi ziołami
łatwe
34 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
200 gramów
300 gramów
200 gramów
1 sztuka
4 łyżki
2 łyżki
50 gramów
2 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej grilla do ok 150 stopni. Umyj wszystkie warzywa i odetnij końcówki z listkami i łodyżkami. Cebulę pokrój na ćwiartki.
Krok 2
Grilluj powoli warzywa, często je przekręcając aż zrobią się miękkie wewnątrz a na zewnątrz ładnie skarmelizowane. Odstaw aby lekko ostygły i pokrój na większe (2cm) nie regularne kawałki.
Krok 3
Bulion Knorr zagotuj w 100ml wody z octem i miodem.
Krok 4
Zgrillowane warzywa połóż na dużej patelni, jedno obok drugiego i polej sosem. Całość gotuj ok 5 minut aż sos ładnie oklei się na warzywach.
Krok 5
Porwij listki botwinki, selera oraz ziół. Posiekaj orzechy. Ułóż ładnie na półmisku lub talerzu warzywa i posyp ziołami oraz orzechami.

Dobra rada:
Świetnie smakuje na ciepło lub na zimno z dodatkiem koziego sera lub soczewicy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Opiekane na grillu warzywa korzeniowe ze świeżymi ziołami
Smak grillowanego mięsa lub warzyw kojarzy się zwykle z letnim, błogim lenistwem i plenerowymi imprezami. Dziś nawet zimą możecie zafundować sobie wakacyjny klimat, wykorzystując grill elektryczny. Nasza propozycja na grillowe przyjęcie to warzywa korzeniowe ze świeżymi ziołami. Wystarczy pietruszka, marchewka, buraki i przyprawy. Proste i genialne w smaku. Zapraszamy na letnie grillowanie!
Dla kogo?
Dla osób szukających ciekawych dodatków do dań. Opiekane warzywa na grillu z ziołami z pewnością przypadną do gustu również zwolennikom kuchni roślinnej.
Na jaką okazję?
Na każdą, a przede wszystkim na plenerową imprezę ze znajomymi. W domu korzeniowe warzywa opiekane na grillu sprawdzą się jako danie obiadowe lub ciekawy dodatek do innych potraw.
Czy wiesz, że?
Buraki są rośliną odporną na niskie temperatury i mróz. Bujnie rosną nawet w chłodniejszym klimacie. Botwina znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Może być serwowana jako dodatek do dań, a po jej upieczeniu zyskacie pyszne chipsy.
Dla urozmaicenia:
Warzywa opiekane na grillu możecie wzbogacić kozim serem lub soczewicą. Danie smakuje wyśmienicie zarówno na zimno, jak i na ciepło.