Pełnoziarniste wrapy z kurczakiem z grilla
łatwe
886 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
4 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
30 gramów
1 pęczek
2 łyżki
sos:
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą, następnie powstałą marynatą natrzyj mięso.

Krok 2
Piersi usmaż na ruszcie rozgrzanego grilla z obu stron – po 5-6 minut. Usmażone mięso wystudź i pokrój w cienkie plastry.

Krok 3
Awokado obierz i pokrój w plastry, figi również pokrój w plastry. Ser pokrusz, cykorię pokrój w cienkie paski. W misce połącz rukolę, cykorię oraz drobno pokrojoną kolendrę.

Krok 4
W miseczce połącz wszystkie składniki sosu i wymieszaj. Na blacie rozłóż tortille i posmaruj je sosem.

Krok 5
Na tortille nałóż rukolę z cykorią, plastry awokado, figi oraz pokruszony ser i mięso. Wszystko razem zawiń. Placki ułóż na rozgrzanym grillu – opiekaj kilka minut z obu stron, uważając, aby się nie przypaliły. Gotowe podawaj z ulubionym dipem.


Dobra rada:
Wrapy z kurczakiem możesz również przygotować w swojej domowej kuchni używając grillowej patelni.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pełnoziarniste wrapy z kurczakiem z grilla
Wrapy – szybka przekąska na ciepło, odpowiednia na drugie śniadanie lub obiad. To także smaczny sposób na podanie grillowanego kurczaka. Marynowane i upieczone na grillu mięso będzie soczyste i kruche, doskonale skomponuje się z chrupiącymi sałatami, a także kremowym miąższem z awokado. W misce połącz cykorię, rukolę, ser pleśniowy oraz figi. W miarę możliwości użyj świeżych owoców, ale sprawdzą się także suszone. Kiedy mięso będzie już gotowe, pokrój je na kawałki i kładź na tortille. Placki posmaruj wcześniej pikantnym indonezyjskim sosem sambal oelek, którego smak złagodzisz nieco dodatkiem jogurtu oraz majonezu. Jego wyrazisty charakter bardzo dobrze uzupełni smak pozostałych dodatków, czyli mięsa, warzyw i owoców. Na placki nałóż pozostałe składniki: mieszankę sałat oraz awokado. Zawiń wszystko w dość ciasne rulony. Serwuj z dipem czosnkowym albo domowymi frytkami, a bezpośrednio przed podaniem udekoruj natką pietruszki lub kolendrą. Przygotuj pełnoziarniste wrapy z kurczakiem z grilla – zobacz, jakie to łatwe.