Pełnoziarniste wrapy z kurczakiem z grilla
łatwe
906 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
4 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
30 gramów
1 pęczek
2 łyżki
sos:
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą, następnie powstałą marynatą natrzyj mięso.

Krok 2
Piersi usmaż na ruszcie rozgrzanego grilla z obu stron – po 5-6 minut. Usmażone mięso wystudź i pokrój w cienkie plastry.

Krok 3
Awokado obierz i pokrój w plastry, figi również pokrój w plastry. Ser pokrusz, cykorię pokrój w cienkie paski. W misce połącz rukolę, cykorię oraz drobno pokrojoną kolendrę.

Krok 4
W miseczce połącz wszystkie składniki sosu i wymieszaj. Na blacie rozłóż tortille i posmaruj je sosem.

Krok 5
Na tortille nałóż rukolę z cykorią, plastry awokado, figi oraz pokruszony ser i mięso. Wszystko razem zawiń. Placki ułóż na rozgrzanym grillu – opiekaj kilka minut z obu stron, uważając, aby się nie przypaliły. Gotowe podawaj z ulubionym dipem.


Dobra rada:
Wrapy z kurczakiem możesz również przygotować w swojej domowej kuchni używając grillowej patelni.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pełnoziarniste wrapy z kurczakiem z grilla
Wrapy – szybka przekąska na ciepło, odpowiednia na drugie śniadanie lub obiad. To także smaczny sposób na podanie grillowanego kurczaka. Marynowane i upieczone na grillu mięso będzie soczyste i kruche, doskonale skomponuje się z chrupiącymi sałatami, a także kremowym miąższem z awokado. W misce połącz cykorię, rukolę, ser pleśniowy oraz figi. W miarę możliwości użyj świeżych owoców, ale sprawdzą się także suszone. Kiedy mięso będzie już gotowe, pokrój je na kawałki i kładź na tortille. Placki posmaruj wcześniej pikantnym indonezyjskim sosem sambal oelek, którego smak złagodzisz nieco dodatkiem jogurtu oraz majonezu. Jego wyrazisty charakter bardzo dobrze uzupełni smak pozostałych dodatków, czyli mięsa, warzyw i owoców. Na placki nałóż pozostałe składniki: mieszankę sałat oraz awokado. Zawiń wszystko w dość ciasne rulony. Serwuj z dipem czosnkowym albo domowymi frytkami, a bezpośrednio przed podaniem udekoruj natką pietruszki lub kolendrą. Przygotuj pełnoziarniste wrapy z kurczakiem z grilla – zobacz, jakie to łatwe.