Grillowane udka z rosołu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

461 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

500 osób wydrukowało

Pobierz pdf

897 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

8 sztuk

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżka

0 gramów

0 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki z kurczaka włóż do garnka, zalej wodą. Dodaj oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy oraz ziele i pieprz – ugotuj tradycyjny rosół. Z gotowego rosołu udka wyjmij i ostudź.

Grillowane udka z rosołu - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj podgrzany lekko miód, olej, musztardę oraz przyprawę Knorr. Całość wymieszaj.

Grillowane udka z rosołu - Krok 2

Krok 3

Udka zamarynuj w przygotowanej marynacie i posyp posiekanymi ziołami.

Grillowane udka z rosołu - Krok 3

Krok 4

Każde z udek zawiń w plaster boczku.

Grillowane udka z rosołu - Krok 4

Krok 5

Następnie ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla. Smaż ok. 10 minut obracając co chwila, aby udka nie przypaliły się. Gotowe podawaj z chrupiącymi grzankami z grilla i sałatą

Grillowane udka z rosołu - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Ugotowane w rosole udka są świetną alternatywą na szybki i smaczny obiad – gotowa zupa i danie główne z grilla w jednym!

0

Opinie o przepisie

Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane udka z rosołuGrillowane udka z rosołu

Jak wykorzystać ugotowane w rosole mięso? Doskonale sprawdzi się przyrządzone na grillu. Grillowane udka z rosołu nabiorą zupełnie innego smaku oraz wyrazistości, jeśli przygotujesz je w odpowiedni sposób. Potrzebna będzie przede wszystkim marynata – postaw na klasykę i połącz olej z przyprawami, musztardą, a także miodem. To słodko-pikantne połączenie bardzo dobrze skomponuje się z drobiem. Dodatkowo natrzyj mięso świeżym tymiankiem oraz rozmarynem. Ponieważ mięso z kurczaka jest dość chude, żeby nie wyschło podczas grillowania, każde udko zawiń w plaster boczku wędzonego. Doda on nie tylko soczystości, ale również przyjemnego aromatu. Grilluj na rozgrzanym ruszcie do czasu, aż boczek się zarumieni. Grillowane udka z rosołu serwuj z różnorodnymi dodatkami: ziołowymi grzankami, sezonową sałatką czy warzywnymi szaszłykami. Jeśli podajesz je na obiad, razem z nimi upiecz także ziemniaki w mundurkach. Zapisz nasz przepis i koniecznie skorzystaj z niego podczas najbliższego grillowania!