Grillowane udka z rosołu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane udka z rosołu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

472 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

505 osób wydrukowało

Pobierz pdf

908 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

8 sztuk

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki z kurczaka włóż do garnka, zalej wodą. Dodaj oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy oraz ziele i pieprz – ugotuj tradycyjny rosół. Z gotowego rosołu udka wyjmij i ostudź.

Grillowane udka z rosołu - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj podgrzany lekko miód, olej, musztardę oraz przyprawę Knorr. Całość wymieszaj.

Grillowane udka z rosołu - Krok 2

Krok 3

Udka zamarynuj w przygotowanej marynacie i posyp posiekanymi ziołami.

Grillowane udka z rosołu - Krok 3

Krok 4

Każde z udek zawiń w plaster boczku.

Grillowane udka z rosołu - Krok 4

Krok 5

Następnie ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla. Smaż ok. 10 minut obracając co chwila, aby udka nie przypaliły się. Gotowe podawaj z chrupiącymi grzankami z grilla i sałatą

Grillowane udka z rosołu - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Ugotowane w rosole udka są świetną alternatywą na szybki i smaczny obiad – gotowa zupa i danie główne z grilla w jednym!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane udka z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane udka z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane udka z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane udka z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane udka z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane udka z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane udka z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane udka z rosołu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane udka z rosołuGrillowane udka z rosołu

Jak wykorzystać ugotowane w rosole mięso? Doskonale sprawdzi się przyrządzone na grillu. Grillowane udka z rosołu nabiorą zupełnie innego smaku oraz wyrazistości, jeśli przygotujesz je w odpowiedni sposób. Potrzebna będzie przede wszystkim marynata – postaw na klasykę i połącz olej z przyprawami, musztardą, a także miodem. To słodko-pikantne połączenie bardzo dobrze skomponuje się z drobiem. Dodatkowo natrzyj mięso świeżym tymiankiem oraz rozmarynem. Ponieważ mięso z kurczaka jest dość chude, żeby nie wyschło podczas grillowania, każde udko zawiń w plaster boczku wędzonego. Doda on nie tylko soczystości, ale również przyjemnego aromatu. Grilluj na rozgrzanym ruszcie do czasu, aż boczek się zarumieni. Grillowane udka z rosołu serwuj z różnorodnymi dodatkami: ziołowymi grzankami, sezonową sałatką czy warzywnymi szaszłykami. Jeśli podajesz je na obiad, razem z nimi upiecz także ziemniaki w mundurkach. Zapisz nasz przepis i koniecznie skorzystaj z niego podczas najbliższego grillowania!