Grillowane udka z rosołu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane udka z rosołu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

473 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

503 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

905 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

8 sztuk

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki z kurczaka włóż do garnka, zalej wodą. Dodaj oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy oraz ziele i pieprz – ugotuj tradycyjny rosół. Z gotowego rosołu udka wyjmij i ostudź.

Grillowane udka z rosołu - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj podgrzany lekko miód, olej, musztardę oraz przyprawę Knorr. Całość wymieszaj.

Grillowane udka z rosołu - Krok 2

Krok 3

Udka zamarynuj w przygotowanej marynacie i posyp posiekanymi ziołami.

Grillowane udka z rosołu - Krok 3

Krok 4

Każde z udek zawiń w plaster boczku.

Grillowane udka z rosołu - Krok 4

Krok 5

Następnie ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla. Smaż ok. 10 minut obracając co chwila, aby udka nie przypaliły się. Gotowe podawaj z chrupiącymi grzankami z grilla i sałatą

Grillowane udka z rosołu - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Ugotowane w rosole udka są świetną alternatywą na szybki i smaczny obiad – gotowa zupa i danie główne z grilla w jednym!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane udka z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane udka z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane udka z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane udka z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane udka z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane udka z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane udka z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane udka z rosołu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane udka z rosołuGrillowane udka z rosołu

Jak wykorzystać ugotowane w rosole mięso? Doskonale sprawdzi się przyrządzone na grillu. Grillowane udka z rosołu nabiorą zupełnie innego smaku oraz wyrazistości, jeśli przygotujesz je w odpowiedni sposób. Potrzebna będzie przede wszystkim marynata – postaw na klasykę i połącz olej z przyprawami, musztardą, a także miodem. To słodko-pikantne połączenie bardzo dobrze skomponuje się z drobiem. Dodatkowo natrzyj mięso świeżym tymiankiem oraz rozmarynem. Ponieważ mięso z kurczaka jest dość chude, żeby nie wyschło podczas grillowania, każde udko zawiń w plaster boczku wędzonego. Doda on nie tylko soczystości, ale również przyjemnego aromatu. Grilluj na rozgrzanym ruszcie do czasu, aż boczek się zarumieni. Grillowane udka z rosołu serwuj z różnorodnymi dodatkami: ziołowymi grzankami, sezonową sałatką czy warzywnymi szaszłykami. Jeśli podajesz je na obiad, razem z nimi upiecz także ziemniaki w mundurkach. Zapisz nasz przepis i koniecznie skorzystaj z niego podczas najbliższego grillowania!