
Składniki
8 sztuk
1 opakowanie
8 sztuk
1 pęczek
1 łyżka
1 łyżka
2 sztuki
4 sztuki
4 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pałki z kurczaka włóż do garnka, zalej wodą. Dodaj oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy oraz ziele i pieprz – ugotuj tradycyjny rosół. Z gotowego rosołu udka wyjmij i ostudź.

Krok 2
W miseczce wymieszaj podgrzany lekko miód, olej, musztardę oraz przyprawę Knorr. Całość wymieszaj.

Krok 3
Udka zamarynuj w przygotowanej marynacie i posyp posiekanymi ziołami.

Krok 4
Każde z udek zawiń w plaster boczku.

Krok 5
Następnie ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla. Smaż ok. 10 minut obracając co chwila, aby udka nie przypaliły się. Gotowe podawaj z chrupiącymi grzankami z grilla i sałatą


Dobra rada:
Ugotowane w rosole udka są świetną alternatywą na szybki i smaczny obiad – gotowa zupa i danie główne z grilla w jednym! Możesz przygotować to danie wykorzystując produkty z Rosołu z kury. Gotowanie ZERO WASTE.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane udka z rosołu
Jak wykorzystać ugotowane w rosole mięso? Doskonale sprawdzi się przyrządzone na grillu. Grillowane udka z rosołu nabiorą zupełnie innego smaku oraz wyrazistości, jeśli przygotujesz je w odpowiedni sposób. Marynata z umiejętnie wyważonymi składnikami jest w stanie wiele zdziałać. Zapisz nasz przepis na udka z rosołu i koniecznie skorzystaj z niego podczas najbliższego grillowania!
Dla kogo?
W twoich posiłkach nie ma miejsca na nudę? Zatem do zrobienia udek z rosołu na grillu potrzebna będzie przede wszystkim marynata – postaw na klasykę i połącz olej z przyprawami, musztardą, a także miodem. To słodko-pikantne połączenie bardzo dobrze komponuje się z drobiem. Uzupełnienie stanowi tymianek oraz rozmaryn, którymi należy natrzeć mięso.
Na jaką okazję?
Jeśli podajesz je na obiad, razem z nimi upiecz także ziemniaki w mundurkach. Zaoszczędzisz sporo czasu i energii – również tej, która jest potrzebna do uruchomienia grilla i innych kuchennych sprzętów. Gotowane udka na grilla to kapitalny sposób na spożytkowanie jedzenia po świątecznym rosole.
Czy wiesz, że?
Ponieważ mięso z kurczaka jest dość chude, żeby nie wyschło podczas grillowania, każde udko z rosołu zawiń w plaster boczku wędzonego. Doda on nie tylko soczystości, ale również przyjemnego aromatu. Grilluj na rozgrzanym ruszcie do czasu, aż boczek się zarumieni.
Dla urozmaicenia:
Grillowane udka z kurczaka z rosołu serwuj z różnorodnymi dodatkami: ziołowymi grzankami, sezonową sałatką czy warzywnymi szaszłykami.