
Składniki
2 litry
1 sztuka
50 dekagramów
50 dekagramów
10 dekagramów
10 dekagramów
15 dekagramów
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Umyj i ugotuj mięso w osolonej wodzie.

Krok 2
Obierz i pokrój w paski warzywa. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w paski warzywa oraz kostkę rosołową wołową Knorr.

Krok 3
Miękkie mięso wyjmij i oddziel od kości, zmiel i połącz z groszkiem i jajem.

Krok 4
Dopraw do smaku i uformuj z masy małe kulki, włóż je do rosołu. Jeżeli masa mięsna jest rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej. Gotuj 10 minut. Rosół z kury podawaj zaraz po przyrządzeniu.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce. Po przygotowaniu tego dania możesz zrobić jeszcze Grillowane udka z rosołu. ZERO WASTE w kuchni.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rosół z kury
Rosół to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które z powodzeniem może służyć także jako baza do innych zup. Bez niego, większość z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu! Według tego przepisu rosół z łatwością ugotują nawet osoby stawiające dopiero pierwsze kroki w kuchni. Co więcej, możesz go przygotować na bazie produktów dostępnych w każdej lodówce. Do rosołu warto wykorzystać zarówno drób (nie tylko mięso z kury, lecz także kaczki, bażanta, gęsi lub perliczki), jak i wołowinę lub cielęcinę. Mięso powinno się myć w ciepłej wodzie, która skutecznie rozpuści tłustą otoczkę znajdującą się na jego powierzchni. Następnie w garnku zalewa się je zimną wodą, co sprawia, że tak gotowany rosół jest bardziej aromatyczny. Rosół należy solić pod koniec gotowania mięsa, przed wrzuceniem warzyw. Zupę tę możesz zaserwować zarówno z makaronem, ziemniakami, jak i mięsnymi pulpecikami. Całość posypujemy natką pietruszki.