Rosół z kury przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rosół z kury

ZERO WASTE

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

1241 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

262 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 litry

1 sztuka

50 dekagramów

50 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

15 dekagramów

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umyj i ugotuj mięso w osolonej wodzie.

Rosół z kury - Krok 1

Krok 2

Obierz i pokrój w paski warzywa. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w paski warzywa oraz kostkę rosołową wołową Knorr.

Rosół z kury - Krok 2

Krok 3

Miękkie mięso wyjmij i oddziel od kości, zmiel i połącz z groszkiem i jajem.

Rosół z kury - Krok 3

Krok 4

Dopraw do smaku i uformuj z masy małe kulki, włóż je do rosołu. Jeżeli masa mięsna jest rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej. Gotuj 10 minut. Rosół z kury podawaj zaraz po przyrządzeniu.

Rosół z kury - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce. Po przygotowaniu tego dania możesz zrobić jeszcze Grillowane udka z rosołu. ZERO WASTE w kuchni.

7

Opinie o przepisie

  • Genowefa

    Genowefa , 08.05.2023

    Super przepis, mniaaaaam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ina Caro

    Ina Caro , 22.01.2017

    Do pulpecików w rosole nie dodaje się bułki.Zamist 1 jajka lepiej dać 2 ,to ,że mięso jest rzadkie jest bez znaczenia , gotującym rosole szybko zetną się jajka i pulpeciki będą miały właściwą konsystencję.Takie pulpeciki nakłada się po prostu łyżką wprost do wody . Ja zamiast groszku daję do pulpetów drobno posiekaną natkę pietruszki ,która nadaje ciekawy smak mięsu. Pulpety można też robić z surowego mięsa a sam rosół ugotować np.na porcjach rosołowych.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Witecka

    Julia Witecka , 31.10.2016

    bardzo mi smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Rogocz

    Barbara Rogocz , 04.09.2016

    Obowiązkowo :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wrona Sabina

    Wrona Sabina , 04.09.2016

    Dzisiaj tak mezus gotowal

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kondraszuk

    Anna Kondraszuk , 04.09.2016

    Dzisiaj tak....z koguta:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Apleesed Jehned

    Apleesed Jehned , 02.04.2016

    Najlepszy przepis!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rosół z kuryRosół z kury

Rosół to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które z powodzeniem może służyć także jako baza do innych zup. Bez niego, większość z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu! Według tego przepisu rosół z łatwością ugotują nawet osoby stawiające dopiero pierwsze kroki w kuchni. Co więcej, możesz go przygotować na bazie produktów dostępnych w każdej lodówce. Do rosołu warto wykorzystać zarówno drób (nie tylko mięso z kury, lecz także kaczki, bażanta, gęsi lub perliczki), jak i wołowinę lub cielęcinę. Mięso powinno się myć w ciepłej wodzie, która skutecznie rozpuści tłustą otoczkę znajdującą się na jego powierzchni. Następnie w garnku zalewa się je zimną wodą, co sprawia, że tak gotowany rosół jest bardziej aromatyczny. Rosół należy solić pod koniec gotowania mięsa, przed wrzuceniem warzyw. Zupę tę możesz zaserwować zarówno z makaronem, ziemniakami, jak i mięsnymi pulpecikami. Całość posypujemy natką pietruszki.