Rosół z kury

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

1127 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

109 osób wydrukowało

Pobierz pdf

191 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 litry

50 dekagramów

50 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

15 dekagramów

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i ugotuj mięso w osolonej wodzie.

Rosół z kury - Krok 1

Krok 2

Obierz i pokrój w paski warzywa. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w paski warzywa oraz kostkę Bulionu cielęcego Knorr.

Rosół z kury - Krok 2

Krok 3

Miękkie mięso wyjmij i oddziel od kości, zmiel i połącz z groszkiem i jajem.

Rosół z kury - Krok 3

Krok 4

Dopraw do smaku i uformuj z masy małe kulki, włóż je do rosołu. Jeżeli masa mięsna jest rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej. Gotuj 10 minut. Rosół z kury podawaj zaraz po przyrządzeniu.

Rosół z kury - Krok 4
6

Opinie o przepisie

  • Ina Caro

    Ina Caro

    Do pulpecików w rosole nie dodaje się bułki.Zamist 1 jajka lepiej dać 2 ,to ,że mięso jest rzadkie jest bez znaczenia , gotującym rosole szybko zetną się jajka i pulpeciki będą miały właściwą konsystencję.Takie pulpeciki nakłada się po prostu łyżką wprost do wody . Ja zamiast groszku daję do pulpetów drobno posiekaną natkę pietruszki ,która nadaje ciekawy smak mięsu. Pulpety można też robić z surowego mięsa a sam rosół ugotować np.na porcjach rosołowych.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Witecka

    Julia Witecka

    bardzo mi smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Rogocz

    Barbara Rogocz

    Obowiązkowo :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wrona Sabina

    Wrona Sabina

    Dzisiaj tak mezus gotowal

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kondraszuk

    Anna Kondraszuk

    Dzisiaj tak....z koguta:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Apleesed Jehned

    Apleesed Jehned

    Najlepszy przepis!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rosół z kuryRosół z kury

Rosół to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które z powodzeniem może służyć także jako baza do innych zup. Bez niego, większość z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu! Według tego przepisu rosół z łatwością ugotują nawet osoby stawiające dopiero pierwsze kroki w kuchni. Co więcej, możesz go przygotować na bazie produktów dostępnych w każdej lodówce. Do rosołu warto wykorzystać zarówno drób (nie tylko mięso z kury, lecz także kaczki, bażanta, gęsi lub perliczki), jak i wołowinę lub cielęcinę. Mięso powinno się myć w ciepłej wodzie, która skutecznie rozpuści tłustą otoczkę znajdującą się na jego powierzchni. Następnie w garnku zalewa się je zimną wodą, co sprawia, że tak gotowany rosół jest bardziej aromatyczny. Rosół należy solić pod koniec gotowania mięsa, przed wrzuceniem warzyw. Zupę tę możesz zaserwować zarówno z makaronem, ziemniakami, jak i mięsnymi pulpecikami. Całość posypujemy natką pietruszki.