Dla zdrowia!
Dla wielu osób istotną informacją może być fakt, że kukurydza jest zbożem bezglutenowym. Mimo to podczas wybierania produktów kukurydzianych, np. mąki, konieczne jest dokładne czytanie etykiet, by upewnić się, że nie etykieta nie zawiera informacji o obecności zbóż będących źródłem glutenu.
Kukurydzę należy docenić ze względu na dużą zawartość folianów. Substancje pomagają w prawidłowej produkcji krwi, a także wspierają syntezę aminokwasów.
W złocistych kolbach kukurydzy znajdziemy witaminę C. Kojarzona jest głównie z pozytywnym wpływem na układ odpornościowy, lecz ma szereg innych zalet. Wspiera produkcję kolagenu potrzebnego dla właściwego funkcjonowania naczyń krwionośnych. Jest istotna pod kątem poprawnego działania układu nerwowego i funkcji psychologicznych. Po tych wszystkich informacjach podejrzewamy, że kukurydza zostanie w naszych kuchniach na stałe.
powrót do góryZainspiruj się!
Skoro tak wiele zostało powiedziane na temat kuchni obu Ameryk, czas je sprawdzić na własnym podniebieniu. W gulaszu meksykańskim kukurydza jest ważna nie tylko ze względu na smak. Prezentuje się jako atrakcyjny dodatek, przełamujący kolor sosu i fasoli. Estetyka potraw też jest ważna! Zupa krem z kukurydzy z chipsami nachos podana w roli przystawki rozbudzi apetyt nawet u osób, które na co dzień trudno usatysfakcjonować. Słoneczny kolor zupy momentalnie poprawia nastrój.
Nie jest to klasyczne burrito, ale wrap z pastą jajeczną, kurczakiem wędzonym i kukurydzą i tak smakuje wybornie. Będzie idealną alternatywą obiadową dla wszystkich, którym znudziły się tradycyjne kotlety. Spokojnie, mamy też sposób na nudę dla pierogożerców. Zamiast ruskich albo kapuścianych, proponujemy pierożki Samosa ze słodko-kwaśną kukurydzą. W odróżnieniu od polskiego klasyka, są zawinięte w chrupiące ciasto filo. W sam raz dla fanów mniej oczywistych rozwiązań oraz pachnących ziół. Co powiecie na kotlet w stylu wegetariańskim? Nie mamy na myśli kotletów sojowych, a placki z topinamburem i kukurydzą, które wyśmienicie smakują z jogurtowym dipem.
Odmienianie spowszedniałego jadłospisu trwa w najlepsze. Brakuje pomysłu na drób? W takim razie chrupiące paluszki z indyka z miodowo-musztardowym sosem i grillowaną kukurydzą uratują sytuację. Sprawdzoną przekąską na przyjęcia jest sałatka z jajkiem i kukurydzą. Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. W ramach gorącej przystawki na stole powinna pojawić się kukurydza w kolbie posypana oliwkami i chili.
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Badania archeologów prowadzone w Meksyku wskazują na to, że kukurydzę uprawiano na tych terenach już 9 tysięcy lat temu. Była obecna nie tylko w kulinariach Majów i Azteków, ale także w ich wierzeniach i legendach.
- Kukurydza jest jedną z trzech, obok ryżu i pszenicy, najważniejszych roślin świata. To z nich czerpane jest blisko 60% kalorii pochodzenia roślinnego w ludzkiej diecie. Co ciekawe, kukurydza nie występuje w formie dzikiej.
- Stary Kontynent poznał kukurydzę dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Za sprawą jego podróży roślina wyruszyła z ojczystego Meksyku do Europy, a w późniejszym czasie także do Azji i Afryki.
- W Europie pierwsi poznali się na niej Hiszpanie oraz Portugalczycy. Do Polski trafiła najprawdopodobniej z Węgier lub Rumunii w XVIII wieku.
- Współcześnie najbardziej znaczącymi producentami kukurydzy są Stany Zjednoczone, Meksyk, Brazylia i Chiny. W Europie prym wiodą Francja, Węgry i Ukraina.
Jak się za to zabrać?
Smak kukurydzianych potraw w znacznej mierze zależy od tego, czy mamy do czynienia ze świeżym egzemplarzem. Jak go rozpoznać? Kolby kukurydzy muszą być okryte zielonymi liśćmi. Żółte są jednoznacznym sygnałem, że kukurydza do najmłodszych i najświeższych nie należy.
Charakterystyczne włosy widoczne na kukurydzy powinny być długie i sprawiać wrażenie wilgotnych. Najlepsze ziarna rozpoznamy po tym, że są gładkie i ściśle do siebie przylegają. Zabierając się za gotowanie kukurydzy, kolby należy umieścić w takiej ilości wody lub mleka, by były całkowicie zanurzone. Gotowanie pod przykryciem zajmie od 15 do 30 minut.
powrót do góryZ czym to się je?
Być może nie codziennie sięgamy po apetyczne kolby, lecz nie znaczy to, że nie spożywamy kukurydzy w ogóle. Schowana jest ona w mące, kaszy, waflach, płatkach śniadaniowych, tortillach i oleju kukurydzianym. Doczekała się wielu apetycznych form, więc w kuchni wykorzystamy ją na różne sposoby.
Każdy, kto zaczyna przygodę z kukurydzą, powinien zaopatrzyć się w całe kolby kukurydzy cukrowej – to ona jest najpopularniejsza i najbardziej wdzięczna, jeśli chodzi o kuchenne zastosowanie. Grillowane lub pieczone ziarna z dodatkiem masła i pieprzu smakują wybornie, a moc tej przekąski tkwi w prostocie. Świetnie zapowiada się kukurydza gotowana w mleku lub w wodzie z niewielkim dodatkiem cukru. Ten trik sprawia, że ziarna są niezwykle chrupiące. Kukurydza przyrządzona w ten sposób nadaje się do jedzenia samodzielnie lub łączenia jej z innymi warzywami – fasolką szparagową, szpinakiem, cukinią, pomidorami, czerwoną cebulą. Wybierać możemy do woli.
Kukurydza jest jednym z symboli kuchni meksykańskiej oraz teksańskiej znanej szerzej pod nazwą Tex-Mex. Znajdziemy ją w farszach tortilli, burrito oraz w quesadilli. Przyrządzając te specjały, pamiętajmy o porcji sera, fasoli, papryki, mięsa (może być wołowina, może być drób) i przypraw – czosnku, kolendry, chili, kuminu oraz soku z limonki. Kukurydzy nie powinno zabraknąć w słynnym daniu jednogarnkowym chili con carne.
Łagodne w smaku ziarna idealnie komponują się z bardziej wyrazistymi składnikami. Możemy zaszaleć nawet z tymi bardziej pikantnymi, ponieważ kukurydza nieco zneutralizuje ich ognisty smak. Gęste, kukurydziane zupy przyprawione kurkumą, curry, imbirem lub cynamonem zadowolą wszystkich miłośników warzywnych kremów. Podawajmy je z chlebem, grzankami lub nachosami. Chrupiące elementy zawsze są mile widziane.
Złociste ziarna kukurydzy prezentują się atrakcyjnie we wszelkiego rodzaju sałatkach, zwłaszcza warstwowych. Pasują do tuńczyka, jajek i wędliny. Por będzie dla niej fantastycznym, wyrazistym kontrastem. W sałatkach łączmy ją z kapustą pekińską, pomidorami i ogórkami konserwowymi. Kabaczek, groszek i pieczarki to też pożądane składniki. Znalezienie przepisu, do którego kukurydza nie pasuje, będzie dość trudnym zadaniem.
Kolejnym znaną potrawą jest polenta, do przygotowania której używa się mąki kukurydzianej. Polenta to rodzaj placka wykonanego z mąki, wody i odrobiny soli. Z powstałej masy tworzy się wyśmienity dodatek do różnorodnych sosów i mięsnych lub warzywnych dań głównych, w tym gulaszów. Polenta jest popularna we Włoszech.
Ogólnie rzecz ujmując, mąkę kukurydzianą warto mieć w domowej spiżarce. Nadaje wypiekom niezwykle apetyczną barwę. Wzbogacimy nią pieczywo, warzywne kotleciki lub kluski przypominające swojskie kopytka. Dużym uznaniem cieszy się w krajach afrykańskich. Fani amerykańskich przekąsek powinni spróbować corn doga – to parówka podawana na patyku, obtoczona ciastem kukurydzianym. Idealny poczęstunek na imprezę tematyczną.
powrót do góry
Komentarze (0)