Pierożki Samosa ze słodko kwaśną kukurydzą
łatwe
57 osób zapisało
Składniki
2 opakowania
1 opakowanie
1 szklanka
1 opakowanie
1 pęczek
100 gramów
120 mililitrów
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody i zagotuj. Następnie odstaw go do ostygnięcia.
Krok 2
Do sosu dodaj odcedzoną kukurydzę, posiekaną kolendrę oraz starty ser. Całość wymieszaj, aby powstał gęsty farsz.
Krok 3
Ciasto filo rozłóż i wytnij nożem paski o szerokości 4 cm.
Krok 4
Następnie, za pomocą pędzla, posmaruj każdą warstwę ciasta ciepłym masłem klarowanym.
Krok 5
Każdy pasek powinien składać się z czterech, pięciu warstw. Gdy będą gotowe, nałóż farsz i zwijaj trójkąty z ciasta, składając je na przemian.
Krok 6
Gotowe pierożki smaż na głębokim tłuszczu. Gdy nabiorą rumianej barwy, odcedź je na ręczniku papierowym i natychmiast podawaj.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej