Pierożki Samosa ze słodko kwaśną kukurydzą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierożki Samosa ze słodko kwaśną kukurydzą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
126 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

1 opakowanie

1 szklanka

1 opakowanie

1 pęczek

100 gramów

120 mililitrów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody i zagotuj. Następnie odstaw go do ostygnięcia.

Krok 2

Do sosu dodaj odcedzoną kukurydzę, posiekaną kolendrę oraz starty ser. Całość wymieszaj, aby powstał gęsty farsz.

Krok 3

Ciasto filo rozłóż i wytnij nożem paski o szerokości 6 cm.

Krok 4

Następnie, za pomocą pędzla, posmaruj każdą warstwę ciasta ciepłym masłem klarowanym.

Krok 5

Każdy pasek powinien składać się z czterech, pięciu warstw. Gdy będą gotowe, nałóż farsz i zwijaj trójkąty z ciasta, składając je na przemian.

Krok 6

Gotowe pierożki smaż na głębokim tłuszczu. Gdy nabiorą rumianej barwy, odcedź je na ręczniku papierowym i natychmiast podawaj.

1

Opinie o przepisie

  • Ewa Szesna

    Ewa Szesna , 01.05.2015

    robiłam juz to ale z innym farszem i typowymi indyjskim przyprawami i ciasto sama wyrabiałam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierożki Samosa ze słodko kwaśną kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierożki Samosa ze słodko kwaśną kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierożki Samosa ze słodko kwaśną kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierożki Samosa ze słodko kwaśną kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierożki Samosa ze słodko kwaśną kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierożki Samosa ze słodko kwaśną kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierożki Samosa ze słodko kwaśną kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierożki Samosa ze słodko kwaśną kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej