Kurczak w sosie słodko kwaśnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie słodko kwaśnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

916 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

696 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1305 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

3 łyżki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka, kurczaka w kostkę. Marchewkę, imbir i kapustę w cienkie paski.

Kurczak w sosie słodko kwaśnym  - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso wraz z cebulą.

Kurczak w sosie słodko kwaśnym  - Krok 2

Krok 3

Po chwili dodaj orzechy, marchewkę i imbir.

Kurczak w sosie słodko kwaśnym  - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 300 mililitrami wody i wlej całość na patelnię.

Kurczak w sosie słodko kwaśnym  - Krok 4

Krok 5

Teraz dodaj kapustę i posiekaną kolendrę. Całość zagotuj i natychmiast podawaj, aby warzywa były jędrne. Kurczak w sosie słodko- kwaśnym doskonale smakuje z ryżem.

Kurczak w sosie słodko kwaśnym  - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 01.06.2018

    Brakuje tylko mąki ziemniaczanej.A tak ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roksana Kyodo

    Roksana Kyodo , 17.04.2015

    Pyszny przepis, polecam kazdemu.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w sosie słodko kwaśnym Kurczak w sosie słodko kwaśnym

Jeśli lubisz potrawy inspirowane kuchnią azjatycką, kurczak w sosie słodko-kwaśnym z całą pewnością często będzie gościł na twoim stole.  Wbrew pozorom, aby zaprosić bliskich na wspaniałą, orientalną ucztę, nie musisz być kulinarną boginią lub mistrzem patelni z kilkunastoma certyfikatami. Kurczak z sosem słodko-kwaśnym jest bowiem nie tylko pysznym, ale również wyjątkowo nieskomplikowanym w przyrządzeniu daniem. Orientalne smaki są na wyciągnięcie ręki… a właściwie widelca! Życzymy smacznego!

Dla kogo? Klasyczny przepis na kurczaka z sosem słodko-kwaśnym wzbogać dodatkiem orzechów nerkowca – to rozwiązanie idealne dla wszystkich fanów chrupania. Pomysł na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym możesz też modyfikować wedle własnej fantazji i kulinarnej weny. W sam raz dla kucharzy, którzy nie przepadają za precyzyjnym podążaniem za wytycznymi z przepisów. Jeśli chcesz, możesz również dorzucić do kurczaka słodko-kwaśnego pokrojonego w kostkę ananasa z puszki, a kapustę pekińską zastąpić białą.

Na jaką okazję? Gorącego kurczaka słodko-kwaśnego prosto z patelni serwuj na obiad lub kolację. Zaskocz siebie i swoich bliskich! Przyrządzanie posiłków inspirowanych kuchnią orientalną wcale nie musi być trudne i czasochłonne. Posiłek w mniej niż pół godziny? To możliwe! Ani się obejrzysz, a już będziesz zasiadać do stołu i brać do ust pierwsze kęsy kurczaka w słodko-kwaśnym sosie.

Czy wiesz, że? Przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym może być doskonałym pretekstem do zorganizowania przyjęcia w klimacie azjatyckim. Przygotuj kolorowe lampiony, a do jedzenia użyj pałeczek. Wyjście do restauracji już nie będzie konieczne, by poczuć tę niepowtarzalną atmosferę.

Dla urozmaicenia: Danie podawaj na stół wraz z ugotowanym na sypko ryżem basmati lub jaśminowym. Gdy dorzucisz do niego podczas gotowania odrobinę kurkumy, zyska piękny, złocisty kolor. Oczywiście, zamiast kurczaka użyć możesz także delikatnego mięsa z indyka.