Kurczak w sosie słodko kwaśnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie słodko kwaśnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

875 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

631 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

3 łyżki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka, kurczaka w kostkę. Marchewkę, imbir i kapustę w cienkie paski.

Kurczak w sosie słodko kwaśnym  - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso wraz z cebulą.

Kurczak w sosie słodko kwaśnym  - Krok 2

Krok 3

Po chwili dodaj orzechy, marchewkę i imbir.

Kurczak w sosie słodko kwaśnym  - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 300 mililitrami wody i wlej całość na patelnię.

Kurczak w sosie słodko kwaśnym  - Krok 4

Krok 5

Teraz dodaj kapustę i posiekaną kolendrę. Całość zagotuj i natychmiast podawaj, aby warzywa były jędrne. Kurczak w sosie słodko- kwaśnym doskonale smakuje z ryżem.

Kurczak w sosie słodko kwaśnym  - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 01.06.2018

    Brakuje tylko mąki ziemniaczanej.A tak ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roksana Kyodo

    Roksana Kyodo , 17.04.2015

    Pyszny przepis, polecam kazdemu.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w sosie słodko kwaśnym Kurczak w sosie słodko kwaśnym

Jeśli lubisz potrawy inspirowane kuchnią azjatycką, kurczak w sosie słodko-kwaśnym z całą pewnością często będzie gościł na twoim stole.  Wbrew pozorom, aby zaprosić bliskich na wspaniałą, orientalną ucztę, nie musisz być kulinarną boginią lub mistrzem patelni z kilkunastoma certyfikatami. Kurczak z sosem słodko-kwaśnym jest bowiem nie tylko pysznym, ale również wyjątkowo nieskomplikowanym w przyrządzeniu daniem. Orientalne smaki są na wyciągnięcie ręki… a właściwie widelca! Życzymy smacznego!

Dla kogo? Klasyczny przepis na kurczaka z sosem słodko-kwaśnym wzbogać dodatkiem orzechów nerkowca – to rozwiązanie idealne dla wszystkich fanów chrupania. Pomysł na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym możesz też modyfikować wedle własnej fantazji i kulinarnej weny. W sam raz dla kucharzy, którzy nie przepadają za precyzyjnym podążaniem za wytycznymi z przepisów. Jeśli chcesz, możesz również dorzucić do kurczaka słodko-kwaśnego pokrojonego w kostkę ananasa z puszki, a kapustę pekińską zastąpić białą.

Na jaką okazję? Gorącego kurczaka słodko-kwaśnego prosto z patelni serwuj na obiad lub kolację. Zaskocz siebie i swoich bliskich! Przyrządzanie posiłków inspirowanych kuchnią orientalną wcale nie musi być trudne i czasochłonne. Posiłek w mniej niż pół godziny? To możliwe! Ani się obejrzysz, a już będziesz zasiadać do stołu i brać do ust pierwsze kęsy kurczaka w słodko-kwaśnym sosie.

Czy wiesz, że? Przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym może być doskonałym pretekstem do zorganizowania przyjęcia w klimacie azjatyckim. Przygotuj kolorowe lampiony, a do jedzenia użyj pałeczek. Wyjście do restauracji już nie będzie konieczne, by poczuć tę niepowtarzalną atmosferę.

Dla urozmaicenia: Danie podawaj na stół wraz z ugotowanym na sypko ryżem basmati lub jaśminowym. Gdy dorzucisz do niego podczas gotowania odrobinę kurkumy, zyska piękny, złocisty kolor. Oczywiście, zamiast kurczaka użyć możesz także delikatnego mięsa z indyka.