Przepisy na Dania z marchewką
683 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Dania z marchewką
Chociaż najbardziej rozpowszechniona jest dziś w Europie marchew pomarańczowa, jedna z jej pierwotnych odmian była fioletowa. Jak przyrządzić idealną marchewkę? Ma ona bardzo dużo zastosowań i pasuje do wielu dań. Jest popularnym urozmaiceniem surówek i sałatek. Bywa łączona z kalarepą, chrzanem, pomarańczami, majonezem albo gęstym jogurtem, podawana do głównych dań oraz wędlin na zimno. Surowa z jabłkami i cukrem lub gotowana z zielonym groszkiem – to klasyczne dodatki obiadowe w kuchni polskiej. Stanowi też jeden ze składników popularnego sosu bolognese, galaretek z jajkiem lub kurczakiem, dobrze też komponuje się ze smakiem wołowiny. Jej delikatna słodycz bardzo dobrze uzupełnia wiele dań, a nawet nieco łagodzi ich smak. Jest odpowiednia do gulaszu, lecza, duszonych mięs i innych dań jednogarnkowych. Marchewka wypada świetnie także jako główny składnik potrawy. Spróbuj podać ją w formie zupy. Ugotuj z ziemniakami, dopraw do smaku i zblenduj. Otrzymasz gładki krem o wyrazistym kolorze. Do marchewki pasuje także dodatek imbiru i cytrusów – nadają jej one orientalny posmak. Użyj ich do przyrządzenia surówki albo przygotowania zupy kremu – w tej wersji serwuj ją na gorąco lub jako chłodnik. Jeśli szukasz inspiracji na danie główne, spróbuj marchewkowych kotletów z cukinią. Starte warzywa połącz z twarożkiem, obtocz w bułce tartej i usmaż. Serwuj z pieczonymi ziemniakami, frytkami lub kaszą gryczaną. Marchew to również składnik, dzięki któremu przygotujesz nieco inną formę lasagne. Zrób masę na bazie warzyw, jajek oraz sera cheddar, a następnie przełóż nimi płaty makaronu i zapiecz. Dzięki swojej żywej barwie, marchewka stanowi także świetny element dekoracyjny. Pokrój ją w wąskie plastry, ugotuj lekko i zawiń w nią mięsne lub jarzynowe roladki. Połącz różne odmiany tego warzywa w farszu do wytrawnej tarty warzywnej. Koniecznie zobacz nasze sprawdzone przepisy i przekonaj się, w jakim wydaniu marchewka będzie Ci smakować najbardziej. Nie zapomnij podzielić się opinią o daniach z tej kategorii.