Przepisy na Dania z marchewką
683 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Dania z marchewką
Chociaż najbardziej rozpowszechniona jest dziś w Europie marchew pomarańczowa, jedna z jej pierwotnych odmian była fioletowa. Jak przyrządzić idealną marchewkę? Ma ona bardzo dużo zastosowań i pasuje do wielu dań. Jest popularnym urozmaiceniem surówek i sałatek. Bywa łączona z kalarepą, chrzanem, pomarańczami, majonezem albo gęstym jogurtem, podawana do głównych dań oraz wędlin na zimno. Surowa z jabłkami i cukrem lub gotowana z zielonym groszkiem – to klasyczne dodatki obiadowe w kuchni polskiej. Stanowi też jeden ze składników popularnego sosu bolognese, galaretek z jajkiem lub kurczakiem, dobrze też komponuje się ze smakiem wołowiny. Jej delikatna słodycz bardzo dobrze uzupełnia wiele dań, a nawet nieco łagodzi ich smak. Jest odpowiednia do gulaszu, lecza, duszonych mięs i innych dań jednogarnkowych. Marchewka wypada świetnie także jako główny składnik potrawy. Spróbuj podać ją w formie zupy. Ugotuj z ziemniakami, dopraw do smaku i zblenduj. Otrzymasz gładki krem o wyrazistym kolorze. Do marchewki pasuje także dodatek imbiru i cytrusów – nadają jej one orientalny posmak. Użyj ich do przyrządzenia surówki albo przygotowania zupy kremu – w tej wersji serwuj ją na gorąco lub jako chłodnik. Jeśli szukasz inspiracji na danie główne, spróbuj marchewkowych kotletów z cukinią. Starte warzywa połącz z twarożkiem, obtocz w bułce tartej i usmaż. Serwuj z pieczonymi ziemniakami, frytkami lub kaszą gryczaną. Marchew to również składnik, dzięki któremu przygotujesz nieco inną formę lasagne. Zrób masę na bazie warzyw, jajek oraz sera cheddar, a następnie przełóż nimi płaty makaronu i zapiecz. Dzięki swojej żywej barwie, marchewka stanowi także świetny element dekoracyjny. Pokrój ją w wąskie plastry, ugotuj lekko i zawiń w nią mięsne lub jarzynowe roladki. Połącz różne odmiany tego warzywa w farszu do wytrawnej tarty warzywnej. Koniecznie zobacz nasze sprawdzone przepisy i przekonaj się, w jakim wydaniu marchewka będzie Ci smakować najbardziej. Nie zapomnij podzielić się opinią o daniach z tej kategorii.