PRZEPISY.PL

A dziś może wyborny kapuśniak na żeberkach wieprzowych? Lubimy tę zupę przez cały rok.

Kapuśniak na żeberkach - autor: Piotr Murawski

Kapuśniak na żeberkach

  • 90
  • 4
  • Łatwe
  • 0
110
osób dodało do Mniamlisty
110
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • kminek0.5 łyżeczki
  • majeranek1 łyżka
  • ząbek czosnku2 szt
  • mąka pszenna2 łyżki
  • masło3 łyżki
  • ziarna czarnego pieprzu5 szt
  • ziele angielskie3 szt
  • liść laurowy2 szt
Kapuśniak na żeberkach – krok 1

Krok 1

Żebra pokrój w porcje po dwie kostki. Umyj i oczyść z niepotrzebnych kawałków tłuszczu.
Kapuśniak na żeberkach – krok 2

Krok 2

Umieść w odpowiednim garnku, dodaj wędzony boczek lub kości i zalej litrem zimnej wody, zagotuj, zbierz powstałą pianę, dodaj pokrojone w kostkę warzywa (marchew, selera, pietruszkę i ziemniaki). Dodaj również przyprawy, takie jak, czosnek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu.
Kapuśniak na żeberkach – krok 3

Krok 3

Przez około 60 minut na wolnym ogniu gotuj wywar.
Kapuśniak na żeberkach – krok 4

Krok 4

Po tym czasie dodaj odciśniętą, posiekaną kapustę i kostkę bulionową, gotuj kolejne 20 minut.
Kapuśniak na żeberkach – krok 5

Krok 5

W tym czasie pokrój w kostkę cebule, zeszklij ją na maśle, dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie.
Kapuśniak na żeberkach – krok 6

Krok 6

Do gotującej się zupy dodaj mąkę z cebulą, szybko i dokładnie wymieszaj rozprowadzając zasmażkę.
Kapuśniak na żeberkach – krok 7

Krok 7

Zupę dopraw majerankiem i, jeśli zachodzi taka potrzeba, dodatkową porcją soli i czarnego pieprzu.

Więcej przepisów z tym produktem

Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

796
osób dodało do Mniamlisty
60''
8
Łatwe
1423
osoby dodały do Mniamlisty
60''
8
Łatwe
573
osoby dodały do Mniamlisty
90''
6
Łatwe
173
osoby dodały do Mniamlisty
90''
4
Łatwe