
Składniki
400 gramów
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
0.5 sztuki
100 gramów
300 gramów
300 gramów
2 sztuki
0.5 łyżeczki
1 łyżka
2 sztuki
2 łyżki
3 łyżki
5 sztuk
3 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żebra pokrój w porcje po dwie kostki. Umyj i oczyść z niepotrzebnych kawałków tłuszczu.

Krok 2
Umieść w odpowiednim garnku, dodaj wędzony boczek lub kości i zalej litrem zimnej wody, zagotuj, zbierz powstałą pianę, dodaj pokrojone w kostkę warzywa (marchew, selera, pietruszkę i ziemniaki). Dodaj również przyprawy, takie jak, czosnek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu.

Krok 3
Przez około 60 minut na wolnym ogniu gotuj wywar.

Krok 4
Po tym czasie dodaj odciśniętą, posiekaną kapustę i kostkę bulionową, gotuj kolejne 20 minut.

Krok 5
W tym czasie pokrój w kostkę cebule, zeszklij ją na maśle, dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie.

Krok 6
Do gotującej się zupy dodaj mąkę z cebulą, szybko i dokładnie wymieszaj rozprowadzając zasmażkę.

Krok 7
Zupę dopraw majerankiem i, jeśli zachodzi taka potrzeba, dodatkową porcją soli i czarnego pieprzu.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapuśniak na żeberkach
Kapuśniak na żeberkach to sztandarowe danie kuchni staropolskiej. Chwalą się nim górale, którzy mają swoją odmianę kapuśniaka na żeberkach – znaną wszystkim kwaśnicę. Różne są podejścia do tych smacznych potraw, my postawiliśmy na prosty przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, by każdy, nawet mniej wprawiony kucharz, mógł uraczyć zupą swoich domowników i gości.
Dla kogo?
Nasz kapuśniak na żeberkach z kiszonej kapusty to świetna propozycja dla zwolenników polskiej, tradycyjnej kuchni, opartej na ogólnodostępnych składnikach. Do takich receptur zawsze wraca się z dużym apetytem.
Na jaką okazję?
Niezwykle ważne w tej wersji zupy kapuśniak są składniki mięsne, a więc żeberka i wędzonka. Z racji tego, że przepis na kapuśniak na żeberkach nie zalicza się do receptur ekspresowych, podaj go podczas niedzielnego obiadu, który możesz zorganizować bez pośpiechu.
Czy wiesz, że?
Podstawą przepisu na kapuśniak na żeberkach jest, oczywiście kiszona kapusta, którą można ukisić samemu lub kupić gotową w sklepie. Warto zwrócić uwagę na to, żeby była krucha i soczysta. Dosyć istotne jest również, aby było w niej sporo naturalnego soku, który wlejesz do kapuśniaku z kiszonej kapusty na żeberkach, co doda zupie lekkiej kwaskowatości.
Dla urozmaicenia:
Zupa kapuśniak „z wkładką” zaspokoi nawet największego głodomora, ale dodatkowo możesz podać ją jeszcze z porcją świeżego pieczywa. Najlepsza do kapuśniaku z kiszonej kapusty na żeberkach będzie świeża bułka lub pajda wiejskiego chleba na zakwasie.