Kapuśniak na żeberkach przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kapuśniak na żeberkach

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

135

957 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2101 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2194 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

0.5 sztuki

100 gramów

300 gramów

300 gramów

2 sztuki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

2 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

5 sztuk

3 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żebra pokrój w porcje po dwie kostki. Umyj i oczyść z niepotrzebnych kawałków tłuszczu.

Kapuśniak na żeberkach - Krok 1

Krok 2

Umieść w odpowiednim garnku, dodaj wędzony boczek lub kości i zalej litrem zimnej wody, zagotuj, zbierz powstałą pianę, dodaj pokrojone w kostkę warzywa (marchew, selera, pietruszkę i ziemniaki). Dodaj również przyprawy, takie jak, czosnek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu.

Kapuśniak na żeberkach - Krok 2

Krok 3

Przez około 60 minut na wolnym ogniu gotuj wywar.

Kapuśniak na żeberkach - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie dodaj odciśniętą, posiekaną kapustę i kostkę bulionową, gotuj kolejne 20 minut.

Kapuśniak na żeberkach - Krok 4

Krok 5

W tym czasie pokrój w kostkę cebule, zeszklij ją na maśle, dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie.

Kapuśniak na żeberkach - Krok 5

Krok 6

Do gotującej się zupy dodaj mąkę z cebulą, szybko i dokładnie wymieszaj rozprowadzając zasmażkę.

Kapuśniak na żeberkach - Krok 6

Krok 7

Zupę dopraw majerankiem i, jeśli zachodzi taka potrzeba, dodatkową porcją soli i czarnego pieprzu.

Kapuśniak na żeberkach - Krok 7
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

17

Opinie o przepisie

  • Henryk Koprjaniuk

    Henryk Koprjaniuk , 04.02.2019

    do takiej ilości mięsa, kapusty, ziemniaków i warzyw to litr wody to trochę za mało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arleta Mikulska

    Arleta Mikulska , 28.11.2017

    Ta kostka raczej już nie potrzebna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 28.11.2017

    Kapuściana idealny. Super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Łukasik

    Paweł Łukasik , 17.11.2017

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Kosecka

    Kamila Kosecka , 19.10.2017

    Nie musisz dodawac kostki jesli nie chcesz .Ja wlasnie gotuje kapusniaczek wg przepisu.Zapachy juz sie rozchodza po kuchni.Pozdrawiam wszystkich

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 17.10.2017

    Kapuściana na żeberka, smakuje idealnie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pawel Odrzywolek

    Pawel Odrzywolek , 09.04.2017

    bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Krzysztof Drewicz

    Karolina Krzysztof Drewicz , 23.03.2017

    super przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Vatos Ltz Pdw

    Vatos Ltz Pdw , 06.01.2017

    Palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Antoni Biel

    Antoni Biel , 22.10.2016

    Super przepis.Smak jeszcze lepszy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta  gałek

    Aneta gałek , 15.10.2016

    ale ta zupa jest wyśmienita i bez tej kostki. Robiłam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 10.05.2016

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Nierobiś

    Krystyna Nierobiś , 11.02.2016

    Pyszny kapuśniaczek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.02.2016

    bardzo dobry

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Francik

    Marek Francik , 27.11.2015

    Paweł Wesołowski - Bo kostka rosołowa to niezła przyprawa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Wesołowski

    Paweł Wesołowski , 26.11.2015

    Po co w ogóle trudzić się gotowaniem czegokolwiek domowego, skoro i tak spaprze się to śmieciem zwanym kostką rosołową?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwanczyn Iwanczyn

    Iwanczyn Iwanczyn , 17.10.2015

    kapusniak zawsze mi smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapuśniak na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapuśniak na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapuśniak na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapuśniak na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapuśniak na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapuśniak na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapuśniak na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapuśniak na żeberkachKapuśniak na żeberkach

Kapuśniak na żeberkach to sztandarowe danie kuchni staropolskiej. Chwalą się nim górale, którzy mają swoją odmianę kapuśniaka na żeberkach – znaną wszystkim kwaśnicę. Nasz kapuśniak to też świetna propozycja dla zwolenników polskiej, tradycyjnej kuchni, opartej na ogólnodostępnych składnikach. Podstawą tego dania jest oczywiście kiszona kapusta, którą można ukisić samemu lub kupić gotową w sklepie. Warto zwrócić uwagę na to, żeby była krucha i soczysta. Dosyć istotne jest również, aby było w niej sporo naturalnego soku, który również wlejesz do zupy, co doda jej lekkiej kwaskowatości. Niezwykle ważne w tym daniu są składniki mięsne, a więc żeberka i wędzonka. Zupa „z wkładką” zaspokoi nawet największego głodomora, ale dodatkowo możesz podać ją jeszcze z porcją świeżego pieczywa. Najlepsza będzie świeża bułka lub pajda wiejskiego chleba na zakwasie.