Zupa rybna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa rybna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

heart
436 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

393 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

454 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

6 ziaren

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Z włoszczyzny, cebuli, kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr i przypraw ugotuj wywar.

Zupa rybna - Krok 1

Krok 2

Do gorącego wywaru włóż umyte, oczyszczone i podzielone na kawałki ryby (lub odpady: głowy itp.). Gotuj razem około pół godziny (ewentualnie dopraw do smaku) i przecedź.

Zupa rybna - Krok 2

Krok 3

Podawaj z makaronem lub gotowanymi w zupie małymi kluseczkami kładzionymi.

Zupa rybna - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Sebastian Roguszka

    Sebastian Roguszka , 24.12.2015

    Pyszna na łososiu.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa rybnaZupa rybna

Zupa rybna to danie obecne niemal we wszystkich kuchniach świata. Przyrządzana z ryb rzecznych oraz morskich, często w towarzystwie owoców morza, a nawet rybiej ikry, ma swoich wielkich fanów. Tym, co dodaje zupie rybnej popularności, jest intensywny, esencjonalny smak, który może być pogłębiany poprzez rozmaite dodatki. Najczęściej są to zioła, takie jak tymianek czy ziele angielskie, a w wersjach bardziej eksperymentalnych chili, bazylia, estragon i zioła prowansalskie. Zupa rybna, choć jest daniem w miarę prostym, zazwyczaj smakuje koneserom wykwintnej kuchni. Dlatego jeśli chcesz zadziwić przyjaciół kulinarnymi umiejętnościami, podaj im zupę rybą w popularnej wersji na włoszczyźnie, którą proponujemy w przepisie, lub dopraw ją np. pomidorami i ostrą papryką. Zupa świetnie smakuje w połączeniu z makaronem, kluseczkami lub grzankami. Najlepiej przyrządzać ją ze świeżych ryb. Jeśli czujesz, że to danie, którego musisz spróbować już dziś, zajrzyj do naszego przepisu!