Wigilijna zupa rybna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wigilijna zupa rybna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
192 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

185 osób wydrukowało

Pobierz pdf

214 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2000 mililitrów

1 łyżka

1 szklanka

2 łyżki

5 sztuk

3 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój wszystkie warzywa. Następnie rozpuść w wodzie kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr.

Wigilijna zupa rybna - Krok 1

Krok 2

Ugotuj w nim głowy i ogony karpia, wraz z pokrojonymi warzywami i przyprawami.

Wigilijna zupa rybna - Krok 2

Krok 3

Po ugotowaniu wyjmij ryby z wywaru.

Wigilijna zupa rybna - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj mąkę ze śmietaną i dodaj ją do wywaru. Przed podaniem całość dopraw do smaku pieprzem i solą, jeśli uznasz to za konieczne.

Wigilijna zupa rybna - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Elzbieta Żułkiewicz

    Elzbieta Żułkiewicz , 29.11.2015

    wygląda apetycznie, mam nadzieję że smakuje równie dobrze

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wigilijna zupa rybnaWigilijna zupa rybna

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć oczywiście ryby. Tradycyjnego karpika możesz w tym roku przyrządzić nie tylko pod postacią panierowanych filetów, ale także ugotować na nim zupę. By ją zrobić, potrzebne ci będą te części ryby, które odkroisz od karpia przed smażeniem – głowy i kręgosłupy. Nic się zatem nie zmarnuje! Zupa rybna to potrawa, po którą w polskich domach sięga się niezwykle rzadko. A szkoda, bo aromatyczny wywar z włoszczyzny w połączeniu z delikatną rybą to doskonała alternatywa dla zup gotowanych na mięsie. Jest zaskakująco łagodna w smaku i aksamitna, a jej zapach przekona do niej całą rodzinę. Taką zupę możesz podać na wigilijną kolację, zamiast popularnego czerwonego barszczu z uszkami lub grzybowej z łazankami. A może zupa rybna stanie się nową świąteczną tradycją w twoim domu?