
Składniki
3 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2000 mililitrów
1 łyżka
1 szklanka
2 łyżki
5 sztuk
3 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój wszystkie warzywa. Następnie rozpuść w wodzie kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr.

Krok 2
Ugotuj w nim głowy i ogony karpia, wraz z pokrojonymi warzywami i przyprawami.

Krok 3
Po ugotowaniu wyjmij ryby z wywaru.

Krok 4
Wymieszaj mąkę ze śmietaną i dodaj ją do wywaru. Przed podaniem całość dopraw do smaku pieprzem i solą, jeśli uznasz to za konieczne.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wigilijna zupa rybna
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć oczywiście ryby. Tradycyjnego karpika możesz w tym roku przyrządzić nie tylko pod postacią panierowanych filetów, ale także ugotować na nim zupę. By ją zrobić, potrzebne ci będą te części ryby, które odkroisz od karpia przed smażeniem – głowy i kręgosłupy. Nic się zatem nie zmarnuje! Zupa rybna to potrawa, po którą w polskich domach sięga się niezwykle rzadko. A szkoda, bo aromatyczny wywar z włoszczyzny w połączeniu z delikatną rybą to doskonała alternatywa dla zup gotowanych na mięsie. Jest zaskakująco łagodna w smaku i aksamitna, a jej zapach przekona do niej całą rodzinę. Taką zupę możesz podać na wigilijną kolację, zamiast popularnego czerwonego barszczu z uszkami lub grzybowej z łazankami. A może zupa rybna stanie się nową świąteczną tradycją w twoim domu?
























