Wigilijna zupa rybna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wigilijna zupa rybna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

191 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

171 osób wydrukowało

Pobierz pdf

199 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2000 mililitrów

1 łyżka

1 szklanka

2 łyżki

5 sztuk

3 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój wszystkie warzywa. Następnie rozpuść w wodzie kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr.

Wigilijna zupa rybna - Krok 1

Krok 2

Ugotuj w nim głowy i ogony karpia, wraz z pokrojonymi warzywami i przyprawami.

Wigilijna zupa rybna - Krok 2

Krok 3

Po ugotowaniu wyjmij ryby z wywaru.

Wigilijna zupa rybna - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj mąkę ze śmietaną i dodaj ją do wywaru. Przed podaniem całość dopraw do smaku pieprzem i solą, jeśli uznasz to za konieczne.

Wigilijna zupa rybna - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Elzbieta Żułkiewicz

    Elzbieta Żułkiewicz , 29.11.2015

    wygląda apetycznie, mam nadzieję że smakuje równie dobrze

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wigilijna zupa rybnaWigilijna zupa rybna

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć oczywiście ryby. Tradycyjnego karpika możesz w tym roku przyrządzić nie tylko pod postacią panierowanych filetów, ale także ugotować na nim zupę. By ją zrobić, potrzebne ci będą te części ryby, które odkroisz od karpia przed smażeniem – głowy i kręgosłupy. Nic się zatem nie zmarnuje! Zupa rybna to potrawa, po którą w polskich domach sięga się niezwykle rzadko. A szkoda, bo aromatyczny wywar z włoszczyzny w połączeniu z delikatną rybą to doskonała alternatywa dla zup gotowanych na mięsie. Jest zaskakująco łagodna w smaku i aksamitna, a jej zapach przekona do niej całą rodzinę. Taką zupę możesz podać na wigilijną kolację, zamiast popularnego czerwonego barszczu z uszkami lub grzybowej z łazankami. A może zupa rybna stanie się nową świąteczną tradycją w twoim domu?