Wigilijna zupa rybna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wigilijna zupa rybna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
192 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

185 osób wydrukowało

Pobierz pdf

213 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2000 mililitrów

1 łyżka

1 szklanka

2 łyżki

5 sztuk

3 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój wszystkie warzywa. Następnie rozpuść w wodzie kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr.

Wigilijna zupa rybna - Krok 1

Krok 2

Ugotuj w nim głowy i ogony karpia, wraz z pokrojonymi warzywami i przyprawami.

Wigilijna zupa rybna - Krok 2

Krok 3

Po ugotowaniu wyjmij ryby z wywaru.

Wigilijna zupa rybna - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj mąkę ze śmietaną i dodaj ją do wywaru. Przed podaniem całość dopraw do smaku pieprzem i solą, jeśli uznasz to za konieczne.

Wigilijna zupa rybna - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Elzbieta Żułkiewicz

    Elzbieta Żułkiewicz , 29.11.2015

    wygląda apetycznie, mam nadzieję że smakuje równie dobrze

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa rybna z karpia
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wigilijna zupa rybnaWigilijna zupa rybna

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć oczywiście ryby. Tradycyjnego karpika możesz w tym roku przyrządzić nie tylko pod postacią panierowanych filetów, ale także ugotować na nim zupę. By ją zrobić, potrzebne ci będą te części ryby, które odkroisz od karpia przed smażeniem – głowy i kręgosłupy. Nic się zatem nie zmarnuje! Zupa rybna to potrawa, po którą w polskich domach sięga się niezwykle rzadko. A szkoda, bo aromatyczny wywar z włoszczyzny w połączeniu z delikatną rybą to doskonała alternatywa dla zup gotowanych na mięsie. Jest zaskakująco łagodna w smaku i aksamitna, a jej zapach przekona do niej całą rodzinę. Taką zupę możesz podać na wigilijną kolację, zamiast popularnego czerwonego barszczu z uszkami lub grzybowej z łazankami. A może zupa rybna stanie się nową świąteczną tradycją w twoim domu?