Wigilijna zupa rybna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wigilijna zupa rybna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

182 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

156 osób wydrukowało

Pobierz pdf

169 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2000 mililitrów

1 łyżka

1 szklanka

2 łyżki

5 sztuk

3 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój wszystkie warzywa. Następnie rozpuść w wodzie kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr.

Wigilijna zupa rybna - Krok 1

Krok 2

Ugotuj w nim głowy i ogony karpia, wraz z pokrojonymi warzywami i przyprawami.

Wigilijna zupa rybna - Krok 2

Krok 3

Po ugotowaniu wyjmij ryby z wywaru.

Wigilijna zupa rybna - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj mąkę ze śmietaną i dodaj ją do wywaru. Przed podaniem całość dopraw do smaku pieprzem i solą, jeśli uznasz to za konieczne.

Wigilijna zupa rybna - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Elzbieta Żułkiewicz

    Elzbieta Żułkiewicz , 29.11.2015

    wygląda apetycznie, mam nadzieję że smakuje równie dobrze

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wigilijna zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wigilijna zupa rybnaWigilijna zupa rybna

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć oczywiście ryby. Tradycyjnego karpika możesz w tym roku przyrządzić nie tylko pod postacią panierowanych filetów, ale także ugotować na nim zupę. By ją zrobić, potrzebne ci będą te części ryby, które odkroisz od karpia przed smażeniem – głowy i kręgosłupy. Nic się zatem nie zmarnuje! Zupa rybna to potrawa, po którą w polskich domach sięga się niezwykle rzadko. A szkoda, bo aromatyczny wywar z włoszczyzny w połączeniu z delikatną rybą to doskonała alternatywa dla zup gotowanych na mięsie. Jest zaskakująco łagodna w smaku i aksamitna, a jej zapach przekona do niej całą rodzinę. Taką zupę możesz podać na wigilijną kolację, zamiast popularnego czerwonego barszczu z uszkami lub grzybowej z łazankami. A może zupa rybna stanie się nową świąteczną tradycją w twoim domu?