Zupa rybna z ryb mieszanych i warzyw przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa rybna z ryb mieszanych i warzyw

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

4

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

101 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

50 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wkładamy głowy i ogony ryb, dodajemy 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy około 15 minut. Następnie wkładamy dzwonka różnych ryb czyli łososia, szczupaka, okonia i gotujemy 10 minut.

Krok 2

W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, oraz mieszankę warzyw i plastry kartofli, doprawiamy 1 łyżką mieszanki (czerwona i zielona papryka w płatkach, oraz gorczyca, pasternak i kminek oraz odrobina soli)1 łyżkę czerwonej papryki i podsmażamy 4 minuty cały czas mieszając. Następnie wlewamy odcedzony wywar rybny, dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr, kawałki ugotowanych ryb i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut.

Krok 3

Gdy warzywa będą miękkie możemy zagęścić zupę łyżeczką jasnej zasmażki. Zupę rozlewamy do miseczek, na wierzchu układamy kawałki łososia i dekorujemy natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa rybna  z ryb mieszanych i warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa rybna  z ryb mieszanych i warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa rybna  z ryb mieszanych i warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa rybna  z ryb mieszanych i warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa rybna  z ryb mieszanych i warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa rybna  z ryb mieszanych i warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa rybna  z ryb mieszanych i warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa rybna  z ryb mieszanych i warzyw - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa rybna z karpia
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa rybna  z ryb mieszanych i warzywZupa rybna z ryb mieszanych i warzyw

Zupa rybna z tego przepisu łączy w sobie wiele różnych smaków – zawiera nie tylko kilka gatunków ryb, ale również mieszankę wielu warzyw i przypraw. Połącz te składniki w jednym garnku i stwórz pyszne danie obiadowe. Do przyrządzenia zupy użyj ryb, takich jak: łosoś, szczupak i okoń. Z ich głów i ogonów przygotuj bulion, dodaj do niego ziele angielskie i liść laurowy. W wywarze ugotuj też pozostałe części ryb, pokrojone w tzw. dzwonki. W zupie powinny znaleźć się różne warzywa: żółta i czerwona papryka, marchew, zielona fasolka, kukurydza i ziemniaki. Smaży się je na oliwie z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku oraz przypraw, takich jak: papryka w płatkach, mielona słodka papryka, kminek, gorczyca, pasternak i chili. Jeśli nie masz pasternaku, możesz zastąpić go pietruszką – ich smaki są do siebie zbliżone. Gotowe warzywa łączy się z przecedzonym rybnym bulionem i kawałkami gotowanych ryb. Możesz także zagęścić zupę odrobiną zasmażki. Danie serwuj na gorąco, układając na wierzchu kawałki łososia i dekorując drobno posiekaną natką pietruszki.