Śledziowa zupa wigilijna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledziowa zupa wigilijna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

185 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

216 osób wydrukowało

Pobierz pdf

240 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

75 dekagramów

1 łyżka

1 szklanka

1 szczypta

3 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

2 szklanki

50 dekagramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka, przełóż do garnka emaliowego lub z nierdzewnej stali.

Śledziowa zupa wigilijna - Krok 1

Krok 2

Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, cukier i ocet, zalej wodą i gotuj 10 minut na maleńkim ogniu, ostudź.

Śledziowa zupa wigilijna - Krok 2

Krok 3

Śledzie pokrój na małe kawałki, dodaj do marynaty razem ze śmietanką, dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku sokiem z cytryny. Aromat cytrynowy powinien być wyraźnie wyczuwalny.

Śledziowa zupa wigilijna - Krok 3

Krok 4

Zupę najlepiej przygotować dzień wcześniej i na noc wstawić do lodówki, aby składniki się przegryzły.

Śledziowa zupa wigilijna - Krok 4

Krok 5

Przed podaniem ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, odparuj i gorące dodaj do zupy przed samym podaniem. Obficie posyp posiekaną zieleniną.

Śledziowa zupa wigilijna - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Pamiętaj, żeby być zalogowanym, jeśli chcesz, aby Twój komentarz wziął udział w konkursie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej