Zupa śledziowa wigilijna na ciepło – przepis | Przepisy.pl pixel

Śledziowa zupa wigilijna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
199 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

280 osób wydrukowało

Pobierz pdf

328 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

75 dekagramów

1 łyżka

1 szklanka

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

2 szklanki

50 dekagramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka, przełóż do garnka emaliowego lub z nierdzewnej stali.

Śledziowa zupa wigilijna - Krok 1

Krok 2

Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, cukier i ocet, zalej wodą i gotuj 10 minut na maleńkim ogniu, ostudź.

Śledziowa zupa wigilijna - Krok 2

Krok 3

Śledzie pokrój na małe kawałki, dodaj do marynaty razem ze śmietanką, dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku sokiem z cytryny. Aromat cytrynowy powinien być wyraźnie wyczuwalny.

Śledziowa zupa wigilijna - Krok 3

Krok 4

Zupę najlepiej przygotować dzień wcześniej i na noc wstawić do lodówki, aby składniki się przegryzły.

Śledziowa zupa wigilijna - Krok 4

Krok 5

Przed podaniem ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, odparuj i gorące dodaj do zupy przed samym podaniem. Obficie posyp posiekaną zieleniną.

Śledziowa zupa wigilijna - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledziowa zupa wigilijnaŚledziowa zupa wigilijna

Szukasz pomysłu na świąteczne danie, które przypadnie do gustu wszystkim gościom? Zobacz, jak świetnie wypada wigilijna zupa śledziowa przyrządzona według naszego przepisu. Ta wyjątkowa potrawa charakteryzuje się intensywnym aromatem i smakiem, który zapada w pamięci na długo. Skusisz się?

Dla kogo?

Zupa śledziowa na ciepło to propozycja dla fanów ryb i dań o wyrazistym smaku. Na liście składników znajdziesz ocet, gorczycę, sok z cytryny oraz cebulę, które dodatkowo podkręcają aromat całego dania. Nie czekaj, już teraz zapoznaj się z naszymi wskazówkami i ciesz się smakiem apetycznej zupy. 

Na jaką okazję?

Chociaż zupa śledziowa wigilijna kojarzy nam się ze świątecznymi dniami, to śmiało możesz zaserwować ją również na codzienny obiad lub uroczystość w gronie bliskich. To danie smakuje tak dobrze, że przygotowywanie go raz do roku może okazać się niewystarczające! 

Czy wiesz, że?

Karp i śledź to przysmaki, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Dlaczego? To właśnie ryby uchodzą za symbol chrześcijaństwa, więc przygotowujemy z nich rozmaite specjały na świąteczne dni. Czy następnym razem zupka śledziowa wigilijna pojawi się również w Twoim domu? 

Dla urozmaicenia:

Jeżeli chcesz, by zupa śledziowa na wigilie była syta, pod koniec gotowania dodaj do niej ziemniaki. W ten sposób stworzysz smaczną kompozycję, która dobrze sprawdzi się na obiad lub inne okazje. Po przyrządzeniu naszego przepisu koniecznie napisz w komentarzu, jak smakowała Ci zupa!