Zupa śledziowa wigilijna na ciepło – przepis | Przepisy.pl pixel

Śledziowa zupa wigilijna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
199 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

278 osób wydrukowało

Pobierz pdf

325 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

75 dekagramów

1 łyżka

1 szklanka

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

2 szklanki

50 dekagramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka, przełóż do garnka emaliowego lub z nierdzewnej stali.

Śledziowa zupa wigilijna - Krok 1

Krok 2

Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, cukier i ocet, zalej wodą i gotuj 10 minut na maleńkim ogniu, ostudź.

Śledziowa zupa wigilijna - Krok 2

Krok 3

Śledzie pokrój na małe kawałki, dodaj do marynaty razem ze śmietanką, dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku sokiem z cytryny. Aromat cytrynowy powinien być wyraźnie wyczuwalny.

Śledziowa zupa wigilijna - Krok 3

Krok 4

Zupę najlepiej przygotować dzień wcześniej i na noc wstawić do lodówki, aby składniki się przegryzły.

Śledziowa zupa wigilijna - Krok 4

Krok 5

Przed podaniem ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, odparuj i gorące dodaj do zupy przed samym podaniem. Obficie posyp posiekaną zieleniną.

Śledziowa zupa wigilijna - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledziowa zupa wigilijnaŚledziowa zupa wigilijna

Szukasz pomysłu na świąteczne danie, które przypadnie do gustu wszystkim gościom? Zobacz, jak świetnie wypada wigilijna zupa śledziowa przyrządzona według naszego przepisu. Ta wyjątkowa potrawa charakteryzuje się intensywnym aromatem i smakiem, który zapada w pamięci na długo. Skusisz się?

Dla kogo?

Zupa śledziowa na ciepło to propozycja dla fanów ryb i dań o wyrazistym smaku. Na liście składników znajdziesz ocet, gorczycę, sok z cytryny oraz cebulę, które dodatkowo podkręcają aromat całego dania. Nie czekaj, już teraz zapoznaj się z naszymi wskazówkami i ciesz się smakiem apetycznej zupy. 

Na jaką okazję?

Chociaż zupa śledziowa wigilijna kojarzy nam się ze świątecznymi dniami, to śmiało możesz zaserwować ją również na codzienny obiad lub uroczystość w gronie bliskich. To danie smakuje tak dobrze, że przygotowywanie go raz do roku może okazać się niewystarczające! 

Czy wiesz, że?

Karp i śledź to przysmaki, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Dlaczego? To właśnie ryby uchodzą za symbol chrześcijaństwa, więc przygotowujemy z nich rozmaite specjały na świąteczne dni. Czy następnym razem zupka śledziowa wigilijna pojawi się również w Twoim domu? 

Dla urozmaicenia:

Jeżeli chcesz, by zupa śledziowa na wigilie była syta, pod koniec gotowania dodaj do niej ziemniaki. W ten sposób stworzysz smaczną kompozycję, która dobrze sprawdzi się na obiad lub inne okazje. Po przyrządzeniu naszego przepisu koniecznie napisz w komentarzu, jak smakowała Ci zupa!