Składniki
75 dekagramów
1 łyżka
1 szklanka
1 szczypta
3 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
2 szklanki
50 dekagramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w piórka, przełóż do garnka emaliowego lub z nierdzewnej stali.
Krok 2
Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, cukier i ocet, zalej wodą i gotuj 10 minut na maleńkim ogniu, ostudź.
Krok 3
Śledzie pokrój na małe kawałki, dodaj do marynaty razem ze śmietanką, dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku sokiem z cytryny. Aromat cytrynowy powinien być wyraźnie wyczuwalny.
Krok 4
Zupę najlepiej przygotować dzień wcześniej i na noc wstawić do lodówki, aby składniki się przegryzły.
Krok 5
Przed podaniem ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, odparuj i gorące dodaj do zupy przed samym podaniem. Obficie posyp posiekaną zieleniną.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej