Śledziowa zupa wigilijna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledziowa zupa wigilijna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

185 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

214 osób wydrukowało

Pobierz pdf

234 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

75 dekagramów

1 łyżka

1 szklanka

1 szczypta

3 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

2 szklanki

50 dekagramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka, przełóż do garnka emaliowego lub z nierdzewnej stali.

Śledziowa zupa wigilijna - Krok 1

Krok 2

Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, cukier i ocet, zalej wodą i gotuj 10 minut na maleńkim ogniu, ostudź.

Śledziowa zupa wigilijna - Krok 2

Krok 3

Śledzie pokrój na małe kawałki, dodaj do marynaty razem ze śmietanką, dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku sokiem z cytryny. Aromat cytrynowy powinien być wyraźnie wyczuwalny.

Śledziowa zupa wigilijna - Krok 3

Krok 4

Zupę najlepiej przygotować dzień wcześniej i na noc wstawić do lodówki, aby składniki się przegryzły.

Śledziowa zupa wigilijna - Krok 4

Krok 5

Przed podaniem ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, odparuj i gorące dodaj do zupy przed samym podaniem. Obficie posyp posiekaną zieleniną.

Śledziowa zupa wigilijna - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej