Zupa śledziowa wigilijna na ciepło – przepis | Przepisy.pl pixel

Śledziowa zupa wigilijna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

193 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

244 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

291 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

75 dekagramów

1 łyżka

1 szklanka

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

2 szklanki

50 dekagramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka, przełóż do garnka emaliowego lub z nierdzewnej stali.

Śledziowa zupa wigilijna - Krok 1

Krok 2

Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, cukier i ocet, zalej wodą i gotuj 10 minut na maleńkim ogniu, ostudź.

Śledziowa zupa wigilijna - Krok 2

Krok 3

Śledzie pokrój na małe kawałki, dodaj do marynaty razem ze śmietanką, dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku sokiem z cytryny. Aromat cytrynowy powinien być wyraźnie wyczuwalny.

Śledziowa zupa wigilijna - Krok 3

Krok 4

Zupę najlepiej przygotować dzień wcześniej i na noc wstawić do lodówki, aby składniki się przegryzły.

Śledziowa zupa wigilijna - Krok 4

Krok 5

Przed podaniem ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, odparuj i gorące dodaj do zupy przed samym podaniem. Obficie posyp posiekaną zieleniną.

Śledziowa zupa wigilijna - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledziowa zupa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej