Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO
łatwe
3794 osoby zapisały
Składniki
500 gramów
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżeczka
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie namocz w zimnej wodzie. Zmień wodę i wypłucz raz jeszcze. Rodzynki zalej wrzącą wodą i pozostaw na kilka minut. Odsącz.

Krok 2
Wypłukane śledzie odsącz i pokrój w paski pod skosem. Szalotkę pokrój w cienkie paski, natkę posiekaj i obierz owoc granatu. Orzechy upraż na suchej, rozgrzanej patelni.

Krok 3
Majonez Hellmann’s połącz z jogurtem, rodzynkami, musztardą, szalotką oraz pietruszką.

Krok 4
W misce wymieszaj pokrojone śledzie wraz z przygotowanym majonezem i wyłóż je na półmisek.

Krok 5
Całość posyp po wierzchu orzechami oraz owocami granatu. Śledzie udekoruj listkami pietruszki i podawaj, najlepiej schłodzone.


Dobra rada:
Aby zaostrzyć smak majonezu dodaj łyżeczkę musztardy Dijon.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO
Wykwintna sałatka śledziowa swój słodko-pikantny smak zawdzięcza oryginalnemu połączeniu składników, takich jak: granat, orzechy włoskie i szalotka. Dressing przyrządzisz na bazie majonezu i jogurtu. Aby sos był bardziej wyrazisty, dodaj do niego gruboziarnistą musztardę francuską. Wymieszaj dressing z pozostałymi składnikami i połącz z pokrojonym śledziem. Gotowe!
Dla kogo?
Każdy fan ryb w różnych wydaniach powinien zwrócić uwagę na naszą propozycję. Sałatka śledziowa z rodzynkami i orzechami zachwyca oryginalnym smakiem, co z pewnością zostanie docenione przez wszystkich gości na większym przyjęciu. Nie czekaj i już teraz przyrządź to znakomite danie!
Na jaką okazję?
Śledzie z rodzynkami i orzechami podasz jako przystawkę podczas uroczystej kolacji lub świątecznego posiłku. Obserwuj, jak szybko znikają z talerzy! Śledzie z granatem i orzechami sprawdzą się również jako przekąska podczas imprezy ze znajomymi. Pycha!
Czy wiesz, że?
Do przygotowania sałatki śledziowej z rodzynkami użyj matiasów, czyli najwyższej jakości śledzi o delikatnym smaku. Opłucz je i odsącz na ręczniku papierowym, a następnie pokrój w paski. Posiekaj szalotkę oraz świeżą natkę pietruszki. Śledzie z granatem nabiorą słodkiego smaku dzięki dodatkowi rodzynek z wrzątku.
Dla urozmaicenia:
Gotowe śledzie z rodzynkami wyłóż na półmisek i posyp ziarenkami granatu oraz uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi. Sałatkę podawaj schłodzoną, udekorowaną natką pietruszki. Wykorzystaj nasz przepis na smaczne śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem.