Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

142

554 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2432 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2749 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie namocz w zimnej wodzie. Zmień wodę i wypłucz raz jeszcze. Rodzynki zalej wrzącą wodą i pozostaw na kilka minut. Odsącz.

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - Krok 1

Krok 2

Wypłukane śledzie odsącz i pokrój w paski pod skosem. Szalotkę pokrój w cienkie paski, natkę posiekaj i obierz owoc granatu. Orzechy upraż na suchej, rozgrzanej patelni.

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - Krok 2

Krok 3

Majonez Hellmann’s połącz z jogurtem, rodzynkami, musztardą, szalotką oraz pietruszką.

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - Krok 3

Krok 4

W misce wymieszaj pokrojone śledzie wraz z przygotowanym majonezem i wyłóż je na półmisek.

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - Krok 4

Krok 5

Całość posyp po wierzchu orzechami oraz owocami granatu. Śledzie udekoruj listkami pietruszki i podawaj, najlepiej schłodzone.

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby zaostrzyć smak majonezu dodaj łyżeczkę musztardy Dijon.

1

Opinie o przepisie

  • Leszek Kopec

    Leszek Kopec

    super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatemŚledzie z rodzynkami, orzechami i granatem

Wykwintna sałatka śledziowa swój słodko-pikantny smak zawdzięcza oryginalnemu połączeniu składników, takich jak: granat, orzechy włoskie i szalotka. Podasz ją jako przystawkę podczas uroczystej kolacji lub świątecznego posiłku. Do przygotowania sałatki użyj matiasów, czyli najwyższej jakości śledzi o delikatnym smaku. Opłucz je i odsącz na ręczniku papierowym, a następnie pokrój w paski. Posiekaj szalotkę oraz świeżą natkę pietruszki. Sałatka nabierze słodkiego smaku dzięki dodatkowi rodzynek, namoczonych wcześniej we wrzątku oraz ziarenek z granatu. Dressing przyrządzisz na bazie majonezu połączonego z gęstym jogurtem naturalnym. Aby sos był bardziej wyrazisty, dodaj do niego gruboziarnistą musztardę francuską. Wymieszaj dressing z pozostałymi składnikami i połącz z pokrojonym śledziem. Gotowe danie wyłóż na półmisek i posyp ziarenkami granatu oraz uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi. Sałatkę podawaj schłodzoną, udekorowaną natką pietruszki. Wykorzystaj nasz przepis na smaczne śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem.