Śledzie z granatem i orzechami – z rodzynkami | Przepisy.pl pixel

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

166

637 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2780 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3409 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie namocz w zimnej wodzie. Zmień wodę i wypłucz raz jeszcze. Rodzynki zalej wrzącą wodą i pozostaw na kilka minut. Odsącz.

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Wypłukane śledzie odsącz i pokrój w paski pod skosem. Szalotkę pokrój w cienkie paski, natkę posiekaj i obierz owoc granatu. Orzechy upraż na suchej, rozgrzanej patelni.

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Majonez Hellmann’s połącz z jogurtem, rodzynkami, musztardą, szalotką oraz pietruszką.

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - Krok 3

Krok 4

W misce wymieszaj pokrojone śledzie wraz z przygotowanym majonezem i wyłóż je na półmisek.

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Całość posyp po wierzchu orzechami oraz owocami granatu. Śledzie udekoruj listkami pietruszki i podawaj, najlepiej schłodzone.

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby zaostrzyć smak majonezu dodaj łyżeczkę musztardy Dijon.

3

Opinie o przepisie

  • Anna Walczak

    Anna Walczak , 26.12.2021

    Tak. Śledzie to moje ulubione danie. Ta wersja jest wprost wyśmienita, jednak lubię eksperymentować i często do rodzynek, czyli wersji bardziej na słodko, używam oliwek czarnych i zielonych pokrojonych w koła, pieknie to wyglada i wedlug mnie smakuje doskonale. rodzynki i oliwki, wiem, że to niezbyt oczywiste polączenie, ale warto.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja

    Alicja , 01.12.2020

    Tak. Uwielbiam rybę, ale nie lubię nudy w kuchni, dlatego często próbuję nowych przepisów. Rybę staram się jeść jak najczęściej, a sałatka śledziowa to idealna przekąska na kolację lub też podczas uroczystości. Śledź podany w takiej wersji smakuje wyśmienicie. Ja osobiście urozmaiciłam ten przepis o żurawinę, którą podaję zamiennie lub też łączę z winogronem. Podobnie jest z musztardą, możemy dodać delikatniejszą bądź ostrzejszą. Zależnie od tego co kto woli, albo co kto ma w lodówce. Ja zdecydowanie wole wykorzystywać zasoby mojej kuchni. Reasumując jest to bardzo proste i szybkie do wykonania danie, którym goście zawsze są zachwyceni.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Kopec

    Leszek Kopec , 06.07.2017

    super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEOŚledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO

Wykwintna sałatka śledziowa swój słodko-pikantny smak zawdzięcza oryginalnemu połączeniu składników, takich jak: granat, orzechy włoskie i szalotka. Podasz ją jako przystawkę podczas uroczystej kolacji lub świątecznego posiłku. Do przygotowania sałatki użyj matiasów, czyli najwyższej jakości śledzi o delikatnym smaku. Opłucz je i odsącz na ręczniku papierowym, a następnie pokrój w paski. Posiekaj szalotkę oraz świeżą natkę pietruszki. Sałatka nabierze słodkiego smaku dzięki dodatkowi rodzynek, namoczonych wcześniej we wrzątku oraz ziarenek z granatu. Dressing przyrządzisz na bazie majonezu połączonego z gęstym jogurtem naturalnym. Aby sos był bardziej wyrazisty, dodaj do niego gruboziarnistą musztardę francuską. Wymieszaj dressing z pozostałymi składnikami i połącz z pokrojonym śledziem. Gotowe danie wyłóż na półmisek i posyp ziarenkami granatu oraz uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi. Sałatkę podawaj schłodzoną, udekorowaną natką pietruszki. Wykorzystaj nasz przepis na smaczne śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem.