Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

142

556 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2432 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2749 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie namocz w zimnej wodzie. Zmień wodę i wypłucz raz jeszcze. Rodzynki zalej wrzącą wodą i pozostaw na kilka minut. Odsącz.

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - Krok 1

Krok 2

Wypłukane śledzie odsącz i pokrój w paski pod skosem. Szalotkę pokrój w cienkie paski, natkę posiekaj i obierz owoc granatu. Orzechy upraż na suchej, rozgrzanej patelni.

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - Krok 2

Krok 3

Majonez Hellmann’s połącz z jogurtem, rodzynkami, musztardą, szalotką oraz pietruszką.

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - Krok 3

Krok 4

W misce wymieszaj pokrojone śledzie wraz z przygotowanym majonezem i wyłóż je na półmisek.

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - Krok 4

Krok 5

Całość posyp po wierzchu orzechami oraz owocami granatu. Śledzie udekoruj listkami pietruszki i podawaj, najlepiej schłodzone.

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby zaostrzyć smak majonezu dodaj łyżeczkę musztardy Dijon.

1

Opinie o przepisie

  • Leszek Kopec

    Leszek Kopec , 06.07.2017

    super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatemŚledzie z rodzynkami, orzechami i granatem

Wykwintna sałatka śledziowa swój słodko-pikantny smak zawdzięcza oryginalnemu połączeniu składników, takich jak: granat, orzechy włoskie i szalotka. Podasz ją jako przystawkę podczas uroczystej kolacji lub świątecznego posiłku. Do przygotowania sałatki użyj matiasów, czyli najwyższej jakości śledzi o delikatnym smaku. Opłucz je i odsącz na ręczniku papierowym, a następnie pokrój w paski. Posiekaj szalotkę oraz świeżą natkę pietruszki. Sałatka nabierze słodkiego smaku dzięki dodatkowi rodzynek, namoczonych wcześniej we wrzątku oraz ziarenek z granatu. Dressing przyrządzisz na bazie majonezu połączonego z gęstym jogurtem naturalnym. Aby sos był bardziej wyrazisty, dodaj do niego gruboziarnistą musztardę francuską. Wymieszaj dressing z pozostałymi składnikami i połącz z pokrojonym śledziem. Gotowe danie wyłóż na półmisek i posyp ziarenkami granatu oraz uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi. Sałatkę podawaj schłodzoną, udekorowaną natką pietruszki. Wykorzystaj nasz przepis na smaczne śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem.