Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO
łatwe
3809 osób zapisało
Składniki
500 gramów
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżeczka
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie namocz w zimnej wodzie. Zmień wodę i wypłucz raz jeszcze. Rodzynki zalej wrzącą wodą i pozostaw na kilka minut. Odsącz.

Krok 2
Wypłukane śledzie odsącz i pokrój w paski pod skosem. Szalotkę pokrój w cienkie paski, natkę posiekaj i obierz owoc granatu. Orzechy upraż na suchej, rozgrzanej patelni.

Krok 3
Majonez Hellmann's połącz z jogurtem, rodzynkami, musztardą, szalotką oraz pietruszką.

Krok 4
W misce wymieszaj pokrojone śledzie wraz z przygotowanym majonezem i wyłóż je na półmisek.

Krok 5
Całość posyp po wierzchu orzechami oraz owocami granatu. Śledzie udekoruj listkami pietruszki i podawaj, najlepiej schłodzone.


Dobra rada:
Aby zaostrzyć smak majonezu dodaj łyżeczkę musztardy Dijon.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO
Wykwintna sałatka śledziowa swój słodko-pikantny smak zawdzięcza oryginalnemu połączeniu składników, takich jak: granat, orzechy włoskie i szalotka. Dressing przyrządzisz na bazie majonezu i jogurtu. Aby sos był bardziej wyrazisty, dodaj do niego gruboziarnistą musztardę francuską. Wymieszaj dressing z pozostałymi składnikami i połącz z pokrojonym śledziem. Gotowe!
Dla kogo?
Każdy fan ryb w różnych wydaniach powinien zwrócić uwagę na naszą propozycję. Sałatka śledziowa z rodzynkami i orzechami zachwyca oryginalnym smakiem, co z pewnością zostanie docenione przez wszystkich gości na większym przyjęciu. Nie czekaj i już teraz przyrządź to znakomite danie!
Na jaką okazję?
Śledzie z rodzynkami i orzechami podasz jako przystawkę podczas uroczystej kolacji lub świątecznego posiłku. Obserwuj, jak szybko znikają z talerzy! Śledzie z granatem i orzechami sprawdzą się również jako przekąska podczas imprezy ze znajomymi. Pycha!
Czy wiesz, że?
Do przygotowania sałatki śledziowej z rodzynkami użyj matiasów, czyli najwyższej jakości śledzi o delikatnym smaku. Opłucz je i odsącz na ręczniku papierowym, a następnie pokrój w paski. Posiekaj szalotkę oraz świeżą natkę pietruszki. Śledzie z granatem nabiorą słodkiego smaku dzięki dodatkowi rodzynek z wrzątku.
Dla urozmaicenia:
Gotowe śledzie z rodzynkami wyłóż na półmisek i posyp ziarenkami granatu oraz uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi. Sałatkę podawaj schłodzoną, udekorowaną natką pietruszki. Wykorzystaj nasz przepis na smaczne śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem.