Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem video przepis - zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

154

584 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2556 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3020 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie namocz w zimnej wodzie. Zmień wodę i wypłucz raz jeszcze. Rodzynki zalej wrzącą wodą i pozostaw na kilka minut. Odsącz.

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Wypłukane śledzie odsącz i pokrój w paski pod skosem. Szalotkę pokrój w cienkie paski, natkę posiekaj i obierz owoc granatu. Orzechy upraż na suchej, rozgrzanej patelni.

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Majonez Hellmann’s połącz z jogurtem, rodzynkami, musztardą, szalotką oraz pietruszką.

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - Krok 3

Krok 4

W misce wymieszaj pokrojone śledzie wraz z przygotowanym majonezem i wyłóż je na półmisek.

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Całość posyp po wierzchu orzechami oraz owocami granatu. Śledzie udekoruj listkami pietruszki i podawaj, najlepiej schłodzone.

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby zaostrzyć smak majonezu dodaj łyżeczkę musztardy Dijon.

2

Opinie o przepisie

  • Alicja

    Alicja , 01.12.2020

    Tak. Uwielbiam rybę, ale nie lubię nudy w kuchni, dlatego często próbuję nowych przepisów. Rybę staram się jeść jak najczęściej, a sałatka śledziowa to idealna przekąska na kolację lub też podczas uroczystości. Śledź podany w takiej wersji smakuje wyśmienicie. Ja osobiście urozmaiciłam ten przepis o żurawinę, którą podaję zamiennie lub też łączę z winogronem. Podobnie jest z musztardą, możemy dodać delikatniejszą bądź ostrzejszą. Zależnie od tego co kto woli, albo co kto ma w lodówce. Ja zdecydowanie wole wykorzystywać zasoby mojej kuchni. Reasumując jest to bardzo proste i szybkie do wykonania danie, którym goście zawsze są zachwyceni.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Kopec

    Leszek Kopec , 06.07.2017

    super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEOŚledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO

Wykwintna sałatka śledziowa swój słodko-pikantny smak zawdzięcza oryginalnemu połączeniu składników, takich jak: granat, orzechy włoskie i szalotka. Podasz ją jako przystawkę podczas uroczystej kolacji lub świątecznego posiłku. Do przygotowania sałatki użyj matiasów, czyli najwyższej jakości śledzi o delikatnym smaku. Opłucz je i odsącz na ręczniku papierowym, a następnie pokrój w paski. Posiekaj szalotkę oraz świeżą natkę pietruszki. Sałatka nabierze słodkiego smaku dzięki dodatkowi rodzynek, namoczonych wcześniej we wrzątku oraz ziarenek z granatu. Dressing przyrządzisz na bazie majonezu połączonego z gęstym jogurtem naturalnym. Aby sos był bardziej wyrazisty, dodaj do niego gruboziarnistą musztardę francuską. Wymieszaj dressing z pozostałymi składnikami i połącz z pokrojonym śledziem. Gotowe danie wyłóż na półmisek i posyp ziarenkami granatu oraz uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi. Sałatkę podawaj schłodzoną, udekorowaną natką pietruszki. Wykorzystaj nasz przepis na smaczne śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem.