Śledzie z granatem i orzechami – z rodzynkami | Przepisy.pl pixel

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

184

heart
657 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3155 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3809 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie namocz w zimnej wodzie. Zmień wodę i wypłucz raz jeszcze. Rodzynki zalej wrzącą wodą i pozostaw na kilka minut. Odsącz.

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Wypłukane śledzie odsącz i pokrój w paski pod skosem. Szalotkę pokrój w cienkie paski, natkę posiekaj i obierz owoc granatu. Orzechy upraż na suchej, rozgrzanej patelni.

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Majonez Hellmann's połącz z jogurtem, rodzynkami, musztardą, szalotką oraz pietruszką.

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - Krok 3

Krok 4

W misce wymieszaj pokrojone śledzie wraz z przygotowanym majonezem i wyłóż je na półmisek.

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Całość posyp po wierzchu orzechami oraz owocami granatu. Śledzie udekoruj listkami pietruszki i podawaj, najlepiej schłodzone.

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby zaostrzyć smak majonezu dodaj łyżeczkę musztardy Dijon.

4

Opinie o przepisie

  • ELA

    ELA , 04.03.2025

    Bardzo dobre śledzie , nie mialam rodzynek ale dałam żurawine i wyszło bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Walczak

    Anna Walczak , 26.12.2021

    Tak. Śledzie to moje ulubione danie. Ta wersja jest wprost wyśmienita, jednak lubię eksperymentować i często do rodzynek, czyli wersji bardziej na słodko, używam oliwek czarnych i zielonych pokrojonych w koła, pieknie to wyglada i wedlug mnie smakuje doskonale. rodzynki i oliwki, wiem, że to niezbyt oczywiste polączenie, ale warto.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja

    Alicja , 01.12.2020

    Tak. Uwielbiam rybę, ale nie lubię nudy w kuchni, dlatego często próbuję nowych przepisów. Rybę staram się jeść jak najczęściej, a sałatka śledziowa to idealna przekąska na kolację lub też podczas uroczystości. Śledź podany w takiej wersji smakuje wyśmienicie. Ja osobiście urozmaiciłam ten przepis o żurawinę, którą podaję zamiennie lub też łączę z winogronem. Podobnie jest z musztardą, możemy dodać delikatniejszą bądź ostrzejszą. Zależnie od tego co kto woli, albo co kto ma w lodówce. Ja zdecydowanie wole wykorzystywać zasoby mojej kuchni. Reasumując jest to bardzo proste i szybkie do wykonania danie, którym goście zawsze są zachwyceni.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Kopec

    Leszek Kopec , 06.07.2017

    super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEOŚledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO

Wykwintna sałatka śledziowa swój słodko-pikantny smak zawdzięcza oryginalnemu połączeniu składników, takich jak: granat, orzechy włoskie i szalotka. Dressing przyrządzisz na bazie majonezu i jogurtu. Aby sos był bardziej wyrazisty, dodaj do niego gruboziarnistą musztardę francuską. Wymieszaj dressing z pozostałymi składnikami i połącz z pokrojonym śledziem. Gotowe!

Dla kogo?

Każdy fan ryb w różnych wydaniach powinien zwrócić uwagę na naszą propozycję. Sałatka śledziowa z rodzynkami i orzechami zachwyca oryginalnym smakiem, co z pewnością zostanie docenione przez wszystkich gości na większym przyjęciu. Nie czekaj i już teraz przyrządź to znakomite danie! 

Na jaką okazję?

Śledzie z rodzynkami i orzechami podasz jako przystawkę podczas uroczystej kolacji lub świątecznego posiłku. Obserwuj, jak szybko znikają z talerzy! Śledzie z granatem i orzechami sprawdzą się również jako przekąska podczas imprezy ze znajomymi. Pycha! 

Czy wiesz, że?

Do przygotowania sałatki śledziowej z rodzynkami użyj matiasów, czyli najwyższej jakości śledzi o delikatnym smaku. Opłucz je i odsącz na ręczniku papierowym, a następnie pokrój w paski. Posiekaj szalotkę oraz świeżą natkę pietruszki. Śledzie z granatem nabiorą słodkiego smaku dzięki dodatkowi rodzynek z wrzątku.  

Dla urozmaicenia:

Gotowe śledzie z rodzynkami wyłóż na półmisek i posyp ziarenkami granatu oraz uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi. Sałatkę podawaj schłodzoną, udekorowaną natką pietruszki. Wykorzystaj nasz przepis na smaczne śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem.