
Składniki
4 sztuki
100 gramów
200 mililitrów
150 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
8 sztuk
8 sztuk
4 sztuki
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą. ( Możemy je wcześniej namoczyć w wodzie przez całą noc). Kroimy je w poprzek na 2-3 cm kawałki.

Krok 2
Wodę mieszamy w garnku z octem. Dodajemy jałowiec, ziele angielskie oraz liście laurowe.

Krok 3
Dodajemy marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki oraz wsypujemy cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia i trzymamy pod przykryciem kilka minut, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zalewę studzimy.

Krok 4
Cebulę kroimy w plastry. Kilka z nich układamy na dnie słoika.

Krok 5
Kolejną warstwą są śledzie. Przeplatamy je plasterkami marchewki oraz cebuli. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.

Krok 6
Na końcu wlewamy zalewę. Słoik zamykamy i wkładamy do lodówki na 3-4 dni. Śledzie można przechowywać przez miesiąc.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej