Śledzie po szwedzku - przepis z czerwoną cebulą | Przepisy.pl pixel

Śledzie po szwedzku

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

100 gramów

200 mililitrów

150 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

8 sztuk

8 sztuk

4 sztuki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą. ( Możemy je wcześniej namoczyć w wodzie przez całą noc). Kroimy je w poprzek na 2-3 cm kawałki.

Śledzie po szwedzku - Krok 1

Krok 2

Wodę mieszamy w garnku z octem. Dodajemy jałowiec, ziele angielskie oraz liście laurowe.

Śledzie po szwedzku - Krok 2

Krok 3

Dodajemy marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki oraz wsypujemy cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia i trzymamy pod przykryciem kilka minut, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zalewę studzimy.

Śledzie po szwedzku - Krok 3

Krok 4

Cebulę kroimy w plastry. Kilka z nich układamy na dnie słoika.

Śledzie po szwedzku - Krok 4

Krok 5

Kolejną warstwą są śledzie. Przeplatamy je plasterkami marchewki oraz cebuli. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.

Śledzie po szwedzku - Krok 5

Krok 6

Na końcu wlewamy zalewę. Słoik zamykamy i wkładamy do lodówki na 3-4 dni. Śledzie można  przechowywać przez miesiąc.

Śledzie po szwedzku - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej