
Składniki
4 sztuki
100 gramów
200 mililitrów
150 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
8 sztuk
8 sztuk
4 sztuki
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą. ( Możemy je wcześniej namoczyć w wodzie przez całą noc). Kroimy je w poprzek na 2-3 cm kawałki.

Krok 2
Wodę mieszamy w garnku z octem. Dodajemy jałowiec, ziele angielskie oraz liście laurowe.

Krok 3
Dodajemy marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki oraz wsypujemy cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia i trzymamy pod przykryciem kilka minut, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zalewę studzimy.

Krok 4
Cebulę kroimy w plastry. Kilka z nich układamy na dnie słoika.

Krok 5
Kolejną warstwą są śledzie. Przeplatamy je plasterkami marchewki oraz cebuli. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.

Krok 6
Na końcu wlewamy zalewę. Słoik zamykamy i wkładamy do lodówki na 3-4 dni. Śledzie można przechowywać przez miesiąc.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej