Śledzie po szwedzku - przepis z czerwoną cebulą | Przepisy.pl pixel

Śledzie po szwedzku

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

100 gramów

200 mililitrów

150 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

8 sztuk

8 sztuk

4 sztuki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą. ( Możemy je wcześniej namoczyć w wodzie przez całą noc). Kroimy je w poprzek na 2-3 cm kawałki.

Śledzie po szwedzku - Krok 1

Krok 2

Wodę mieszamy w garnku z octem. Dodajemy jałowiec, ziele angielskie oraz liście laurowe.

Śledzie po szwedzku - Krok 2

Krok 3

Dodajemy marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki oraz wsypujemy cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia i trzymamy pod przykryciem kilka minut, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zalewę studzimy.

Śledzie po szwedzku - Krok 3

Krok 4

Cebulę kroimy w plastry. Kilka z nich układamy na dnie słoika.

Śledzie po szwedzku - Krok 4

Krok 5

Kolejną warstwą są śledzie. Przeplatamy je plasterkami marchewki oraz cebuli. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.

Śledzie po szwedzku - Krok 5

Krok 6

Na końcu wlewamy zalewę. Słoik zamykamy i wkładamy do lodówki na 3-4 dni. Śledzie można  przechowywać przez miesiąc.

Śledzie po szwedzku - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie po szwedzku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej