Łosoś z Pesto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś z Pesto

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

null

null

2 łyżki

3 łyżki

null

2 łyżki

2 sztuki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia umyj i osusz, oprósz solą, pieprzem i skrop odrobiną soku z limonki. Odstaw na kilka minut do lodówki.

Krok 2

Bazylię opłucz i posiekaj drobniutko, zmiksuj razem z oliwą, posiekaną dymką, sokiem z limonki i sosem sojowym. Dopraw do smaku, wymieszaj z posiekanymi orzechami włoskimi.

Krok 3

Łososia nasmaruj przygotowanym Pesto i ułóż na folii aluminiowej.

Krok 4

Piecz na rozgrzanym grillu przez 20 minut w trakcie smarując pozostałym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś z Pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś z Pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś z Pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś z Pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś z Pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś z Pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś z Pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś z Pesto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej