Łosoś z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

340 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

131 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

2 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posyp łososia z obu stron przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut w chłodne miejsce.

Krok 2

Pokrój cukinię na cienkie plastry, sparz w gorącej wodzie przez 4 minuty. Następnie wystudź i ułóż ją na rybie. Całość zroluj.

Krok 3

Nabij roladki na patyki do szaszłyków.

Krok 4

Skrop je lekko oliwą z oliwek, po czym smaż na grillu lub patelni. Podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś z cukiniąŁosoś z cukinią

Z łososia i cukinii przygotujesz smaczne i wspaniale wyglądające grillowane roladki, które podasz w charakterze przystawki podczas eleganckiej kolacji lub jako przekąskę na przyjęciu. Cukinia pasuje do ryby, gdyż jej delikatny smak pozwoli na wyeksponowanie pieczonego łososia. Aby mięso nabrało wyrazistości, najpierw oprósz surowego łososia przyprawą uniwersalną i odstaw na chwilę w chłodne miejsce. Cukinię pokrój wzdłuż w cienkie plastry  - sparz je we wrzątku, przestudź, a następnie układaj na nich kawałki ryby i zwijaj w ruloniki. Powstałe w ten sposób roladki nabij na długie patyczki do szaszłyków. Skrop je oliwą z oliwek i smaż ze wszystkich stron na grillu lub specjalnej patelni grillowej, aż ryba będzie dopieczona. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, najlepiej z dodatkiem pieczywa. Dobrym sposobem jest także serwowanie cukiniowych roladek z koperkowym dipem, przyrządzonym na bazie jogurtu i majonezu. Koniecznie przygotuj przy najbliższej okazji łososia z cukinią. Życzymy smacznego.