
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę oczyszczamy z ości i kładziemy na prostokącie z folii aluminiowej skórą do dołu. Oprószamy ją solą i pieprzem, zawijamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180oC. Pieczemy przez pół godziny.
Krok 2
Jeśli chcecie mieć łososia w akompaniamencie pieczonych ziemniaczków, to plan działania jest następujący: młode, nieduże ziemniaczki szorujemy pod bieżącą wodą, układamy na folii aluminiowej, przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy delikatnie oliwą i posypujemy natką pietruszki, zawijamy i wkładamy na dno piekarnika, gdzie pieką się razem z rybą.
Krok 3
A my w tym czasie przygotowujemy sos śmietanowo-cytrynowy. Na dnie rondelka rozpuszczamy masło, a gdy się rozgrzeje dodajemy drobniutko posiekane ząbki czosnku. Smażymy minutę ciągle mieszając, po czym wyciskamy do środka sok z całej cytryny (bez pestek!). Dolewamy również śmietankę, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, gotujemy około 3-4 minut.
Krok 4
Gdy upieczemy już łososia, wyjmujemy go z pieca i folii, oddzielamy delikatnie od skóry, której już nie potrzebujemy, układamy na talerzu i polewamy sosem. Pycha!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś w sosie cytrynowym
Apetyczne, różowe mięso łososia jest w kuchni niezwykle uniwersalne. Pozwala na wyczarowanie eleganckich przystawek i efektownych dań głównych. Tym razem na talerzach zagości łosoś z sosem cytrynowym, dzięki któremu w pyszny sposób odświeżycie swoje menu. Smakuje znakomicie nie tylko od święta.
Dla kogo?
Fani rybnych przysmaków nie będą mogli odmówić sobie dokładki. Oto wykwintny przepis, składający się z zaledwie kilku prostych składników. Łosoś w sosie cytrynowym udowadnia, że wyszukane potrawy nie wymagają dużych nakładów pracy.
Na jaką okazję?
Jego przygotowanie zajmuje zaledwie pół godziny, więc sprawdzi się w roli codziennego obiadu. Delikatny sos cytrynowy do łososia sprawia, że z powodzeniem możemy uznać go za popisową potrawę, odpowiednią na specjalne okazje.
Czy wiesz, że?
W sklepach łosoś pojawia się pod postacią filetów, steków, tuszek i dzwonków. Sos cytrynowy do ryby pasuje niezależnie od tego, na który wariant się zdecydujecie.
Dla urozmaicenia:
Jaki wybrać sos do łososia? Cytrynowy to tylko jedna z wielu propozycji. Ryba bardzo dobrze smakuje z sosem pomarańczowym, koperkowym, musztardowym i miodowym.