
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę oczyszczamy z ości i kładziemy na prostokącie z folii aluminiowej skórą do dołu. Oprószamy ją solą i pieprzem, zawijamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180oC. Pieczemy przez pół godziny.
Krok 2
Jeśli chcecie mieć łososia w akompaniamencie pieczonych ziemniaczków, to plan działania jest następujący: młode, nieduże ziemniaczki szorujemy pod bieżącą wodą, układamy na folii aluminiowej, przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy delikatnie oliwą i posypujemy natką pietruszki, zawijamy i wkładamy na dno piekarnika, gdzie pieką się razem z rybą.
Krok 3
A my w tym czasie przygotowujemy sos śmietanowo-cytrynowy. Na dnie rondelka rozpuszczamy masło, a gdy się rozgrzeje dodajemy drobniutko posiekane ząbki czosnku. Smażymy minutę ciągle mieszając, po czym wyciskamy do środka sok z całej cytryny (bez pestek!). Dolewamy również śmietankę, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, gotujemy około 3-4 minut.
Krok 4
Gdy upieczemy już łososia, wyjmujemy go z pieca i folii, oddzielamy delikatnie od skóry, której już nie potrzebujemy, układamy na talerzu i polewamy sosem. Pycha!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś w sosie cytrynowym
Apetyczne, różowe mięso łososia jest w kuchni niezwykle uniwersalne. Pozwala na wyczarowanie eleganckich przystawek i efektownych dań głównych. Tym razem na talerzach zagości łosoś z sosem cytrynowym, dzięki któremu w pyszny sposób odświeżycie swoje menu. Smakuje znakomicie nie tylko od święta.
Dla kogo?
Fani rybnych przysmaków nie będą mogli odmówić sobie dokładki. Oto wykwintny przepis, składający się z zaledwie kilku prostych składników. Łosoś w sosie cytrynowym udowadnia, że wyszukane potrawy nie wymagają dużych nakładów pracy.
Na jaką okazję?
Jego przygotowanie zajmuje zaledwie pół godziny, więc sprawdzi się w roli codziennego obiadu. Delikatny sos cytrynowy do łososia sprawia, że z powodzeniem możemy uznać go za popisową potrawę, odpowiednią na specjalne okazje.
Czy wiesz, że?
W sklepach łosoś pojawia się pod postacią filetów, steków, tuszek i dzwonków. Sos cytrynowy do ryby pasuje niezależnie od tego, na który wariant się zdecydujecie.
Dla urozmaicenia:
Jaki wybrać sos do łososia? Cytrynowy to tylko jedna z wielu propozycji. Ryba bardzo dobrze smakuje z sosem pomarańczowym, koperkowym, musztardowym i miodowym.






























