Łosoś w sosie cytrynowym - przepis na sos do ryby | Przepisy.pl pixel

Łosoś w sosie cytrynowym

Autor: cogotujekasia

ratingratingratingratingrating

15

29 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

428 osób wydrukowało

Pobierz pdf

309 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę oczyszczamy z ości i kładziemy na prostokącie z folii aluminiowej skórą do dołu. Oprószamy ją solą i pieprzem, zawijamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180oC. Pieczemy przez pół godziny.

Krok 2

Jeśli chcecie mieć łososia w akompaniamencie pieczonych ziemniaczków, to plan działania jest następujący: młode, nieduże ziemniaczki szorujemy pod bieżącą wodą, układamy na folii aluminiowej, przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy delikatnie oliwą i posypujemy natką pietruszki, zawijamy i wkładamy na dno piekarnika, gdzie pieką się razem z rybą.

Krok 3

A my w tym czasie przygotowujemy sos śmietanowo-cytrynowy. Na dnie rondelka rozpuszczamy masło, a gdy się rozgrzeje dodajemy drobniutko posiekane ząbki czosnku. Smażymy minutę ciągle mieszając, po czym wyciskamy do środka sok z całej cytryny (bez pestek!). Dolewamy również śmietankę, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, gotujemy około 3-4 minut.

Krok 4

Gdy upieczemy już łososia, wyjmujemy go z pieca i folii, oddzielamy delikatnie od skóry, której już nie potrzebujemy, układamy na talerzu i polewamy sosem. Pycha!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś w sosie cytrynowymŁosoś w sosie cytrynowym

Apetyczne, różowe mięso łososia jest w kuchni niezwykle uniwersalne. Pozwala na wyczarowanie eleganckich przystawek i efektownych dań głównych. Tym razem na talerzach zagości łosoś z sosem cytrynowym, dzięki któremu w pyszny sposób odświeżycie swoje menu. Smakuje znakomicie nie tylko od święta.

Dla kogo?

Fani rybnych przysmaków nie będą mogli odmówić sobie dokładki. Oto wykwintny przepis, składający się z zaledwie kilku prostych składników. Łosoś w sosie cytrynowym udowadnia, że wyszukane potrawy nie wymagają dużych nakładów pracy.

Na jaką okazję?

Jego przygotowanie zajmuje zaledwie pół godziny, więc sprawdzi się w roli codziennego obiadu. Delikatny sos cytrynowy do łososia sprawia, że z powodzeniem możemy uznać go za popisową potrawę, odpowiednią na specjalne okazje.

Czy wiesz, że?

W sklepach łosoś pojawia się pod postacią filetów, steków, tuszek i dzwonków. Sos cytrynowy do ryby pasuje niezależnie od tego, na który wariant się zdecydujecie.

Dla urozmaicenia:

Jaki wybrać sos do łososia? Cytrynowy to tylko jedna z wielu propozycji. Ryba bardzo dobrze smakuje z sosem pomarańczowym, koperkowym, musztardowym i miodowym.