Szaszłyki z ryby na grilla – rybny przepis z cebulą | Przepisy.pl pixel

Grillowane szaszłyki z ryby

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
323 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

209 osób wydrukowało

Pobierz pdf

283 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce połącz starty imbir, sok z cytryny, sos sojowy, miód, przyprawę do kurczaka Knorr i ostrą paprykę.

Grillowane szaszłyki z ryby  - Krok 1

Krok 2

Rybę pokrój w 2 cm kostkę i włóż na 30 minut do otrzymanej marynaty.

Grillowane szaszłyki z ryby  - Krok 2

Krok 3

Pokrój paprykę i cebulę na 2 cm kawałki. Zrób szaszłyki, nadziewając na patyczki na przemian kawałki ryby, papryki i cebuli.

Grillowane szaszłyki z ryby  - Krok 3

Krok 4

Grilluj szaszłyki przez 15 minut, obracając je kilkakrotnie. Podawaj z grillowanym chlebem żytnim.

Grillowane szaszłyki z ryby  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane szaszłyki z ryby  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane szaszłyki z ryby  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane szaszłyki z ryby  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane szaszłyki z ryby  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane szaszłyki z ryby  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane szaszłyki z ryby  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane szaszłyki z ryby  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane szaszłyki z ryby  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane szaszłyki z ryby Grillowane szaszłyki z ryby

Ta potrawa to świetna alternatywa dla popularnej wersji szaszłyków z mięsem. Łączy w sobie wyrazisty smak ryby i przypraw ze słodką nutą miodu. Grillowane szaszłyki z dodatkiem łososia to smaczna przekąska, która może stać się Twoim popisowym daniem. Zacznij przygotowania od marynaty – połącz starty imbir, sok z cytryny, sos sojowy, miód i ostrą paprykę. Dla urozmaicenia smaku możesz też wsypać trochę papryczki chili. Pokrój rybę w grubszą kostkę i włóż na trzydzieści minut do przygotowanej marynaty. Teraz czas na warzywa: pokrój paprykę i cebulę na kawałki podobnej wielkości. Jeśli chcesz, dodaj jeszcze pieczarki i cukinię. Nadziej je naprzemiennie z rybą na długie patyczki. Danie jest już prawie gotowe – wystarczy jedynie grillować szaszłyki przez kilkanaście minut. Jeśli nie trwa akurat sezon na grilla, patelnia grillowa będzie równie dobrym rozwiązaniem. Szaszłyki z ryby serwuj solo lub z kromką świeżego, pełnoziarnistego chleba czy też z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Zainspiruj się naszym przepisem!