Grillowane szaszłyki z ryby

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

310 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

173 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

216 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce połącz starty imbir, sok z cytryny, sos sojowy, miód, przyprawę do kurczaka Knorr i ostrą paprykę.

Grillowane szaszłyki z ryby  - Krok 1

Krok 2

Rybę pokrój w 2 cm kostkę i włóż na 30 minut do otrzymanej marynaty.

Grillowane szaszłyki z ryby  - Krok 2

Krok 3

Pokrój paprykę i cebulę na 2 cm kawałki. Zrób szaszłyki, nadziewając na patyczki na przemian kawałki ryby, papryki i cebuli.

Grillowane szaszłyki z ryby  - Krok 3

Krok 4

Grilluj szaszłyki przez 15 minut, obracając je kilkakrotnie. Podawaj z grillowanym chlebem żytnim.

Grillowane szaszłyki z ryby  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane szaszłyki z ryby  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane szaszłyki z ryby  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane szaszłyki z ryby  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane szaszłyki z ryby  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane szaszłyki z ryby  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane szaszłyki z ryby  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane szaszłyki z ryby  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane szaszłyki z ryby Grillowane szaszłyki z ryby

Ta potrawa to świetna alternatywa dla popularnej wersji szaszłyków z mięsem. Łączy w sobie wyrazisty smak ryby i przypraw ze słodką nutą miodu. Grillowane szaszłyki z dodatkiem łososia to smaczna przekąska, która może stać się Twoim popisowym daniem. Zacznij przygotowania od marynaty – połącz starty imbir, sok z cytryny, sos sojowy, miód i ostrą paprykę. Dla urozmaicenia smaku możesz też wsypać trochę papryczki chili. Pokrój rybę w grubszą kostkę i włóż na trzydzieści minut do przygotowanej marynaty. Teraz czas na warzywa: pokrój paprykę i cebulę na kawałki podobnej wielkości. Jeśli chcesz, dodaj jeszcze pieczarki i cukinię. Nadziej je naprzemiennie z rybą na długie patyczki. Danie jest już prawie gotowe – wystarczy jedynie grillować szaszłyki przez kilkanaście minut. Jeśli nie trwa akurat sezon na grilla, patelnia grillowa będzie równie dobrym rozwiązaniem. Szaszłyki z ryby serwuj solo lub z kromką świeżego, pełnoziarnistego chleba czy też z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Zainspiruj się naszym przepisem!