
Składniki
400 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużej misce połącz starty imbir, sok z cytryny, sos sojowy, miód, przyprawę do kurczaka Knorr i ostrą paprykę.

Krok 2
Rybę pokrój w 2 cm kostkę i włóż na 30 minut do otrzymanej marynaty.

Krok 3
Pokrój paprykę i cebulę na 2 cm kawałki. Zrób szaszłyki, nadziewając na patyczki na przemian kawałki ryby, papryki i cebuli.

Krok 4
Grilluj szaszłyki przez 15 minut, obracając je kilkakrotnie. Podawaj z grillowanym chlebem żytnim.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane szaszłyki z ryby
Ta potrawa to świetna alternatywa dla popularnej wersji szaszłyków z mięsem. Łączy w sobie wyrazisty smak ryby i przypraw ze słodką nutą miodu. Grillowane szaszłyki z dodatkiem łososia to smaczna przekąska, która może stać się Twoim popisowym daniem. Zacznij przygotowania od marynaty – połącz starty imbir, sok z cytryny, sos sojowy, miód i ostrą paprykę. Dla urozmaicenia smaku możesz też wsypać trochę papryczki chili. Pokrój rybę w grubszą kostkę i włóż na trzydzieści minut do przygotowanej marynaty. Teraz czas na warzywa: pokrój paprykę i cebulę na kawałki podobnej wielkości. Jeśli chcesz, dodaj jeszcze pieczarki i cukinię. Nadziej je naprzemiennie z rybą na długie patyczki. Danie jest już prawie gotowe – wystarczy jedynie grillować szaszłyki przez kilkanaście minut. Jeśli nie trwa akurat sezon na grilla, patelnia grillowa będzie równie dobrym rozwiązaniem. Szaszłyki z ryby serwuj solo lub z kromką świeżego, pełnoziarnistego chleba czy też z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Zainspiruj się naszym przepisem!