Składniki
400 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużej misce połącz starty imbir, sok z cytryny, sos sojowy, miód, przyprawę do kurczaka Knorr i ostrą paprykę.
Krok 2
Rybę pokrój w 2 cm kostkę i włóż na 30 minut do otrzymanej marynaty.
Krok 3
Pokrój paprykę i cebulę na 2 cm kawałki. Zrób szaszłyki, nadziewając na patyczki na przemian kawałki ryby, papryki i cebuli.
Krok 4
Grilluj szaszłyki przez 15 minut, obracając je kilkakrotnie. Podawaj z grillowanym chlebem żytnim.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane szaszłyki z ryby
Ta potrawa to świetna alternatywa dla popularnej wersji szaszłyków z mięsem. Łączy w sobie wyrazisty smak ryby i przypraw ze słodką nutą miodu. Grillowane szaszłyki z dodatkiem łososia to smaczna przekąska, która może stać się Twoim popisowym daniem. Zacznij przygotowania od marynaty – połącz starty imbir, sok z cytryny, sos sojowy, miód i ostrą paprykę. Dla urozmaicenia smaku możesz też wsypać trochę papryczki chili. Pokrój rybę w grubszą kostkę i włóż na trzydzieści minut do przygotowanej marynaty. Teraz czas na warzywa: pokrój paprykę i cebulę na kawałki podobnej wielkości. Jeśli chcesz, dodaj jeszcze pieczarki i cukinię. Nadziej je naprzemiennie z rybą na długie patyczki. Danie jest już prawie gotowe – wystarczy jedynie grillować szaszłyki przez kilkanaście minut. Jeśli nie trwa akurat sezon na grilla, patelnia grillowa będzie równie dobrym rozwiązaniem. Szaszłyki z ryby serwuj solo lub z kromką świeżego, pełnoziarnistego chleba czy też z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Zainspiruj się naszym przepisem!