
Składniki
3 łyżki
0.5 sztuki
1 opakowanie
1 łyżeczka
3 łyżki
0.5 pęczka
0.5 sztuki
1 łyżeczka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kiełki opłucz w zimnej wodzie i odsącz. Stwórz aromatyczny paprykowo – ziołowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr z 3 łyżkami wody oraz oliwą i startym imbirem.

Krok 2
Umytego ogórka pokrój w cienkie półplastry, marchewkę w cienkie zapałki.

Krok 3
W misce połącz kiełki, ogórka oraz marchewkę. Dodaj pokrojoną kolendrę, sezam i przygotowany sos.

Krok 4
Wszystko delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki a wierzch posyp jeszcze odrobiną sezamu.


Dobra rada:
Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem idealnie pasuje do dań z grilla.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem
Ta propozycja cię zachwyci. Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem choć jest daniem niecodziennym, to da się przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Tajemnicą oryginalnego smaku tej sałatki jest połączenie kiełków fasoli z sezamem, imbirem i kolendrą. Składniki te nadają daniu lekko orientalnego charakteru, w dodatku są coraz tańsze i powszechniejsze w polskich sklepach czy na bazarach. Wystarczy już łyżeczka startego imbiru, żeby sałatka zyskała wigoru. Resztę korzenia możesz wykorzystać do innych potraw albo do przyrządzenia aromatycznej herbaty. Dodanie świeżego ogórka i marchewki sprawia zaś, że danie będzie wspaniale chrupiące i delikatne. Sałatkę z powodzeniem możesz podawać bez dodatków, sprawdzi się wówczas idealnie jako przekąska w ciągu dnia albo lunch, ale pasuje ona również do innych potraw – na przykład tych z grilla.