Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
42 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

132 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

0.5 sztuki

1 opakowanie

1 łyżeczka

3 łyżki

0.5 pęczka

0.5 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiełki opłucz w zimnej wodzie i odsącz. Stwórz aromatyczny paprykowo – ziołowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr z 3 łyżkami wody oraz oliwą i startym imbirem.

Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem - Krok 1

Krok 2

Umytego ogórka pokrój w cienkie półplastry, marchewkę w cienkie zapałki.

Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem - Krok 2

Krok 3

W misce połącz kiełki, ogórka oraz marchewkę. Dodaj pokrojoną kolendrę, sezam i przygotowany sos.

Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem - Krok 3

Krok 4

Wszystko delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki a wierzch posyp jeszcze odrobiną sezamu.

Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem idealnie pasuje do dań z grilla.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kiełkami fasoli i imbiremSałatka z kiełkami fasoli i imbirem

Ta propozycja cię zachwyci. Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem choć jest daniem niecodziennym, to da się przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Tajemnicą oryginalnego smaku tej sałatki jest połączenie kiełków fasoli z sezamem, imbirem i kolendrą. Składniki te nadają daniu lekko orientalnego charakteru, w dodatku są coraz tańsze i powszechniejsze w polskich sklepach czy na bazarach. Wystarczy już łyżeczka startego imbiru, żeby sałatka zyskała wigoru. Resztę korzenia możesz wykorzystać do innych potraw albo do przyrządzenia aromatycznej herbaty. Dodanie świeżego ogórka i marchewki sprawia zaś, że danie będzie wspaniale chrupiące i delikatne. Sałatkę z powodzeniem możesz podawać bez dodatków, sprawdzi się wówczas idealnie jako przekąska w ciągu dnia albo lunch, ale pasuje ona również do innych potraw – na przykład tych z grilla.