
Składniki
3 łyżki
0.5 sztuki
1 opakowanie
1 łyżeczka
3 łyżki
0.5 pęczka
0.5 sztuki
1 łyżeczka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kiełki opłucz w zimnej wodzie i odsącz. Stwórz aromatyczny paprykowo – ziołowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr z 3 łyżkami wody oraz oliwą i startym imbirem.

Krok 2
Umytego ogórka pokrój w cienkie półplastry, marchewkę w cienkie zapałki.

Krok 3
W misce połącz kiełki, ogórka oraz marchewkę. Dodaj pokrojoną kolendrę, sezam i przygotowany sos.

Krok 4
Wszystko delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki a wierzch posyp jeszcze odrobiną sezamu.


Dobra rada:
Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem idealnie pasuje do dań z grilla.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem
Ta propozycja cię zachwyci. Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem choć jest daniem niecodziennym, to da się przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Tajemnicą oryginalnego smaku tej sałatki jest połączenie kiełków fasoli z sezamem, imbirem i kolendrą. Składniki te nadają daniu lekko orientalnego charakteru, w dodatku są coraz tańsze i powszechniejsze w polskich sklepach czy na bazarach. Wystarczy już łyżeczka startego imbiru, żeby sałatka zyskała wigoru. Resztę korzenia możesz wykorzystać do innych potraw albo do przyrządzenia aromatycznej herbaty. Dodanie świeżego ogórka i marchewki sprawia zaś, że danie będzie wspaniale chrupiące i delikatne. Sałatkę z powodzeniem możesz podawać bez dodatków, sprawdzi się wówczas idealnie jako przekąska w ciągu dnia albo lunch, ale pasuje ona również do innych potraw – na przykład tych z grilla.