Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
42 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

133 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

0.5 sztuki

1 opakowanie

1 łyżeczka

3 łyżki

0.5 pęczka

0.5 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiełki opłucz w zimnej wodzie i odsącz. Stwórz aromatyczny paprykowo – ziołowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr z 3 łyżkami wody oraz oliwą i startym imbirem.

Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem - Krok 1

Krok 2

Umytego ogórka pokrój w cienkie półplastry, marchewkę w cienkie zapałki.

Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem - Krok 2

Krok 3

W misce połącz kiełki, ogórka oraz marchewkę. Dodaj pokrojoną kolendrę, sezam i przygotowany sos.

Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem - Krok 3

Krok 4

Wszystko delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki a wierzch posyp jeszcze odrobiną sezamu.

Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem idealnie pasuje do dań z grilla.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka szopska
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kiełkami fasoli i imbiremSałatka z kiełkami fasoli i imbirem

Ta propozycja cię zachwyci. Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem choć jest daniem niecodziennym, to da się przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Tajemnicą oryginalnego smaku tej sałatki jest połączenie kiełków fasoli z sezamem, imbirem i kolendrą. Składniki te nadają daniu lekko orientalnego charakteru, w dodatku są coraz tańsze i powszechniejsze w polskich sklepach czy na bazarach. Wystarczy już łyżeczka startego imbiru, żeby sałatka zyskała wigoru. Resztę korzenia możesz wykorzystać do innych potraw albo do przyrządzenia aromatycznej herbaty. Dodanie świeżego ogórka i marchewki sprawia zaś, że danie będzie wspaniale chrupiące i delikatne. Sałatkę z powodzeniem możesz podawać bez dodatków, sprawdzi się wówczas idealnie jako przekąska w ciągu dnia albo lunch, ale pasuje ona również do innych potraw – na przykład tych z grilla.