
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
0.5 pęczka
200 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ogórki umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry.

Krok 2
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze śmietaną i dopraw cukrem oraz odrobiną octu.

Krok 3
Sałatę lodową porwij i wymieszaj z ogórkiem oraz posiekanym koperkiem.

Krok 4
Połącz wszystkie składniki z sosem i odstaw sałatkę do lodówki na 10-15 minut. Podawaj do mięs lub ryb albo jako samodzielną potrawę.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mizeria z sałatą lodową
Mizeria jest jednym z najpopularniejszych dodatków do dań obiadowych w kuchni polskiej. Przyrządź ten kulinarny klasyk w nowej odsłonie – z dodatkiem chrupiącej sałaty lodowej. Na koniec połącz ją ze śmietanowym dressingiem i ciesz się tym niezwykłym smakiem. Spróbujesz? Wystarczy pół godziny i mizeria z sałaty będzie gotowa!
Dla kogo?
Mizeria z sałaty lodowej to propozycja dla wszystkich fanów świeżych i chrupiących warzyw. Sałata wraz ze śmietaną, cukrem, sosem i octem tworzą idealne połączenie. Przekonaj się o tym, przygotowując naszą recepturę. Mizeria z sałatą i ogórkiem to pozycja, której nie może zabraknąć w Twoim menu!
Na jaką okazję?
Większa uroczystość to idealna okazja do zaserwowania mizerii z sałatą lodową w towarzystwie mięs i ziemniaków. Ten uniwersalny smak przypadnie do gustu wszystkim gościom. Nie eksperymentuj, ponieważ sałata lodowa z ogórkiem i śmietaną to klasyka, która zawsze dobrze się sprawdza.
Czy wiesz, że?
Zacznij od obrania i pokrojenia ogórków w cienkie plasterki. Zajmij się również przygotowaniem chrupiącej sałaty lodowej. Gęstą kwaśną śmietanę połącz z błyskawicznym sosem sałatkowym, przeznaczonym specjalnie do mizerii. Dopraw go szczyptą cukru oraz odrobiną białego octu winnego, aby przełamać smak sałatki.
Dla urozmaicenia:
Mizeria jest znakomitym dodatkiem do wielu mięsnych potraw: kotletów mielonych i schabowych, zrazów, a także pieczonych udek z kurczaka. Podana z jajkiem sadzonym oraz młodymi ziemniakami sprawdzi się jako szybki i prosty obiad. Do warzyw dodaj również drobno posiekany świeży koperek. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje mizeria z sałatą lodową.