Mizeria z sałaty lodowej i ogórka: ze śmietaną | Przepisy.pl pixel

Mizeria z sałatą lodową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
401 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

396 osób wydrukowało

Pobierz pdf

413 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 pęczka

200 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórki umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry.

Mizeria z sałatą lodową - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze śmietaną i dopraw cukrem oraz odrobiną octu.

Mizeria z sałatą lodową - Krok 2

Krok 3

Sałatę lodową porwij i wymieszaj z ogórkiem oraz posiekanym koperkiem.

Mizeria z sałatą lodową - Krok 3

Krok 4

Połącz wszystkie składniki z sosem i odstaw sałatkę do lodówki na 10-15 minut. Podawaj do mięs lub ryb albo jako samodzielną potrawę.

Mizeria z sałatą lodową - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Marlena Żarska

    Marlena Żarska , 10.08.2017

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mizeria z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mizeria z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mizeria z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mizeria z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mizeria z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mizeria z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mizeria z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mizeria z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z papryki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mizeria z sałatą lodowąMizeria z sałatą lodową

Mizeria jest jednym z najpopularniejszych dodatków do dań obiadowych w kuchni polskiej. Przyrządź ten kulinarny klasyk w nowej odsłonie – z dodatkiem chrupiącej sałaty lodowej. Na koniec połącz ją ze śmietanowym dressingiem i ciesz się tym niezwykłym smakiem. Spróbujesz? Wystarczy pół godziny i mizeria z sałaty będzie gotowa!

Dla kogo?

Mizeria z sałaty lodowej to propozycja dla wszystkich fanów świeżych i chrupiących warzyw. Sałata wraz ze śmietaną, cukrem, sosem i octem tworzą idealne połączenie. Przekonaj się o tym, przygotowując naszą recepturę. Mizeria z sałatą i ogórkiem to pozycja, której nie może zabraknąć w Twoim menu!

Na jaką okazję?

Większa uroczystość to idealna okazja do zaserwowania mizerii z sałatą lodową w towarzystwie mięs i ziemniaków. Ten uniwersalny smak przypadnie do gustu wszystkim gościom. Nie eksperymentuj, ponieważ sałata lodowa z ogórkiem i śmietaną to klasyka, która zawsze dobrze się sprawdza. 

Czy wiesz, że?

Zacznij od obrania i pokrojenia ogórków w cienkie plasterki. Zajmij się również przygotowaniem chrupiącej sałaty lodowej. Gęstą kwaśną śmietanę połącz z błyskawicznym sosem sałatkowym, przeznaczonym specjalnie do mizerii. Dopraw go szczyptą cukru oraz odrobiną białego octu winnego, aby przełamać smak sałatki. 

Dla urozmaicenia:

Mizeria jest znakomitym dodatkiem do wielu mięsnych potraw: kotletów mielonych i schabowych, zrazów, a także pieczonych udek z kurczaka. Podana z jajkiem sadzonym oraz młodymi ziemniakami sprawdzi się jako szybki i prosty obiad. Do warzyw dodaj również drobno posiekany świeży koperek. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje mizeria z sałatą lodową.