
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
0.5 pęczka
200 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ogórki umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry.

Krok 2
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze śmietaną i dopraw cukrem oraz odrobiną octu.

Krok 3
Sałatę lodową porwij i wymieszaj z ogórkiem oraz posiekanym koperkiem.

Krok 4
Połącz wszystkie składniki z sosem i odstaw sałatkę do lodówki na 10-15 minut. Podawaj do mięs lub ryb albo jako samodzielną potrawę.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mizeria z sałatą lodową
Mizeria jest jednym z najpopularniejszych dodatków do dań obiadowych w kuchni polskiej. Przyrządź ten kulinarny klasyk w nowej odsłonie – z dodatkiem chrupiącej sałaty lodowej. Na koniec połącz ją ze śmietanowym dressingiem i ciesz się tym niezwykłym smakiem. Spróbujesz? Wystarczy pół godziny i mizeria z sałaty będzie gotowa!
Dla kogo?
Mizeria z sałaty lodowej to propozycja dla wszystkich fanów świeżych i chrupiących warzyw. Sałata wraz ze śmietaną, cukrem, sosem i octem tworzą idealne połączenie. Przekonaj się o tym, przygotowując naszą recepturę. Mizeria z sałatą i ogórkiem to pozycja, której nie może zabraknąć w Twoim menu!
Na jaką okazję?
Większa uroczystość to idealna okazja do zaserwowania mizerii z sałatą lodową w towarzystwie mięs i ziemniaków. Ten uniwersalny smak przypadnie do gustu wszystkim gościom. Nie eksperymentuj, ponieważ sałata lodowa z ogórkiem i śmietaną to klasyka, która zawsze dobrze się sprawdza.
Czy wiesz, że?
Zacznij od obrania i pokrojenia ogórków w cienkie plasterki. Zajmij się również przygotowaniem chrupiącej sałaty lodowej. Gęstą kwaśną śmietanę połącz z błyskawicznym sosem sałatkowym, przeznaczonym specjalnie do mizerii. Dopraw go szczyptą cukru oraz odrobiną białego octu winnego, aby przełamać smak sałatki.
Dla urozmaicenia:
Mizeria jest znakomitym dodatkiem do wielu mięsnych potraw: kotletów mielonych i schabowych, zrazów, a także pieczonych udek z kurczaka. Podana z jajkiem sadzonym oraz młodymi ziemniakami sprawdzi się jako szybki i prosty obiad. Do warzyw dodaj również drobno posiekany świeży koperek. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje mizeria z sałatą lodową.


































