Mizeria z sałatą lodową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

311 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

330 osób wydrukowało

Pobierz pdf

271 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 pęczka

200 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórki umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry.

Mizeria z sałatą lodową - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze śmietaną i dopraw cukrem oraz odrobiną octu.

Mizeria z sałatą lodową - Krok 2

Krok 3

Sałatę lodową porwij i wymieszaj z ogórkiem oraz posiekanym koperkiem.

Mizeria z sałatą lodową - Krok 3

Krok 4

Połącz wszystkie składniki z sosem i odstaw sałatkę do lodówki na 10-15 minut. Podawaj do mięs lub ryb albo jako samodzielną potrawę.

Mizeria z sałatą lodową - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Marlena Żarska

    Marlena Żarska , 10.08.2017

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mizeria z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mizeria z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mizeria z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mizeria z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mizeria z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mizeria z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mizeria z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pyszna sałatka hawajska
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mizeria z sałatą lodowąMizeria z sałatą lodową

Mizeria jest jednym z najpopularniejszych dodatków do dań obiadowych w kuchni polskiej. Przyrządź ten kulinarny klasyk w nowej odsłonie – z dodatkiem chrupiącej sałaty lodowej. Zacznij od obrania ze skórki kilku ogórków szklarniowych lub gruntowych, po czym pokrój je w cienkie plasterki. Gęstą kwaśną śmietanę połącz z błyskawicznym sosem sałatkowym, przeznaczonym specjalnie do mizerii. Dopraw go szczyptą cukru oraz odrobiną białego octu winnego, aby przełamać smak sałatki. Od główki sałaty lodowej oddziel liście i porwij je na kawałki, a następnie wymieszaj z ogórkiem. Do warzyw dodaj również drobno posiekany świeży koperek. Na koniec połącz je ze śmietanowym dressingiem i odstaw na chwilę do lodówki. Mizeria jest znakomitym dodatkiem do wielu mięsnych potraw: kotletów mielonych i schabowych, zrazów, a także pieczonych udek z kurczaka. Podana z jajkiem sadzonym oraz młodymi ziemniakami sprawdzi się jako szybki i prosty obiad. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje mizeria z sałatą lodową.