Mizeria z sałaty lodowej i ogórka: ze śmietaną | Przepisy.pl pixel

Mizeria z sałatą lodową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
401 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

401 osób wydrukowało

Pobierz pdf

424 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 pęczka

200 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórki umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry.

Mizeria z sałatą lodową - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze śmietaną i dopraw cukrem oraz odrobiną octu.

Mizeria z sałatą lodową - Krok 2

Krok 3

Sałatę lodową porwij i wymieszaj z ogórkiem oraz posiekanym koperkiem.

Mizeria z sałatą lodową - Krok 3

Krok 4

Połącz wszystkie składniki z sosem i odstaw sałatkę do lodówki na 10-15 minut. Podawaj do mięs lub ryb albo jako samodzielną potrawę.

Mizeria z sałatą lodową - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Marlena Żarska

    Marlena Żarska , 10.08.2017

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mizeria z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mizeria z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mizeria z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mizeria z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mizeria z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mizeria z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mizeria z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mizeria z sałatą lodową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mizeria z sałatą lodowąMizeria z sałatą lodową

Mizeria jest jednym z najpopularniejszych dodatków do dań obiadowych w kuchni polskiej. Przyrządź ten kulinarny klasyk w nowej odsłonie – z dodatkiem chrupiącej sałaty lodowej. Na koniec połącz ją ze śmietanowym dressingiem i ciesz się tym niezwykłym smakiem. Spróbujesz? Wystarczy pół godziny i mizeria z sałaty będzie gotowa!

Dla kogo?

Mizeria z sałaty lodowej to propozycja dla wszystkich fanów świeżych i chrupiących warzyw. Sałata wraz ze śmietaną, cukrem, sosem i octem tworzą idealne połączenie. Przekonaj się o tym, przygotowując naszą recepturę. Mizeria z sałatą i ogórkiem to pozycja, której nie może zabraknąć w Twoim menu!

Na jaką okazję?

Większa uroczystość to idealna okazja do zaserwowania mizerii z sałatą lodową w towarzystwie mięs i ziemniaków. Ten uniwersalny smak przypadnie do gustu wszystkim gościom. Nie eksperymentuj, ponieważ sałata lodowa z ogórkiem i śmietaną to klasyka, która zawsze dobrze się sprawdza. 

Czy wiesz, że?

Zacznij od obrania i pokrojenia ogórków w cienkie plasterki. Zajmij się również przygotowaniem chrupiącej sałaty lodowej. Gęstą kwaśną śmietanę połącz z błyskawicznym sosem sałatkowym, przeznaczonym specjalnie do mizerii. Dopraw go szczyptą cukru oraz odrobiną białego octu winnego, aby przełamać smak sałatki. 

Dla urozmaicenia:

Mizeria jest znakomitym dodatkiem do wielu mięsnych potraw: kotletów mielonych i schabowych, zrazów, a także pieczonych udek z kurczaka. Podana z jajkiem sadzonym oraz młodymi ziemniakami sprawdzi się jako szybki i prosty obiad. Do warzyw dodaj również drobno posiekany świeży koperek. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje mizeria z sałatą lodową.