Przepisy na Sałatki z ogórkiem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Sałatki z ogórkiem

46 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatki z ogórkiemSałatki z ogórkiem

Ogórek jest jednym z najpopularniejszych sałatkowych składników. Jego delikatny smak dobrze współgra zarówno z dodatkami warzywnymi, jak i mięsnymi oraz rybnymi. Świetnie komponuje się również z serami, szczególnie z fetą i serem kozim. Najpopularniejszą sałatką z ogórkiem jest, oczywiście, mizeria. To jeden z obowiązkowych punktów w obiadowym menu, który przygotowuje się z pokrojonych w plastry ogórków, sosu na bazie śmietany i często urozmaica całość koperkiem lub szczypiorkiem. Często ogórek jest też składnikiem sałatki tworzonej ze świeżych warzyw, takich jak sałata lodowa, pomidor, papryka i czerwona cebula. Polana oliwą z dodatkiem przypraw i posypana np. pestkami słonecznika, jest serwowana jako dodatek do potraw z grilla, dodając im delikatności. Przyrządza się także sałatkę z ogórkiem nawiązującą do popularnego sosu tzatziki. Dodatek gęstego jogurtu, czosnku i świeżych ziół sprawia, że to proste danie nabiera wyrazistego i interesującego smaku. Aby zamieniło się z sosu w sałatkę, wystarczy pokroić ogórki w talarki i dodać pokrojony w kostkę ser feta. Świeży ogórek świetnie komponuje się także z pieczonym kurczakiem oraz rybami – łososiem, śledziami, makrelą wędzoną czy tuńczykiem. Do takich dodatków często wykorzystuje się też jego wersję kiszoną lub konserwową. W takiej formie szczególnie dobrze smakuje z gotowanymi ziemniakami, ale również z rybami i pieczonym lub grillowanym mięsem. Sałatki z ogórkiem warto urozmaicić kaszą – smaczna będzie np. jaglana lub kuskus. Jeśli wolisz ryż lub makaron, także na ich bazie stworzysz pyszne połączenia. Ogórek dobrze współgra z sosami, których podstawą jest jogurt, ale też majonez lub śmietana. Równie dobrze komponuje się z oliwą z oliwek, olejem roślinnym lub olejem z pestek winogron. Egzotycznym uzupełnieniem jego delikatnego smaku może być oliwa cytrynowa lub z szałwią. To również idealne warzywo do różnego rodzaju dekoracji. Plastry ogórka warto układać na sałatce lub wycinać z nich rozmaite kompozycje i wzory. Zobacz, jak przygotować smaczne sałatki z ogórkiem, które będą dobrą przekąską na niemal każdą okazję. Wypróbuj nasze przepisy.