Przepisy na Sałatki z ogórkiem
46 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Sałatki z ogórkiem
Ogórek jest jednym z najpopularniejszych sałatkowych składników. Jego delikatny smak dobrze współgra zarówno z dodatkami warzywnymi, jak i mięsnymi oraz rybnymi. Świetnie komponuje się również z serami, szczególnie z fetą i serem kozim. Najpopularniejszą sałatką z ogórkiem jest, oczywiście, mizeria. To jeden z obowiązkowych punktów w obiadowym menu, który przygotowuje się z pokrojonych w plastry ogórków, sosu na bazie śmietany i często urozmaica całość koperkiem lub szczypiorkiem. Często ogórek jest też składnikiem sałatki tworzonej ze świeżych warzyw, takich jak sałata lodowa, pomidor, papryka i czerwona cebula. Polana oliwą z dodatkiem przypraw i posypana np. pestkami słonecznika, jest serwowana jako dodatek do potraw z grilla, dodając im delikatności. Przyrządza się także sałatkę z ogórkiem nawiązującą do popularnego sosu tzatziki. Dodatek gęstego jogurtu, czosnku i świeżych ziół sprawia, że to proste danie nabiera wyrazistego i interesującego smaku. Aby zamieniło się z sosu w sałatkę, wystarczy pokroić ogórki w talarki i dodać pokrojony w kostkę ser feta. Świeży ogórek świetnie komponuje się także z pieczonym kurczakiem oraz rybami – łososiem, śledziami, makrelą wędzoną czy tuńczykiem. Do takich dodatków często wykorzystuje się też jego wersję kiszoną lub konserwową. W takiej formie szczególnie dobrze smakuje z gotowanymi ziemniakami, ale również z rybami i pieczonym lub grillowanym mięsem. Sałatki z ogórkiem warto urozmaicić kaszą – smaczna będzie np. jaglana lub kuskus. Jeśli wolisz ryż lub makaron, także na ich bazie stworzysz pyszne połączenia. Ogórek dobrze współgra z sosami, których podstawą jest jogurt, ale też majonez lub śmietana. Równie dobrze komponuje się z oliwą z oliwek, olejem roślinnym lub olejem z pestek winogron. Egzotycznym uzupełnieniem jego delikatnego smaku może być oliwa cytrynowa lub z szałwią. To również idealne warzywo do różnego rodzaju dekoracji. Plastry ogórka warto układać na sałatce lub wycinać z nich rozmaite kompozycje i wzory. Zobacz, jak przygotować smaczne sałatki z ogórkiem, które będą dobrą przekąską na niemal każdą okazję. Wypróbuj nasze przepisy.