
Składniki
150 gramów
4 łyżki
3 łyżki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
30 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie sałatki zacznij od przygotowania kuskusu, czyli jej bazy. Wsyp do dużej miski 150 gramów kuskusu i zalej taką ilością wrzącej wody, aby w całości pokryła kaszę. Miskę przykryj folią lub zakryj dużym talerzem. Pozostaw kuskus na 15 minut, aż nasiąknie wodą i napęcznieje.
Krok 2
Przejdź do przygotowania sosu do sałatki z kuskusem i granatem. Połącz majonez Hellmann's Babuni z jogurtem i łyżką soku z cytryny. Na tarce zetrzyj skórkę z cytryny i dorzuć jedną jej łyżeczkę do dressingu. Na koniec dodaj do niego po pół łyżeczki kminu rzymskiego i papryki. Całość dokładnie wymieszaj, by składniki sosu się połączyły.
Krok 3
Wróć do kuskusu, który napęczniał już pod wpływem wody. Rozmieszaj go widelcem, by uniknąć zrobienia się grudek. Wymieszaj kaszę z 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz pozostałym sokiem z cytryny. Posiekaj cebulę i ogórka na małe kawałki, a następnie dodaj je do kuskusu. Dorzuć do niego także ziarna z jednego granatu oraz posiekaną miętę. Wymieszaj sałatkę i polej ją przygotowanym wcześniej dressingiem. Sałatka z kuskus i granatem gotowa!

Dobra rada:
Czy wiesz, jak najprościej przygotować granat do jedzenia? Wystarczy, że przetniesz owoc na pół, położysz jego połówkę na dłoni skórką do góry, a potem w niego postukasz. Ziarna same wypadną z owocu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kuskusem i granatem
Przepis na sałatkę z kuskusem i granatem to doskonały sposób na pyszne danie, które przygotujesz bardzo szybko. Oryginalnym elementem dania będą dodane do niego owoce granatu. Są słodkie, ale jednocześnie kwaskowate. Nie tylko nadadzą potrawie przyjemnego posmaku, lecz także ich intensywny czerwony kolor będzie się wyróżniał na tle pozostałych składników. Sałatkę z kuskusem i granatem podawaj z dressingiem majonezowym, w którym wyraźnie wyczuwalna jest nuta papryki i kuminu. Możesz dodać do niego także pokrojoną świeżą pietruszkę lub koper.
Dla kogo?
Sałatkę z kuskusem i granatem polecamy szczególnie tym, którym zależy na czasie, a jednak nie chcą rezygnować z przyrządzania pysznych dań. Aby przygotować kuskus, nie trzeba wiele – wystarczy zalać go wrzątkiem w proporcji 1:1 i odczekać 15 minut. W tym czasie możesz zająć się resztą składników. Przyznasz, że to niezła oszczędność czasu.
Na jaką okazję?
Gotowa kasza to świetny dodatek do dań obiadowych, a także podstawa wielu sałatek. Idealnie łączy się z posiekaną cebulą, miętą i ogórkami, które nadają potrawie wyrazistości i świeżości. Podawaj ją także do kolacji – przyjaciele będą zachwyceni sałatką z kuskusem i granatem i poproszą cię o przepis!
Czy wiesz, że?
Kuskus nie do końca jest kaszą – niektórzy uważają, że nosi on cechy, które przypisujemy także makaronowi. Tradycyjnie składał się z okrągłych ziaren pszenicy, dziś zaś często jest wytwarzany z mąki pszennej.
Dla urozmaicenia:
Sałatkę kuskus granat serwuj z opieczoną bagietką albo małymi grzankami. To szybkie danie idealnie sprawdzi się jako przystawka lub drugie śniadanie. Sprawdź listę składników i do dzieła – przygotuj tę pyszną sałatkę!