Sałatka z kuskusem i granatem – marokańska | Przepisy.pl pixel

Sałatka z kuskusem i granatem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

116

heart
480 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1216 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1611 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

4 łyżki

3 łyżki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

30 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie sałatki zacznij od przygotowania kuskusu, czyli jej bazy. Wsyp do dużej miski 150 gramów kuskusu i zalej taką ilością wrzącej wody, aby w całości pokryła kaszę. Miskę przykryj folią lub zakryj dużym talerzem. Pozostaw kuskus na 15 minut, aż nasiąknie wodą i napęcznieje.

Krok 2

Przejdź do przygotowania sosu do sałatki z kuskusem i granatem. Połącz majonez Hellmann's Babuni z jogurtem i łyżką soku z cytryny. Na tarce zetrzyj skórkę z cytryny i dorzuć jedną jej łyżeczkę do dressingu. Na koniec dodaj do niego po pół łyżeczki kminu rzymskiego i papryki. Całość dokładnie wymieszaj, by składniki sosu się połączyły.

Krok 3

Wróć do kuskusu, który napęczniał już pod wpływem wody. Rozmieszaj go widelcem, by uniknąć zrobienia się grudek. Wymieszaj kaszę z 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz pozostałym sokiem z cytryny. Posiekaj cebulę i ogórka na małe kawałki, a następnie dodaj je do kuskusu. Dorzuć do niego także ziarna z jednego granatu oraz posiekaną miętę. Wymieszaj sałatkę i polej ją przygotowanym wcześniej dressingiem. Sałatka z kuskus i granatem gotowa!

przepisy.pl

Dobra rada:

Czy wiesz, jak najprościej przygotować granat do jedzenia? Wystarczy, że przetniesz owoc na pół, położysz jego połówkę na dłoni skórką do góry, a potem w niego postukasz. Ziarna same wypadną z owocu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kuskusem i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kuskusem i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kuskusem i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kuskusem i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kuskusem i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kuskusem i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kuskusem i granatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kuskusem i granatem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kuskusem i granatemSałatka z kuskusem i granatem

Przepis na sałatkę z kuskusem i granatem to doskonały sposób na pyszne danie, które przygotujesz bardzo szybko. Oryginalnym elementem dania będą dodane do niego owoce granatu. Są słodkie, ale jednocześnie kwaskowate. Nie tylko nadadzą potrawie przyjemnego posmaku, lecz także ich intensywny czerwony kolor będzie się wyróżniał na tle pozostałych składników. Sałatkę z kuskusem i granatem podawaj z dressingiem majonezowym, w którym wyraźnie wyczuwalna jest nuta papryki i kuminu. Możesz dodać do niego także pokrojoną świeżą pietruszkę lub koper.

Dla kogo?

Sałatkę z kuskusem i granatem polecamy szczególnie tym, którym zależy na czasie, a jednak nie chcą rezygnować z przyrządzania pysznych dań. Aby przygotować kuskus, nie trzeba wiele – wystarczy zalać go wrzątkiem w proporcji 1:1 i odczekać 15 minut. W tym czasie możesz zająć się resztą składników. Przyznasz, że to niezła oszczędność czasu.

Na jaką okazję?

Gotowa kasza to świetny dodatek do dań obiadowych, a także podstawa wielu sałatek. Idealnie łączy się z posiekaną cebulą, miętą i ogórkami, które nadają potrawie wyrazistości i świeżości. Podawaj ją także do kolacji – przyjaciele będą zachwyceni sałatką z kuskusem i granatem i poproszą cię o przepis!

Czy wiesz, że?

Kuskus nie do końca jest kaszą – niektórzy uważają, że nosi on cechy, które przypisujemy także makaronowi. Tradycyjnie składał się z okrągłych ziaren pszenicy, dziś zaś często jest wytwarzany z mąki pszennej.

Dla urozmaicenia:

Sałatkę kuskus granat serwuj z opieczoną bagietką albo małymi grzankami. To szybkie danie idealnie sprawdzi się jako przystawka lub drugie śniadanie. Sprawdź listę składników i do dzieła – przygotuj tę pyszną sałatkę!