Papryka faszerowana kuskusem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Papryka faszerowana kuskusem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

250 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

207 osób wydrukowało

Pobierz pdf

309 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

80 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

6 sztuk

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kuskus zalej wrzącą wodą z kostką rosołową, odstaw pod przykryciem na 10 minut, aby kasza zrobiła się miękka. Papryki umyj, z każdej z papryk odetnij kapelusz i usuń gniazda nasienne ze środka.

Papryka faszerowana kuskusem - Krok 1

Krok 2

Na patelni podsmaż posiekany czosnek, chilli i cebulę, dodaj mięso mielone. Smaż aż będzie zupełnie suche. Do usmażonego już mięsa dodaj gotowy kuskus, całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku jeśli potrzeba.

Papryka faszerowana kuskusem - Krok 2

Krok 3

Przygotowanym farszem nadziej papryki do połowy objętości, uciśnij łyżką.

Papryka faszerowana kuskusem - Krok 3

Krok 4

Na wierzch wlej kilka łyżek Fixu Knorr pomieszanego ze śmietana oraz wbij całe jajo. Papryki przykryj kapeluszami i ułóż w żaroodpornym naczyniu, wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na około 30 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

Papryka faszerowana kuskusem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Papryki idealnie smakują z sosem pomidorowym.

25

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Lipinska

    Małgorzata Lipinska , 03.10.2016

    Bardzo dobre smakowało całej rodzinie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Gidaszewska

    Bożena Gidaszewska , 07.09.2016

    Przepis coś nowego , warto wypróbować .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Nazarko

    Anna Nazarko , 29.11.2015

    wypróbowane pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Bogdański

    Michał Bogdański , 29.11.2015

    Lepszy pęczak badz kasza jaglana

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kuba Morgan

    Kuba Morgan , 29.11.2015

    ładnie wygląda , ale ....tak się składa że nie '' trawię'' świeżej papryki i kaszy kuskus...!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Skrzypek

    Jerzy Skrzypek , 29.11.2015

    :( aha...kuskus i papryka... ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michael Kucharski

    Michael Kucharski , 10.10.2015

    super :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Krawczyńska

    Paulina Krawczyńska , 09.10.2015

    A jakby kuskus zastąpić jaglaną ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wladyslaw Podgorski

    Wladyslaw Podgorski , 09.10.2015

    Faszerujcie tym muzulmanow to rzygowiny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aldona Damentko-pawlak

    Aldona Damentko-pawlak , 08.10.2015

    ????????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Goska

    Anna Goska , 08.10.2015

    Wspanialy na wszelkie sposoby!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Bugaj

    Beata Bugaj , 08.10.2015

    Kuskus to makaron

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolka Kiełbik

    Jolka Kiełbik , 08.10.2015

    Pyszota palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Pusz

    Ewa Pusz , 08.10.2015

    A ja wolę gęsi smalec z chlebem razowym.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Góra

    Jan Góra , 08.10.2015

    Lubię paprykę we wszystkich potrawach i polecam innym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Pawlak

    Urszula Pawlak , 08.10.2015

    Musi być dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Nowa

    Ryszard Nowa , 08.10.2015

    Haniu - nam coraz bardziej chce się do Szwecji

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 08.10.2015

    Ewa Tomaszczyk zobacz też inne nasze przepisy na dania z kaszą :) https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/kasza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Pierzynowski

    Marek Pierzynowski , 08.10.2015

    Waldek......sam to robisz osobiście?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Olejnik

    Anna Olejnik , 08.10.2015

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Szymkowiak

    Grazyna Szymkowiak , 08.10.2015

    Tez takie lubie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Jasińska

    Monika Jasińska , 08.10.2015

    Bardzo proste i szybkie danie a jednocześnie pyszne i bardzo dobrze prezentuje sie na talerzu . Ja zamiast ostrej papryki dodałam ostre przyprawy , wyszło pysznie .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Bliskowska

    Magdalena Bliskowska , 08.10.2015

    Tak. Mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Tomaszczyk

    Ewa Tomaszczyk , 08.10.2015

    Ostatnio fascynuja mnie kasze musze sprobowac to danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wypożyczalnia Gastronomiczna - Gastro Magic Service

    Wypożyczalnia Gastronomiczna - Gastro Magic Service , 08.10.2015

    Taak! Bardzo!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Papryka faszerowana kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Papryka faszerowana kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Papryka faszerowana kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Papryka faszerowana kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Papryka faszerowana kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Papryka faszerowana kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Papryka faszerowana kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Papryka faszerowana kuskusemPapryka faszerowana kuskusem

Chcesz przygotować obiad z użyciem papryki? W takim razie nafaszeruj ją pysznym nadzieniem z kaszy oraz mielonego mięsa. Takie danie będzie się wspaniale prezentować na talerzu. Kasza kuskus jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu – wystarczy zalać ją wrzątkiem, przykryć i odstawić, by stała się miękka. Pozostałe składniki farszu, czyli: drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz papryczkę chili podsmaż wraz z mieloną wieprzowiną na rozgrzanej patelni. Na koniec dodaj kuskus i powstałą w ten sposób masą nadziewaj papryki, pozbawione wcześniej gniazd nasiennych oraz części wierzchniej. Aby wzbogacić danie, polej nadzienie błyskawicznym serowym sosem połączonym z kwaśną śmietaną. Na wierzch każdej z papryk wbij surowe jajko. Przed wstawieniem warzyw do piekarnika, przykryj je odciętymi wcześniej "kapeluszami". Danie będzie gotowe, gdy skórka papryk zacznie się marszczyć, a ich brzegi będą lekko zrumienione. Podawaj z dodatkiem sosu pomidorowego, udekorowane natką pietruszki. Miłego przygotowywania znakomitych dań!