Papryka faszerowana kuskusem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

240 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

204 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

305 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

80 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

6 sztuk

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kuskus zalej wrzącą wodą z kostką rosołową, odstaw pod przykryciem na 10 minut, aby kasza zrobiła się miękka. Papryki umyj, z każdej z papryk odetnij kapelusz i usuń gniazda nasienne ze środka.

Papryka faszerowana kuskusem - Krok 1

Krok 2

Na patelni podsmaż posiekany czosnek, chilli i cebulę, dodaj mięso mielone. Smaż aż będzie zupełnie suche. Do usmażonego już mięsa dodaj gotowy kuskus, całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku jeśli potrzeba.

Papryka faszerowana kuskusem - Krok 2

Krok 3

Przygotowanym farszem nadziej papryki do połowy objętości, uciśnij łyżką.

Papryka faszerowana kuskusem - Krok 3

Krok 4

Na wierzch wlej kilka łyżek Fixu Knorr pomieszanego ze śmietana oraz wbij całe jajo. Papryki przykryj kapeluszami i ułóż w żaroodpornym naczyniu, wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na około 30 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

Papryka faszerowana kuskusem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Papryki idealnie smakują z sosem pomidorowym.

25

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Lipinska

    Małgorzata Lipinska , 03.10.2016

    Bardzo dobre smakowało całej rodzinie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Gidaszewska

    Bożena Gidaszewska , 07.09.2016

    Przepis coś nowego , warto wypróbować .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Nazarko

    Anna Nazarko , 29.11.2015

    wypróbowane pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Bogdański

    Michał Bogdański , 29.11.2015

    Lepszy pęczak badz kasza jaglana

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kuba Morgan

    Kuba Morgan , 29.11.2015

    ładnie wygląda , ale ....tak się składa że nie '' trawię'' świeżej papryki i kaszy kuskus...!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Skrzypek

    Jerzy Skrzypek , 29.11.2015

    :( aha...kuskus i papryka... ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michael Kucharski

    Michael Kucharski , 10.10.2015

    super :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Krawczyńska

    Paulina Krawczyńska , 09.10.2015

    A jakby kuskus zastąpić jaglaną ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wladyslaw Podgorski

    Wladyslaw Podgorski , 09.10.2015

    Faszerujcie tym muzulmanow to rzygowiny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aldona Damentko-pawlak

    Aldona Damentko-pawlak , 08.10.2015

    ????????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Goska

    Anna Goska , 08.10.2015

    Wspanialy na wszelkie sposoby!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Bugaj

    Beata Bugaj , 08.10.2015

    Kuskus to makaron

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolka Kiełbik

    Jolka Kiełbik , 08.10.2015

    Pyszota palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Pusz

    Ewa Pusz , 08.10.2015

    A ja wolę gęsi smalec z chlebem razowym.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Góra

    Jan Góra , 08.10.2015

    Lubię paprykę we wszystkich potrawach i polecam innym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Pawlak

    Urszula Pawlak , 08.10.2015

    Musi być dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Nowa

    Ryszard Nowa , 08.10.2015

    Haniu - nam coraz bardziej chce się do Szwecji

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 08.10.2015

    Ewa Tomaszczyk zobacz też inne nasze przepisy na dania z kaszą :) https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/kasza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Pierzynowski

    Marek Pierzynowski , 08.10.2015

    Waldek......sam to robisz osobiście?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Olejnik

    Anna Olejnik , 08.10.2015

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Szymkowiak

    Grazyna Szymkowiak , 08.10.2015

    Tez takie lubie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Jasińska

    Monika Jasińska , 08.10.2015

    Bardzo proste i szybkie danie a jednocześnie pyszne i bardzo dobrze prezentuje sie na talerzu . Ja zamiast ostrej papryki dodałam ostre przyprawy , wyszło pysznie .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Bliskowska

    Magdalena Bliskowska , 08.10.2015

    Tak. Mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Tomaszczyk

    Ewa Tomaszczyk , 08.10.2015

    Ostatnio fascynuja mnie kasze musze sprobowac to danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wypożyczalnia Gastronomiczna - Gastro Magic Service

    Wypożyczalnia Gastronomiczna - Gastro Magic Service , 08.10.2015

    Taak! Bardzo!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Papryka faszerowana kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Papryka faszerowana kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Papryka faszerowana kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Papryka faszerowana kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Papryka faszerowana kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Papryka faszerowana kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Papryka faszerowana kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kalafior smażony
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Papryka faszerowana kuskusemPapryka faszerowana kuskusem

Chcesz przygotować obiad z użyciem papryki? W takim razie nafaszeruj ją pysznym nadzieniem z kaszy oraz mielonego mięsa. Takie danie będzie się wspaniale prezentować na talerzu. Kasza kuskus jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu – wystarczy zalać ją wrzątkiem, przykryć i odstawić, by stała się miękka. Pozostałe składniki farszu, czyli: drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz papryczkę chili podsmaż wraz z mieloną wieprzowiną na rozgrzanej patelni. Na koniec dodaj kuskus i powstałą w ten sposób masą nadziewaj papryki, pozbawione wcześniej gniazd nasiennych oraz części wierzchniej. Aby wzbogacić danie, polej nadzienie błyskawicznym serowym sosem połączonym z kwaśną śmietaną. Na wierzch każdej z papryk wbij surowe jajko. Przed wstawieniem warzyw do piekarnika, przykryj je odciętymi wcześniej "kapeluszami". Danie będzie gotowe, gdy skórka papryk zacznie się marszczyć, a ich brzegi będą lekko zrumienione. Podawaj z dodatkiem sosu pomidorowego, udekorowane natką pietruszki. Miłego przygotowywania znakomitych dań!