Z papryką przede wszystkim kojarzona jest kuchnia węgierska oraz meksykańska, choć korzystają one z różnych odmian tego uniwersalnego produktu. Polscy kucharze też od lat chętnie z nią eksperymentują, ale papryka peperoni nadal wzbudza pewne wątpliwości. Warto wiedzieć, że jest bardzo popularna we Włoszech, a dania śródziemnomorskie są u nas uwielbiane. Przypomina chili, ale czy papryka peperoni jest ostra? Jak ją rozpoznać na stoisku warzywnym? Poznaj jej historię i właściwości.

Peperoni papryka – skąd się wzięła i z czym to się je?

Najprawdopodobniej pochodzi z terenów dzisiejszego Peru, a za sprowadzenie papryki do Europy odpowiada Krzysztof Kolumb. Współcześnie papryka peperoni jest ważnym elementem włoskich potraw, nadającym im charakteru. Jak wygląda więc kwestia ostrości papryki peperoni?

Nie jest tak łagodna, jak popularna w naszym kraju słodka papryka, jednak daleko jej do pikanterii chili czy jalapeno. Jeśli masz zamiar skosztować jej po raz pierwszy, a nie należysz do zwolenników ognistych smaków, pozbądź się nasion. W miąższu wyczujesz charakterystyczną goryczkę.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodawać ją do potraw w formie surowej, ale bardzo dobrze smakuje marynowana w occie. Paprykę peperoni dodawaj do pizzy, dań jednogarnkowych i do mięs. Bardzo dobrze komponuje się z rybami i owocami morza, zwłaszcza krewetkami.

Papryka peperoni – właściwości

Najpopularniejsza odmiana występuje w kolorze czerwonym, lecz znaleźć można też paprykę peperoni zieloną. Ma podłużny kształt, jest zdecydowanie mniejsza i węższa od słodkiej papryki. Najczęściej bywa mylona z chili. Jaka jest różnica między papryką peperoni a chili? Pierwsza z nich ma większy obwód i bardziej zaokrąglony kształt. Podczas degustacji przekonasz się też, że jej smak jest dużo delikatniejszy.

Jak większość papryk, peperoni jest dobrym źródłem witaminy C, wspomagającej prawidłowe funkcjonowanie odporności oraz pozytywnie wpływającej na stan naczyń krwionośnych i skóry.

Papryka peperoni a jalapeno

Wiesz już, jakie są różnice między papryką peperoni a chili, czas na porównanie do jalapeno, czyli produktu, który też coraz częściej gości na polskich stołach. Nie da się ukryć, że jalapeno jest dużo bardziej pikantna. Jej ostrość można zniwelować, dodając do gorących potraw, ale nadal jest w stanie porządnie przyprawić danie. Jak zatem odróżnić paprykę paperoni od jalapeno, żeby nie być później pikantnie zaskoczonym? Jalapeno może osiągać długość 9 cm, jej kształt jest raczej wąski, a końcówka bywa zakrzywiona. W zależności od odmiany, na talerzu może wylądować papryka czerwona lub zielona.

Z papryką będzie ci po drodze!

Peperoni znajdziesz też pod nazwą peperoncino, bardzo często występuje w formie suszonej. O tym pamiętaj, gdy postanowisz zgłębiać tajniki kuchni śródziemnomorskiej. Wspomnieliśmy, że świetnie pasuje do owoców morza i nie rzucamy słów na wiatr! Przekonasz się o tym podczas degustacji krewetek z czosnkiem, czyli szykownego, a zarazem błyskawicznego w wykonaniu dania. O paprykowym akcencie nie zapominaj, pracując nad bakłażanem z grilla oraz aglio olio e peperoncino – spaghetti podanego zupełnie inaczej niż z pomidorowym sosem.

Próbuj innych papryk! Dla pikantnego burgera z jalapeno i marynowaną cebulą można stracić głowę. Skosztuj egzotycznej wołowiny z chili, a jeśli mięso nie należy do twoich ulubionych specjałów, wybierz wegetariańskie pomidory z chili i aromatycznym farszem z soczewicy. Po co ograniczać się do jednego rodzaju papryki?