Jalapeño burger – przepis z marynowaną cebulą | Przepisy.pl pixel

Pikantny burger z jalapeno i marynowaną cebulą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
57 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

składniki:

320 gramów

2 sztuki

4 plastry

6 listki

30 gramów

1 sztuka

30 mililitrów

marynowana cebula:

1 sztuka

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

sos do burgera:

2 łyżki

1 łyżka

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początek zajmij się zamarynowaniem czerwonej cebuli. Pokrój ją w cienkie plasterki i odłóż do miseczki. Skrop ją dwoma łyżkami białego octu winnego, dodaj szczyptę soli i pół łyżeczki cukru. Wymieszaj całość i odstaw – w czasie, w którym będziesz przygotowywać burgera, cebula zamarynuje się i nabierze doskonałego smaku. Później urwij z sałaty 6 liści, umyj je i osusz. Pokrój marynowane papryczki jalapeño na małe kawałki. Umyj pomidora i pokrój go na plastry.

Krok 2

Pora na przygotowanie sosu! Posiekaj garść świeżej kolendry. Przygotuj małą miseczkę, wrzuć do niej łyżkę ketchupu Hellmann's Łagodny i dwie łyżki majonezu Hellmann's Vegan. Dosyp także posiekane liście kolendry i dokładnie wymieszaj, aż składniki równomiernie się połączą. Odstaw sos na później.

Krok 3

Teraz zajmij się przyrządzeniem zamiennika mięsa. Rozgrzej na patelni 30 mililitrów oleju i usmaż na nim roślinne burgery po 2 minuty na każdej ze stron, aż wege burger delikatnie się zarumieni. Gdy będziesz zbliżać się do końca smażenia, sięgnij po wybraną wegańską alternatywę sera. Na każdym z kawałków połóż po jednym jej plastrze. Zaczekaj, aż lekko się roztopi. Zdejmij wege burgery z serem na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Nie myj patelni – za chwilę ci się przyda!

Krok 4

Przekrój na pół dwie bułki do burgerów. Połóż je na patelni po smażeniu burgerów i delikatnie opiecz. Po wszystkim odłóż je, żeby nieco wystygły.

Krok 5

Posmaruj dolne połówki bułek sosem z kolendry, majonezu i ketchupu. Połóż na nich liść sałaty, wege burgera z roztopionym plastrem i marynowaną czerwoną cebulę. Powtórz te czynności – połóż kolejny liść sałaty, burgera i cebulę. Na koniec nałóż pokrojone papryczki jalapeño, sporą porcję sosu i przykryj każdą z kanapek górnymi połówkami bułek. Od razu podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Chcesz, by dodatki nie przesuwały się ani nie wypadały z burgera? Nakłuj każdą z nich na długie patyczki do szaszłyków!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantny burger z jalapeno i marynowaną cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantny burger z jalapeno i marynowaną cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantny burger z jalapeno i marynowaną cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantny burger z jalapeno i marynowaną cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantny burger z jalapeno i marynowaną cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantny burger z jalapeno i marynowaną cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantny burger z jalapeno i marynowaną cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantny burger z jalapeno i marynowaną cebulą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantny burger z jalapeno i marynowaną cebuląPikantny burger z jalapeno i marynowaną cebulą

Po skosztowaniu tego przysmaku nie będziesz już tęsknie spoglądać na oferty restauracji i modnych burgerowni. Zrobiony samodzielnie burger zachwyca nie tylko wyglądem, ale też bogactwem składników. Pikantne dodatki i marynowana cebula sprawiają, że jest to danie z pazurem!

Dla kogo?

Ogniste smaki należą do twoich ulubionych? Będziesz więcej niż zadowolony – podczas jedzenia burgerów z papryczkami jalapeño można naprawdę się zarumienić.

Na jaką okazję?

Z podanych składników na burgery z jalapeño przygotujesz dwie porcje. W sam raz, gdy na lunch chcesz zaprosić znajomego albo swoją drugą połówkę. To bardzo apetyczna propozycja, która ubarwi jadłospis.

Czy wiesz, że?

Bułki do burgerów z jalapeño i cebulą przygotujesz zarówno w piekarniku, jak i na grillu elektrycznym. Ten manewr sprawia, że są chrupiące i nie miękną po posmarowaniu majonezowym sosem.

Dla urozmaicenia:

Do burgera doskonale pasują frytki z pieca lub świeża sałatka. Przygotuj trochę więcej sosu i podaj w miseczce z boku.