Pikantny burger z jalapeno i marynowaną cebulą
NOWY PRZEPIS
łatwe
84 osoby zapisały
Składniki
składniki:
320 gramów
2 sztuki
4 plastry
6 listki
30 gramów
1 sztuka
30 mililitrów
marynowana cebula:
1 sztuka
2 łyżki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
sos do burgera:
2 łyżki
1 łyżka
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początek zajmij się zamarynowaniem czerwonej cebuli. Pokrój ją w cienkie plasterki i odłóż do miseczki. Skrop ją dwoma łyżkami białego octu winnego, dodaj szczyptę soli i pół łyżeczki cukru. Wymieszaj całość i odstaw – w czasie, w którym będziesz przygotowywać burgera, cebula zamarynuje się i nabierze doskonałego smaku. Później urwij z sałaty 6 liści, umyj je i osusz. Pokrój marynowane papryczki jalapeño na małe kawałki. Umyj pomidora i pokrój go na plastry.
Krok 2
Pora na przygotowanie sosu! Posiekaj garść świeżej kolendry. Przygotuj małą miseczkę, wrzuć do niej łyżkę ketchupu Hellmann’s Łagodny i dwie łyżki majonezu Hellmann’s Vegan. Dosyp także posiekane liście kolendry i dokładnie wymieszaj, aż składniki równomiernie się połączą. Odstaw sos na później.
Krok 3
Teraz zajmij się przyrządzeniem zamiennika mięsa. Rozgrzej na patelni 30 mililitrów oleju i usmaż na nim roślinne burgery po 2 minuty na każdej ze stron, aż wege burger delikatnie się zarumieni. Gdy będziesz zbliżać się do końca smażenia, sięgnij po wybraną wegańską alternatywę sera. Na każdym z kawałków połóż po jednym jej plastrze. Zaczekaj, aż lekko się roztopi. Zdejmij wege burgery z serem na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Nie myj patelni – za chwilę ci się przyda!
Krok 4
Przekrój na pół dwie bułki do burgerów. Połóż je na patelni po smażeniu burgerów i delikatnie opiecz. Po wszystkim odłóż je, żeby nieco wystygły.
Krok 5
Posmaruj dolne połówki bułek sosem z kolendry, majonezu i ketchupu. Połóż na nich liść sałaty, wege burgera z roztopionym plastrem i marynowaną czerwoną cebulę. Powtórz te czynności – połóż kolejny liść sałaty, burgera i cebulę. Na koniec nałóż pokrojone papryczki jalapeño, sporą porcję sosu i przykryj każdą z kanapek górnymi połówkami bułek. Od razu podawaj.
Dobra rada:
Chcesz, by dodatki nie przesuwały się ani nie wypadały z burgera? Nakłuj każdą z nich na długie patyczki do szaszłyków!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantny burger z jalapeno i marynowaną cebulą
Po skosztowaniu tego przysmaku nie będziesz już tęsknie spoglądać na oferty restauracji i modnych burgerowni. Zrobiony samodzielnie burger zachwyca nie tylko wyglądem, ale też bogactwem składników. Pikantne dodatki i marynowana cebula sprawiają, że jest to danie z pazurem!
Dla kogo?
Ogniste smaki należą do twoich ulubionych? Będziesz więcej niż zadowolony – podczas jedzenia burgerów z papryczkami jalapeño można naprawdę się zarumienić.
Na jaką okazję?
Z podanych składników na burgery z jalapeño przygotujesz dwie porcje. W sam raz, gdy na lunch chcesz zaprosić znajomego albo swoją drugą połówkę. To bardzo apetyczna propozycja, która ubarwi jadłospis.
Czy wiesz, że?
Bułki do burgerów z jalapeño i cebulą przygotujesz zarówno w piekarniku, jak i na grillu elektrycznym. Ten manewr sprawia, że są chrupiące i nie miękną po posmarowaniu majonezowym sosem.
Dla urozmaicenia:
Do burgera doskonale pasują frytki z pieca lub świeża sałatka. Przygotuj trochę więcej sosu i podaj w miseczce z boku.