Sałatka w stylu Caesar z wegańskimi nuggetsami
NOWY PRZEPIS
łatwe
50 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
180 gramów
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
0.5 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Bagietkę pokrój w kostkę 2x2 centymetry i przełóż do miseczki. Zmiażdż 1 ząbek czosnku i dodaj do bagietki. Wlej odrobinę oliwy, dodaj sól i pieprz, wymieszaj i wyłóż na blaszkę z piekarnika z pergaminem. Piecz przez 15 minut na złoty kolor.
Krok 2
Wyciśnij sok z cytryny i odcedź kapary. Sałatę podziel pojedyncze liście, umyj je i osusz.
Krok 3
Przygotuj sos. Wymieszaj wegański majonez, wegańską alternatywę sera, kapary i sok z cytryny. Zetrzyj ząbek czosnku na wierzchu i dopraw. Jeśli dressing jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę oliwy lub wody.
Krok 4
Rozgrzej olej na patelni i usmaż roślinne nuggetsy na złoty kolor.
Krok 5
Sałatę porwij i włożyć do dużej salaterki. Polej sosem i połóż na wierzch nuggetsy oraz grzanki.

Dobra rada:
Sos możesz zaostrzyć łyżką musztardy dijon.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka w stylu Caesar z wegańskimi nuggetsami
O klasycznej sałatce Caesar, w której dominującą rolę odgrywają świeże warzywa, kurczak oraz chrupiące grzanki, słyszał każdy. Co więcej, chyba każdy też jej próbował. Jeśli jednak nie przepadacie za mięsem, ale preferujecie dania roślinne, spróbujcie naszej propozycji na sałatkę Caesar z wegańskimi nuggetsami z kurczaka. Jest nie tylko prosta, ale przede wszystkim pyszna! Świetnie sprawdzi się jako uzupełnienie i urozmaicenie codziennego menu. Smacznego!
Dla kogo?
Dla każdego! Wege sałatka Caesar z nuggetsami to prawdziwa gratka dla smakoszy wegetariańskiej kuchni włoskiej!
Na jaką okazję?
Trudno wskazać okazję, która nie łączy się z sałatką Caesar w wersji roślinnej. Powinniście ją wykorzystać na pewno podczas imprez, ale także jako przekąskę zabieraną do pracy.
Czy wiesz, że?
Mimo że za twórcę sałatki Caesar uważa się Włocha, to prawdopodobnie powstała ona w Meksyku – w mieście Tijuana.
Dla urozmaicenia:
Do zaostrzenia sosu do wegańskiej sałatki Caesar wykorzystajcie łyżkę musztardy dijon.