Przepisy na Obiad wegański | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Obiad wegański

87 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Obiad wegańskiObiad wegański

Obiad wegański: nie tylko bez mięsa, ryb i owoców morza, ale także bez wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, np. mleka, śmietany, sera i jajek. Jakie dania można więc przygotować, by nie tylko spełniały wymagania diety wegańskiej, ale także były smaczne, różnorodne i kolorowe? Przede wszystkim postaw na warzywa strączkowe. W wielu daniach wegańskich zastępują one mięso. Z zielonej soczewicy zrobisz np. pyszny i gęsty gulasz. Dodaj do niego marchewkę, ziemniaki, paprykę, pomidory i czosnek, ugotuj w warzywnym bulionie, i obiad gotowy. Pasować będzie także dodatek innych warzyw, takich jak np. bakłażan. Taki gulasz podasz z dodatkiem świeżego pieczywa, jak również kaszy gryczanej albo jaglanej. Jeśli szukasz przepisu na wegański obiad, który będzie nie tylko prosty w przygotowaniu, ale i szybki, przyrządź ciecierzycę ze szpinakiem. Najlepszy będzie świeży – jest nie tylko pyszny, ale ma także mięsistą konsystencję, która bardzo dobrze skomponuje się z włoskim grochem. Innym popularnym wegańskim, i jednocześnie bardzo uniwersalnym, produktem jest tofu, czyli ser sojowy. Jest miękki, neutralny w smaku, a więc idealny zarówno do deserów, jak i głównych dań. Robi się z niego m.in. wegańskie serniki czy jajecznicę. Świetnie sprawdzi się do dań kuchni hinduskiej, np. do curry. Tofu w dużych kawałkach połącz w nim z papryką, fasolą szparagową, ryżem basmati, mlekiem kokosowym i aromatyczną przyprawą curry madras. Z tofu przyrządzisz także klopsiki. Żeby nadać im miękkości, ser sojowy wystarczy połączyć z ziemniakami oraz płatkami owsianymi, a reszta dodatków to już kwestia upodobań. By nadać klopsikom wyrazistości, dopraw je chili i imbirem, a także dodaj im nieco słodyczy dzięki startej marchewce. Gotując wegański obiad, korzystaj z różnorodnych warzyw. Kolorowy ratatouille z bakłażana, cukinii, papryki i pomidorów to doskonały przykład na to, jak różnorodne i pyszne mogą być wegańskie dania. W kuchni wegańskiej sięgaj także po kasze, komosę ryżową, makarony i orzechy. Poznaj nowe smaki z naszymi przepisami!