Przepisy na Obiad wegański
87 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejObiad wegański
Obiad wegański: nie tylko bez mięsa, ryb i owoców morza, ale także bez wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, np. mleka, śmietany, sera i jajek. Jakie dania można więc przygotować, by nie tylko spełniały wymagania diety wegańskiej, ale także były smaczne, różnorodne i kolorowe? Przede wszystkim postaw na warzywa strączkowe. W wielu daniach wegańskich zastępują one mięso. Z zielonej soczewicy zrobisz np. pyszny i gęsty gulasz. Dodaj do niego marchewkę, ziemniaki, paprykę, pomidory i czosnek, ugotuj w warzywnym bulionie, i obiad gotowy. Pasować będzie także dodatek innych warzyw, takich jak np. bakłażan. Taki gulasz podasz z dodatkiem świeżego pieczywa, jak również kaszy gryczanej albo jaglanej. Jeśli szukasz przepisu na wegański obiad, który będzie nie tylko prosty w przygotowaniu, ale i szybki, przyrządź ciecierzycę ze szpinakiem. Najlepszy będzie świeży – jest nie tylko pyszny, ale ma także mięsistą konsystencję, która bardzo dobrze skomponuje się z włoskim grochem. Innym popularnym wegańskim, i jednocześnie bardzo uniwersalnym, produktem jest tofu, czyli ser sojowy. Jest miękki, neutralny w smaku, a więc idealny zarówno do deserów, jak i głównych dań. Robi się z niego m.in. wegańskie serniki czy jajecznicę. Świetnie sprawdzi się do dań kuchni hinduskiej, np. do curry. Tofu w dużych kawałkach połącz w nim z papryką, fasolą szparagową, ryżem basmati, mlekiem kokosowym i aromatyczną przyprawą curry madras. Z tofu przyrządzisz także klopsiki. Żeby nadać im miękkości, ser sojowy wystarczy połączyć z ziemniakami oraz płatkami owsianymi, a reszta dodatków to już kwestia upodobań. By nadać klopsikom wyrazistości, dopraw je chili i imbirem, a także dodaj im nieco słodyczy dzięki startej marchewce. Gotując wegański obiad, korzystaj z różnorodnych warzyw. Kolorowy ratatouille z bakłażana, cukinii, papryki i pomidorów to doskonały przykład na to, jak różnorodne i pyszne mogą być wegańskie dania. W kuchni wegańskiej sięgaj także po kasze, komosę ryżową, makarony i orzechy. Poznaj nowe smaki z naszymi przepisami!