Przepisy na Obiad wegański

25 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (25)

Kolorowy ratatouille - VIDEO
ratingratingratingratingrating

79

difficulty

łatwe

15 min.
Ratatouille to znane wegetariańskie danie pochodzące z Prowansji. W różnych wariantach jest popul...
Falafel - VIDEO
ratingratingratingratingrating

51

difficulty

łatwe

40 min.
Falafel to smażone kulki z ciecierzycy wymieszanej z sezamem, popularne szczególnie w krajach ara...
Ratatouille
ratingratingratingratingrating

43

difficulty

łatwe

60 min.
Jeśli szukasz inspiracji na wegetariański obiad lub kolację, przepis na ratatouille będzie odpowi...
Jesienny gulasz z soczewicy
ratingratingratingratingrating

73

difficulty

łatwe

60 min.
Soczewica to roślina strączkowa, często wykorzystywana w diecie wegetariańskiej. Używa się jej do...
Klopsiki z tofu - VIDEO
ratingratingratingratingrating

34

difficulty

łatwe

30 min.
Klopsiki z tofu są świetną alternatywą dla klasycznych mięsnych. Jak je przygotować? Nic prostsze...
Tofu w rajskim curry
ratingratingratingratingrating

26

difficulty

łatwe

10 min.
Tofu, produkowane z mleka sojowego, to produkt roślinny, który jest godny polecenia dla wszystkic...
Smażone warzywa w orientalnym stylu stir fried
ratingratingratingratingrating

30

difficulty

łatwe

10 min.
Dobrym i szybkim sposobem na smaczne danie wegetariańskie jest przyrządzenie smażonych warzyw. Te...
Ciecierzyca ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

22

difficulty

łatwe

5 min.
Ciecierzyca, czyli włoski groch, coraz częściej pojawia się w wielu przepisach. Jest szybka w prz...
Chrupiące warzywa z patelni
ratingratingratingratingrating

20

difficulty

łatwe

15 min.
Szukasz inspiracji na danie wegańskie? Koniecznie sprawdź przepis na smaczne warzywa z patelni. I...
Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim
ratingratingratingratingrating

11

difficulty

łatwe

10 min.
Quinoa, inaczej nazywana komosą ryżową, jest rośliną uprawną, której ziarna mogą stać się bazą do...
Kolorowe zapiekane ratatouille
ratingratingratingratingrating

24

difficulty

łatwe

45 min.
Mało które danie potrafi tak skutecznie przywołać lato na talerzu. Kolorowa potrawa wypełniona po...
Pieczeń z soczewicy i orzechów
ratingratingratingratingrating

5

difficulty

łatwe

70 min.
Pieczeń zawsze, gdy pojawia się na stole, zajmuje na nim honorowe miejsce. Nie inaczej będzie z j...
Groch włoski i pilaw z ryżu
ratingratingratingratingrating

5

difficulty

łatwe

5 min.
Pilaw (pilaf, pilav) to bliskowschodnia potrawa na bazie kaszy bulgur lub ryżu. Często podaje się...
Wegańskie kotlety z soczewicy na Wielkanoc
ratingratingratingratingrating

9

difficulty

łatwe

40 min.
Kotlety z soczewicy? Możesz powiedzieć, że brzmi to niecodzienne i dziwacznie? Nie wydawaj jednak...
Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów
ratingratingratingratingrating

3

difficulty

łatwe

50 min.
Uwielbiasz woń przypraw unoszących się z każdego dania? Kuchnia pełna różnych smaków to recepta n...
Pieczony kalafior
ratingratingratingratingrating

11

difficulty

łatwe

25 min.
Kalafior w panierce z bułki tartej to bez wątpienia smak kojarzony z wakacyjnymi dniami. Za to je...
Wegańskie pulpety z soczewicy
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

50 min.
Szukasz pomysłu na danie wegańskie? Ważne by było klasyczne, niewymagające dużej ilości wymyślnyc...
Wegańskie tacos
ratingratingratingratingrating

6

difficulty

łatwe

40 min.
Tacos to najprawdopodobniej najsłynniejsze meksykańskie danie wszechczasów! Znane i uwielbiane na...
Wegańskie burgery
ratingratingratingratingrating

3

difficulty

łatwe

40 min.
Burgery to słynne danie, które nie traci na swojej popularności. Na ulicach widać coraz więcej sz...
Indyjskie placuszki dosa z warzywami i humusem
ratingratingratingratingrating

4

difficulty

łatwe

85 min.
Placuszki dosa to w Indiach sprawdzony patent na… śniadanie. W naszej kulinarnej szerokości geogr...
Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią.
ratingratingratingratingrating

4

difficulty

łatwe

80 min.
Nadziewane pomidory, faszerowane papryki – te specjały znamy wszyscy. Nadszedł jednak czas na mał...
Socca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

łatwe

40 min.
Socca – ta nazwa brzmi nieco egzotycznie? Nie bez powodu! Nie oznacza to jednak, że orientalny pl...
Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu
ratingratingratingratingrating

2

difficulty

łatwe

55 min.
Masz już dość przyrządzania i jedzenia w kółko tego samego? Zaszalej! Postaw na potrawę nietuzink...
Wegańskie burgery
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

70 min.
Wegańskie burgery to dziś prawdziwy hit. Miłośników tych dań znajdziecie nie tylko wśród wegan cz...

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Obiad wegańskiObiad wegański

Obiad wegański: nie tylko bez mięsa, ryb i owoców morza, ale także bez wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, np. mleka, śmietany, sera i jajek. Jakie dania można więc przygotować, by nie tylko spełniały wymagania diety wegańskiej, ale także były smaczne, różnorodne i kolorowe? Przede wszystkim postaw na warzywa strączkowe. W wielu daniach wegańskich zastępują one mięso. Z zielonej soczewicy zrobisz np. pyszny i gęsty gulasz. Dodaj do niego marchewkę, ziemniaki, paprykę, pomidory i czosnek, ugotuj w warzywnym bulionie, i obiad gotowy. Pasować będzie także dodatek innych warzyw, takich jak np. bakłażan. Taki gulasz podasz z dodatkiem świeżego pieczywa, jak również kaszy gryczanej albo jaglanej. Jeśli szukasz przepisu na wegański obiad, który będzie nie tylko prosty w przygotowaniu, ale i szybki, przyrządź ciecierzycę ze szpinakiem. Najlepszy będzie świeży – jest nie tylko pyszny, ale ma także mięsistą konsystencję, która bardzo dobrze skomponuje się z włoskim grochem. Innym popularnym wegańskim, i jednocześnie bardzo uniwersalnym, produktem jest tofu, czyli ser sojowy. Jest miękki, neutralny w smaku, a więc idealny zarówno do deserów, jak i głównych dań. Robi się z niego m.in. wegańskie serniki czy jajecznicę. Świetnie sprawdzi się do dań kuchni hinduskiej, np. do curry. Tofu w dużych kawałkach połącz w nim z papryką, fasolą szparagową, ryżem basmati, mlekiem kokosowym i aromatyczną przyprawą curry madras. Z tofu przyrządzisz także klopsiki. Żeby nadać im miękkości, ser sojowy wystarczy połączyć z ziemniakami oraz płatkami owsianymi, a reszta dodatków to już kwestia upodobań. By nadać klopsikom wyrazistości, dopraw je chili i imbirem, a także dodaj im nieco słodyczy dzięki startej marchewce. Gotując wegański obiad, korzystaj z różnorodnych warzyw. Kolorowy ratatouille z bakłażana, cukinii, papryki i pomidorów to doskonały przykład na to, jak różnorodne i pyszne mogą być wegańskie dania. W kuchni wegańskiej sięgaj także po kasze, komosę ryżową, makarony i orzechy. Poznaj nowe smaki z naszymi przepisami!