Przepisy na Obiad wegański | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Obiad wegański

87 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Obiad wegańskiObiad wegański

Obiad wegański: nie tylko bez mięsa, ryb i owoców morza, ale także bez wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, np. mleka, śmietany, sera i jajek. Jakie dania można więc przygotować, by nie tylko spełniały wymagania diety wegańskiej, ale także były smaczne, różnorodne i kolorowe? Przede wszystkim postaw na warzywa strączkowe. W wielu daniach wegańskich zastępują one mięso. Z zielonej soczewicy zrobisz np. pyszny i gęsty gulasz. Dodaj do niego marchewkę, ziemniaki, paprykę, pomidory i czosnek, ugotuj w warzywnym bulionie, i obiad gotowy. Pasować będzie także dodatek innych warzyw, takich jak np. bakłażan. Taki gulasz podasz z dodatkiem świeżego pieczywa, jak również kaszy gryczanej albo jaglanej. Jeśli szukasz przepisu na wegański obiad, który będzie nie tylko prosty w przygotowaniu, ale i szybki, przyrządź ciecierzycę ze szpinakiem. Najlepszy będzie świeży – jest nie tylko pyszny, ale ma także mięsistą konsystencję, która bardzo dobrze skomponuje się z włoskim grochem. Innym popularnym wegańskim, i jednocześnie bardzo uniwersalnym, produktem jest tofu, czyli ser sojowy. Jest miękki, neutralny w smaku, a więc idealny zarówno do deserów, jak i głównych dań. Robi się z niego m.in. wegańskie serniki czy jajecznicę. Świetnie sprawdzi się do dań kuchni hinduskiej, np. do curry. Tofu w dużych kawałkach połącz w nim z papryką, fasolą szparagową, ryżem basmati, mlekiem kokosowym i aromatyczną przyprawą curry madras. Z tofu przyrządzisz także klopsiki. Żeby nadać im miękkości, ser sojowy wystarczy połączyć z ziemniakami oraz płatkami owsianymi, a reszta dodatków to już kwestia upodobań. By nadać klopsikom wyrazistości, dopraw je chili i imbirem, a także dodaj im nieco słodyczy dzięki startej marchewce. Gotując wegański obiad, korzystaj z różnorodnych warzyw. Kolorowy ratatouille z bakłażana, cukinii, papryki i pomidorów to doskonały przykład na to, jak różnorodne i pyszne mogą być wegańskie dania. W kuchni wegańskiej sięgaj także po kasze, komosę ryżową, makarony i orzechy. Poznaj nowe smaki z naszymi przepisami!