Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

178 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

363 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

426 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Komosę ryżową gotuj z bulionem na włoszczyźnie przez około 15 minut. Po tym czasie odstaw ją do wystudzenia, wymieszaj łyżką tak, aby zrobiła się puszysta.

Krok 2

Drobno posiekaj miętę, pokrój w kostkę ogórka i paprykę. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny. Dodaj warzywa, w tym oliwki i ugotowaną komosę. Całość dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i miętą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do tak przygotowanej sałatki idealnie pasuje natka kolendry i drobno posiekana papryka chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Bulion na włoszczyźnie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion na włoszczyźnie Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskimSałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim

Quinoa, inaczej nazywana komosą ryżową, jest rośliną uprawną, której ziarna mogą stać się bazą do przygotowania smacznej sałatki wegetariańskiej. Aby nadać jej warzywnego posmaku, zamiast gotować ją w wodzie, zrób to w bulionie na włoszczyźnie. Do komosy (możesz zastąpić ją np. kaszą jaglaną) pasować będzie wiele warzyw. Oprócz tych, które są sugerowane w przepisie, sprawdzi się również kukurydza lub zielone oliwki, którymi z powodzeniem zastąpisz czarne. Składniki sałatki połączysz za pomocą prostego dressingu, który przygotujesz z niewielu składników: kilku łyżek oliwy z oliwek i soku z cytryny. Do kompozycji składników, która zaproponowana została w przepisie pasować będzie drobno siekana świeża mięta. Aby podkreślić jej smak, wybierz również drobno posiekaną paprykę chili lub niewielką ilość pieprzu kajeńskiego. Odpowiednia będzie też natka kolendry. Gotową sałatkę serwuj jako samodzielne danie lub jako element obiadu wegetariańskiego lub wegańskiego. Dzięki naszemu przepisowi przygotowanie kolorowej sałatki będzie prostsze niż kiedykolwiek.