Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim
łatwe
728 osób zapisało

Składniki
300 gramów
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Komosę ryżową gotuj z bulionem na włoszczyźnie przez około 15 minut. Po tym czasie odstaw ją do wystudzenia, wymieszaj łyżką tak, aby zrobiła się puszysta.
Krok 2
Drobno posiekaj miętę, pokrój w kostkę ogórka i paprykę. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny. Dodaj warzywa, w tym oliwki i ugotowaną komosę. Całość dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i miętą.

Dobra rada:
Do tak przygotowanej sałatki idealnie pasuje natka kolendry i drobno posiekana papryka chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim
Quinoa, inaczej nazywana komosą ryżową, jest rośliną uprawną, której ziarna mogą stać się bazą do przygotowania smacznej sałatki wegetariańskiej. Aby nadać jej warzywnego smaku, zamiast gotować ją w wodzie, zrób to w bulionie na włoszczyźnie. Jest to wdzięczny dodatek, z którego w kuchni można zrobić coś pysznego. Czy wiesz już, w jakiej formie podasz swoją sałatkę z kaszy quinoa?
Dla kogo?
Dla osób, które nie mają ochoty na obfite i ociekające tłuszczem posiłki. Nie musisz się jednak obawiać – sałatka z kaszą quinoa jest wypełniona jakościowymi i sycącymi składnikami, więc nie odejdziesz od stołu głodny!
Na jaką okazję?
Gotową sałatkę serwuj jako samodzielne danie lub jako element obiadu wegetariańskiego lub wegańskiego. Możesz podać ją także podczas domowej imprezy w gronie znajomych. Dzięki naszemu przepisowi przygotowanie kolorowej sałatki quinoa będzie prostsze niż kiedykolwiek.
Czy wiesz, że?
Składniki sałatki połączysz za pomocą prostego dressingu, który przygotujesz ze składników, takich jak: kilka łyżek oliwy z oliwek i sok z cytryny. Do kompozycji składników, którą znajdziesz w przepisie pasować będzie drobno posiekana, świeża mięta. Aby podkreślić jej smak sałatki i trochę go zaostrzyć, wybierz również drobno posiekaną paprykę chili lub niewielką ilość pieprzu kajeńskiego. Odpowiednim dodatkiem do sałatki z quinoa będzie też natka kolendry.
Dla urozmaicenia:
Do komosy, którą możesz zastąpić np. kaszą jaglaną, pasować będzie wiele warzyw. Oprócz tych, które są w przepisie, sprawdzi się również kukurydza lub zielone oliwki. Nie masz zielonych? Możesz z powodzeniem zastąpić je czarnymi. Podejrzewamy, że od teraz na samą myśl o quinoa, sałatka będzie twoim pierwszym skojarzeniem!


































