Sałatka z quinoa - przepis z kaszą: wegetariańska | Przepisy.pl pixel

Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
294 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

539 osób wydrukowało

Pobierz pdf

725 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Komosę ryżową gotuj z bulionem na włoszczyźnie przez około 15 minut. Po tym czasie odstaw ją do wystudzenia, wymieszaj łyżką tak, aby zrobiła się puszysta.

Krok 2

Drobno posiekaj miętę, pokrój w kostkę ogórka i paprykę. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny. Dodaj warzywa, w tym oliwki i ugotowaną komosę. Całość dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i miętą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do tak przygotowanej sałatki idealnie pasuje natka kolendry i drobno posiekana papryka chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Falafel - VIDEO
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskimSałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim

Quinoa, inaczej nazywana komosą ryżową, jest rośliną uprawną, której ziarna mogą stać się bazą do przygotowania smacznej sałatki wegetariańskiej. Aby nadać jej warzywnego smaku, zamiast gotować ją w wodzie, zrób to w bulionie na włoszczyźnie. Jest to wdzięczny dodatek, z którego w kuchni można zrobić coś pysznego. Czy wiesz już, w jakiej formie podasz swoją sałatkę z kaszy quinoa?

Dla kogo?

Dla osób, które nie mają ochoty na obfite i ociekające tłuszczem posiłki. Nie musisz się jednak obawiać – sałatka z kaszą quinoa jest wypełniona jakościowymi i sycącymi składnikami, więc nie odejdziesz od stołu głodny!

Na jaką okazję?

Gotową sałatkę serwuj jako samodzielne danie lub jako element obiadu wegetariańskiego lub wegańskiego. Możesz podać ją także podczas domowej imprezy w gronie znajomych. Dzięki naszemu przepisowi przygotowanie kolorowej sałatki quinoa będzie prostsze niż kiedykolwiek.

Czy wiesz, że?

Składniki sałatki połączysz za pomocą prostego dressingu, który przygotujesz ze składników, takich jak: kilka łyżek oliwy z oliwek i sok z cytryny. Do kompozycji składników, którą znajdziesz w przepisie pasować będzie drobno posiekana, świeża mięta. Aby podkreślić jej smak sałatki i trochę go zaostrzyć, wybierz również drobno posiekaną paprykę chili lub niewielką ilość pieprzu kajeńskiego. Odpowiednim dodatkiem do sałatki z quinoa będzie też natka kolendry.

Dla urozmaicenia:

Do komosy, którą możesz zastąpić np. kaszą jaglaną, pasować będzie wiele warzyw. Oprócz tych, które są w przepisie, sprawdzi się również kukurydza lub zielone oliwki. Nie masz zielonych? Możesz z powodzeniem zastąpić je czarnymi. Podejrzewamy, że od teraz na samą myśl o quinoa, sałatka będzie twoim pierwszym skojarzeniem!