Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

183 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

363 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

426 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Komosę ryżową gotuj z bulionem na włoszczyźnie przez około 15 minut. Po tym czasie odstaw ją do wystudzenia, wymieszaj łyżką tak, aby zrobiła się puszysta.

Krok 2

Drobno posiekaj miętę, pokrój w kostkę ogórka i paprykę. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny. Dodaj warzywa, w tym oliwki i ugotowaną komosę. Całość dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i miętą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do tak przygotowanej sałatki idealnie pasuje natka kolendry i drobno posiekana papryka chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskimSałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim

Quinoa, inaczej nazywana komosą ryżową, jest rośliną uprawną, której ziarna mogą stać się bazą do przygotowania smacznej sałatki wegetariańskiej. Aby nadać jej warzywnego posmaku, zamiast gotować ją w wodzie, zrób to w bulionie na włoszczyźnie. Do komosy (możesz zastąpić ją np. kaszą jaglaną) pasować będzie wiele warzyw. Oprócz tych, które są sugerowane w przepisie, sprawdzi się również kukurydza lub zielone oliwki, którymi z powodzeniem zastąpisz czarne. Składniki sałatki połączysz za pomocą prostego dressingu, który przygotujesz z niewielu składników: kilku łyżek oliwy z oliwek i soku z cytryny. Do kompozycji składników, która zaproponowana została w przepisie pasować będzie drobno siekana świeża mięta. Aby podkreślić jej smak, wybierz również drobno posiekaną paprykę chili lub niewielką ilość pieprzu kajeńskiego. Odpowiednia będzie też natka kolendry. Gotową sałatkę serwuj jako samodzielne danie lub jako element obiadu wegetariańskiego lub wegańskiego. Dzięki naszemu przepisowi przygotowanie kolorowej sałatki będzie prostsze niż kiedykolwiek.