Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim
łatwe
715 osób zapisało

Składniki
300 gramów
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Komosę ryżową gotuj z bulionem na włoszczyźnie przez około 15 minut. Po tym czasie odstaw ją do wystudzenia, wymieszaj łyżką tak, aby zrobiła się puszysta.
Krok 2
Drobno posiekaj miętę, pokrój w kostkę ogórka i paprykę. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny. Dodaj warzywa, w tym oliwki i ugotowaną komosę. Całość dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i miętą.

Dobra rada:
Do tak przygotowanej sałatki idealnie pasuje natka kolendry i drobno posiekana papryka chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim
Quinoa, inaczej nazywana komosą ryżową, jest rośliną uprawną, której ziarna mogą stać się bazą do przygotowania smacznej sałatki wegetariańskiej. Aby nadać jej warzywnego smaku, zamiast gotować ją w wodzie, zrób to w bulionie na włoszczyźnie. Jest to wdzięczny dodatek, z którego w kuchni można zrobić coś pysznego. Czy wiesz już, w jakiej formie podasz swoją sałatkę z kaszy quinoa?
Dla kogo?
Dla osób, które nie mają ochoty na obfite i ociekające tłuszczem posiłki. Nie musisz się jednak obawiać – sałatka z kaszą quinoa jest wypełniona jakościowymi i sycącymi składnikami, więc nie odejdziesz od stołu głodny!
Na jaką okazję?
Gotową sałatkę serwuj jako samodzielne danie lub jako element obiadu wegetariańskiego lub wegańskiego. Możesz podać ją także podczas domowej imprezy w gronie znajomych. Dzięki naszemu przepisowi przygotowanie kolorowej sałatki quinoa będzie prostsze niż kiedykolwiek.
Czy wiesz, że?
Składniki sałatki połączysz za pomocą prostego dressingu, który przygotujesz ze składników, takich jak: kilka łyżek oliwy z oliwek i sok z cytryny. Do kompozycji składników, którą znajdziesz w przepisie pasować będzie drobno posiekana, świeża mięta. Aby podkreślić jej smak sałatki i trochę go zaostrzyć, wybierz również drobno posiekaną paprykę chili lub niewielką ilość pieprzu kajeńskiego. Odpowiednim dodatkiem do sałatki z quinoa będzie też natka kolendry.
Dla urozmaicenia:
Do komosy, którą możesz zastąpić np. kaszą jaglaną, pasować będzie wiele warzyw. Oprócz tych, które są w przepisie, sprawdzi się również kukurydza lub zielone oliwki. Nie masz zielonych? Możesz z powodzeniem zastąpić je czarnymi. Podejrzewamy, że od teraz na samą myśl o quinoa, sałatka będzie twoim pierwszym skojarzeniem!