Sałatka kuskus z suszonymi owocami i orzechami pinii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka kuskus z suszonymi owocami i orzechami pinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
136 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

339 osób wydrukowało

Pobierz pdf

446 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 łyżki

100 gramów

1 opakowanie

100 gramów

100 gramów

100 gramów

3 łyżki

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

500ml wody zagotuj z cynamonem , wrzącą wodą zalej kaszę kuskus, przykryj i odstaw na 20 minut, aby kasza była miękka. Odstaw do wystygnięcia.

Krok 2

Drobno posiekaj mięte. Morele posiekaj w grubsze kawałki.

Krok 3

Przygotuj sos sałatkowy, mieszając go z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami wody, zgodnie z instrukcją przygotowania.

Krok 4

Na gorącej patelni delikatnie upraż orzechy na złoty kolor.

Krok 5

Wystudzony kuskus wymieszaj z suszonymi owocami , orzeszkami, miętą oraz sosem sałatkowym.

Krok 6

Dodaj nieco więcej oliwy z oliwek, jeśli to konieczne. Sałatkę odstaw na około 10 minut w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do tej sałatki możesz dodać dowolne suszone owoce, również orzeszki można zastąpić ziarnem słonecznika lub dyni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka kuskus z suszonymi owocami i orzechami pinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka kuskus z suszonymi owocami i orzechami pinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka kuskus z suszonymi owocami i orzechami pinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka kuskus z suszonymi owocami i orzechami pinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka kuskus z suszonymi owocami i orzechami pinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka kuskus z suszonymi owocami i orzechami pinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka kuskus z suszonymi owocami i orzechami pinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka kuskus z suszonymi owocami i orzechami pinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka kuskus z suszonymi owocami i orzechami piniiSałatka kuskus z suszonymi owocami i orzechami pinii

Szukasz inspiracji na wykorzystanie kuskusu w kuchni wegetariańskiej? Spróbuj użyć go do sałatki z bakaliami. To smaczny sposób na śniadanie lub podwieczorek, przypominający nieco w smaku kaszę jaglaną na słodko. Kuskus możesz przygotować na wiele sposobów. Najprostszy z nich to zalanie go wrzącą wodą, w proporcji 1:2 i odstawienie na kilka minut, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty. Możesz doprawić całość cynamonem, aby nadać mu wyrazistego aromatu. Kuskus da się także zrobić na parze. Kiedy już go przygotujesz, pokrój suszone morele na duże kawałki. Wykorzystaj te eko – będą miały nieco inny, ciemniejszy kolor. Orzechy pinii podpraż na suchej patelni na złoty kolor, dzięki czemu staną się bardziej chrupiące (koniecznie pokrusz je drobno przed podaniem). Przełam słodycz sałatki poprzez dodanie do każdej porcji łyżki kwaśnej śmietany albo jogurtu naturalnego. Tak zaserwowana, będzie doskonałym urozmaiceniem codziennej diety wegetariańskiej. Podawaj jako przekąskę lub kolację. Smacznego!