Sałatka kuskus z suszonymi owocami i orzechami pinii
łatwe
441 osób zapisało

Składniki
250 gramów
2 łyżki
100 gramów
1 opakowanie
100 gramów
100 gramów
100 gramów
3 łyżki
0.25 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
500ml wody zagotuj z cynamonem , wrzącą wodą zalej kaszę kuskus, przykryj i odstaw na 20 minut, aby kasza była miękka. Odstaw do wystygnięcia.
Krok 2
Drobno posiekaj mięte. Morele posiekaj w grubsze kawałki.
Krok 3
Przygotuj sos sałatkowy, mieszając go z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami wody, zgodnie z instrukcją przygotowania.
Krok 4
Na gorącej patelni delikatnie upraż orzechy na złoty kolor.
Krok 5
Wystudzony kuskus wymieszaj z suszonymi owocami , orzeszkami, miętą oraz sosem sałatkowym.
Krok 6
Dodaj nieco więcej oliwy z oliwek, jeśli to konieczne. Sałatkę odstaw na około 10 minut w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły.

Dobra rada:
Do tej sałatki możesz dodać dowolne suszone owoce, również orzeszki można zastąpić ziarnem słonecznika lub dyni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka kuskus z suszonymi owocami i orzechami pinii
Szukasz inspiracji na wykorzystanie kuskusu w kuchni wegetariańskiej? Spróbuj użyć go do sałatki z bakaliami. To smaczny sposób na śniadanie lub podwieczorek, przypominający nieco w smaku kaszę jaglaną na słodko. Kuskus możesz przygotować na wiele sposobów. Najprostszy z nich to zalanie go wrzącą wodą, w proporcji 1:2 i odstawienie na kilka minut, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty. Możesz doprawić całość cynamonem, aby nadać mu wyrazistego aromatu. Kuskus da się także zrobić na parze. Kiedy już go przygotujesz, pokrój suszone morele na duże kawałki. Wykorzystaj te eko – będą miały nieco inny, ciemniejszy kolor. Orzechy pinii podpraż na suchej patelni na złoty kolor, dzięki czemu staną się bardziej chrupiące (koniecznie pokrusz je drobno przed podaniem). Przełam słodycz sałatki poprzez dodanie do każdej porcji łyżki kwaśnej śmietany albo jogurtu naturalnego. Tak zaserwowana, będzie doskonałym urozmaiceniem codziennej diety wegetariańskiej. Podawaj jako przekąskę lub kolację. Smacznego!