Sałatka ze szparagami i pomidorami: z ziemniaków | Przepisy.pl pixel

Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
62 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

216 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

500 gramów

2 sztuki

150 gramów

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj szczypior, cebulę pokrój w piórka. Pomidorki przekrój na pół.

Krok 2

Przygotuj sos sałatkowy. W tym celu pomieszaj trzy łyżki oliwy z trzema łyżkami wody i sosem sałatkowym.

Krok 3

Białe szparagi obierz na całej długości i odłam twarde końce. Gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu 15 min. Po wystygnięciu pokrój.

Krok 4

Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości około 20 minut. Mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Lekko je przestudź, obierz, pokrój w grube plastry, zalej sosem sałatkowym, przykryj szczelnie folią i odstaw na bok do wystygnięcia.

Krok 5

Do ziemniaków dodaj szparagi, pomidorki i szczypior. Polej wcześniej przygotowanym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów

Dobrą alternatywą dla chłodnych sałatek są te podawane na ciepło. Przygotujesz taką z pomocą poniższego przepisu. Głównymi składnikami proponowanej sałatki są pomidorki koktajlowe i białe szparagi. Drugi ze składników musisz jednak odpowiednio przygotować: dokładnie umyć, usunąć zdrewniałą końcówkę i obrać ze skórki. Dobrze pasować będą do niego młode ziemniaki, ugotowane w mundurkach i pokrojone w plastry. Wybierz odmianę, która charakteryzuje się odpowiednią twardością – dzięki temu będą się lepiej prezentować. Smaku sałatce doda cebula dymka, którą zastąpisz z powodzeniem szalotką. Wszystkie składniki dania połącz starannie z odpowiednio przygotowanym dressingiem. Jego przyrządzenie nie jest trudne: wystarczy połączyć ze sobą oliwę z oliwek z przyprawami. Gotową sałatkę możesz podawać z liśćmi świeżego jarmużu. Jej smak urozmaicisz dodatkowo kaparami z zalewy lub pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami. Serwuj ją na wegetariański obiad lub kolację. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na efektownie prezentujące się i smaczne bezmięsne danie.