Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów
łatwe
212 osób zapisało

Składniki
1 pęczek
500 gramów
2 sztuki
150 gramów
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj szczypior, cebulę pokrój w piórka. Pomidorki przekrój na pół.
Krok 2
Przygotuj sos sałatkowy. W tym celu pomieszaj trzy łyżki oliwy z trzema łyżkami wody i sosem sałatkowym.
Krok 3
Białe szparagi obierz na całej długości i odłam twarde końce. Gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu 15 min. Po wystygnięciu pokrój.
Krok 4
Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości około 20 minut. Mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Lekko je przestudź, obierz, pokrój w grube plastry, zalej sosem sałatkowym, przykryj szczelnie folią i odstaw na bok do wystygnięcia.
Krok 5
Do ziemniaków dodaj szparagi, pomidorki i szczypior. Polej wcześniej przygotowanym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów
Dobrą alternatywą dla chłodnych sałatek są te podawane na ciepło. Przygotujesz taką z pomocą poniższego przepisu. Głównymi składnikami proponowanej sałatki są pomidorki koktajlowe i białe szparagi. Drugi ze składników musisz jednak odpowiednio przygotować: dokładnie umyć, usunąć zdrewniałą końcówkę i obrać ze skórki. Dobrze pasować będą do niego młode ziemniaki, ugotowane w mundurkach i pokrojone w plastry. Wybierz odmianę, która charakteryzuje się odpowiednią twardością – dzięki temu będą się lepiej prezentować. Smaku sałatce doda cebula dymka, którą zastąpisz z powodzeniem szalotką. Wszystkie składniki dania połącz starannie z odpowiednio przygotowanym dressingiem. Jego przyrządzenie nie jest trudne: wystarczy połączyć ze sobą oliwę z oliwek z przyprawami. Gotową sałatkę możesz podawać z liśćmi świeżego jarmużu. Jej smak urozmaicisz dodatkowo kaparami z zalewy lub pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami. Serwuj ją na wegetariański obiad lub kolację. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na efektownie prezentujące się i smaczne bezmięsne danie.