Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

53 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

129 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

500 gramów

2 sztuki

150 gramów

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj szczypior, cebulę pokrój w piórka. Pomidorki przekrój na pół.

Krok 2

Przygotuj sos sałatkowy. W tym celu pomieszaj trzy łyżki oliwy z trzema łyżkami wody i sosem sałatkowym.

Krok 3

Białe szparagi obierz na całej długości i odłam twarde końce. Gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu 15 min. Po wystygnięciu pokrój.

Krok 4

Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości około 20 minut. Mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Lekko je przestudź, obierz, pokrój w grube plastry, zalej sosem sałatkowym, przykryj szczelnie folią i odstaw na bok do wystygnięcia.

Krok 5

Do ziemniaków dodaj szparagi, pomidorki i szczypior. Polej wcześniej przygotowanym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów

Dobrą alternatywą dla chłodnych sałatek są te podawane na ciepło. Przygotujesz taką z pomocą poniższego przepisu. Głównymi składnikami proponowanej sałatki są pomidorki koktajlowe i białe szparagi. Drugi ze składników musisz jednak odpowiednio przygotować: dokładnie umyć, usunąć zdrewniałą końcówkę i obrać ze skórki. Dobrze pasować będą do niego młode ziemniaki, ugotowane w mundurkach i pokrojone w plastry. Wybierz odmianę, która charakteryzuje się odpowiednią twardością – dzięki temu będą się lepiej prezentować. Smaku sałatce doda cebula dymka, którą zastąpisz z powodzeniem szalotką. Wszystkie składniki dania połącz starannie z odpowiednio przygotowanym dressingiem. Jego przyrządzenie nie jest trudne: wystarczy połączyć ze sobą oliwę z oliwek z przyprawami. Gotową sałatkę możesz podawać z liśćmi świeżego jarmużu. Jej smak urozmaicisz dodatkowo kaparami z zalewy lub pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami. Serwuj ją na wegetariański obiad lub kolację. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na efektownie prezentujące się i smaczne bezmięsne danie.