Sałatka ze szparagami i pomidorami: z ziemniaków | Przepisy.pl pixel

Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
69 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

126 osób wydrukowało

Pobierz pdf

219 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

500 gramów

2 sztuki

150 gramów

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj szczypior, cebulę pokrój w piórka. Pomidorki przekrój na pół.

Krok 2

Przygotuj sos sałatkowy. W tym celu pomieszaj trzy łyżki oliwy z trzema łyżkami wody i sosem sałatkowym.

Krok 3

Białe szparagi obierz na całej długości i odłam twarde końce. Gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu 15 min. Po wystygnięciu pokrój.

Krok 4

Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości około 20 minut. Mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Lekko je przestudź, obierz, pokrój w grube plastry, zalej sosem sałatkowym, przykryj szczelnie folią i odstaw na bok do wystygnięcia.

Krok 5

Do ziemniaków dodaj szparagi, pomidorki i szczypior. Polej wcześniej przygotowanym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa warzywna
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów

Dobrą alternatywą dla chłodnych sałatek są te podawane na ciepło. Przygotujesz taką z pomocą poniższego przepisu. Głównymi składnikami proponowanej sałatki są pomidorki koktajlowe i białe szparagi. Drugi ze składników musisz jednak odpowiednio przygotować: dokładnie umyć, usunąć zdrewniałą końcówkę i obrać ze skórki. Dobrze pasować będą do niego młode ziemniaki, ugotowane w mundurkach i pokrojone w plastry. Wybierz odmianę, która charakteryzuje się odpowiednią twardością – dzięki temu będą się lepiej prezentować. Smaku sałatce doda cebula dymka, którą zastąpisz z powodzeniem szalotką. Wszystkie składniki dania połącz starannie z odpowiednio przygotowanym dressingiem. Jego przyrządzenie nie jest trudne: wystarczy połączyć ze sobą oliwę z oliwek z przyprawami. Gotową sałatkę możesz podawać z liśćmi świeżego jarmużu. Jej smak urozmaicisz dodatkowo kaparami z zalewy lub pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami. Serwuj ją na wegetariański obiad lub kolację. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na efektownie prezentujące się i smaczne bezmięsne danie.