Przepisy na Sałatki wegetariańskie
23 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Sałatki wegetariańskie
Przygotowanie sałatki to prosty sposób na smaczne danie wegetariańskie. Wystarczy, że połączysz wybrane produkty, przyrządzisz sos i potrawa będzie gotowa. Może stanowić dobry dodatek do dań: zarówno tych, które serwuje się na ciepło, jak i tych podawanych na zimno. Wiele sałatek może być samodzielnymi posiłkami – zwłaszcza te z kaszą, np. kuskusem. Wystarczy go jedynie zalać odpowiednią ilością wrzątku, przykryć i odczekać kilka minut. Do sałatek nadają się też inne kasze, zwłaszcza te o delikatnym, dość neutralnym smaku np. bulgur albo komosa ryżowa. Tę ostatnią wybierz czerwoną lub czarną – po ugotowaniu pozostanie chrupiąca. Do kasz pasuje wiele dodatków. Połącz je z dowolnymi warzywami: pomidorem, pieczoną papryką, ciecierzycą czy ogórkiem. Dopraw świeżymi ziołami, sokiem z limonki. Kasze, zwłaszcza kuskus i jaglana, pasują również do słodkich dodatków, takich jak suszone owoce i orzechy. Dobrym składnikiem do przygotowania wegetariańskiej sałatki są także warzywa strączkowe. Z ciecierzycy lub soczewicy przyrządzisz smaczne drugie śniadanie do pracy. Jeśli chcesz przygotować sałatkę, którą podasz jako dodatek do pieczywa albo obiadu, dobrą bazą będą zielone, liściaste warzywa: sałata lodowa, roszponka, rukola albo jarmuż. Sprawdzą się: pomidorki koktajlowe, rzodkiewki, oliwki czy ugotowane na twardo jajka. Do sałatek świetnie pasuje awokado lub surowe pieczarki. Dobrym wyborem będą także warzywa grillowane, takie jak bakłażany. Sałatki przygotujesz również na ciepło, np. ze szparagów. Połącz je z pomidorami albo innymi delikatnymi warzywami. Do wersji na słodko używaj owoców: truskawek czy malin. Przyrządzając danie dla wegetarian, możesz dodać również ser, np. fetę albo halloumi. Drugi z wymienionych jest półtwardy i produkowany zazwyczaj z dodatkiem mięty. Dobrze smakuje na ciepło. Do wytrawnych wegetariańskich sałatek podaj też sos: czosnkowy, winegret, jogurtowy albo oliwę. Te z owocami świetnie będą komponować się z octem balsamicznym. Koniecznie sprawdź nasze propozycje i wybierz wśród nich swoją ulubioną.