Jak zrobić ser halloumi na patelni? Jak go grillować i smażyć?

Oryginalna receptura wytwarzania sera halloumi jest pilnie strzeżona przez mieszkańców wyspy, z której pochodzi, czyli z Cypru. Trudno się dziwić! Ser halloumi jest dla Cypryjczyków dobrem narodowym, a dla Polaków pysznym dodatkiem do wielu dań. Chcecie się dowiedzieć, jak przygotować ten pyszny ser na patelni? Czy przygotowanie go w domu jest trudnym zadaniem? Zostańcie z nami!

Z czego wytwarzany jest ser halloumi? Co to za przysmak?

Zanim dowiecie się, jak zrobić ser halloumi na patelni, to poznajcie trochę lepiej ten przysmak. Cypr to miejsce, w którym wytwarzany jest oryginalny ser halloumi. Ma on wielowiekową tradycję i jest znakiem rozpoznawczym tej wyspy. Statystyczny mieszkaniec Cypru spożywa około 8 kg tego sera rocznie! Ten wyjątkowy przysmak o białym kolorze, wytwarzany jest z mleka owczego. Często występuje w towarzystwie liści mięty. Niewątpliwą zaletą halloumi jest jego sprężystość. Należy do rodziny serów półtwardych, co oznacza, że poddany obróbce cieplnej, nie topi się. Halloumi ma słodko – słony smak, a w swojej konsystencji jest niezwykle sprężysty i zwarty, przez co po zgrillowaniu zachwyca chrupiącą skórką i doskonałym smakiem.

Jak powstaje ser halloumi?

Ser halloumi powstaje poprzez podgrzanie mleka do temperatury 33°C. Później do mleka dodawany jest specjalny enzym, zwany podpuszczką, który powoduje powstanie skrzepu sera. Następnie halloumi poddawany jest podgrzaniu, dzięki czemu wytwarza się masa serowa, gotowa do uformowania i zamoczenia w solance.

Jak grillować ser halloumi na patelni?

Jeśli zastanawiacie się, jak smażyć ser halloumi, to spieszymy z pomocą! Ze względu na sposób wytwarzania, ser halloumi bywa często porównywany do sera mozzarella. Nie jest to przypadek, ponieważ smakiem także nieco go przypomina., jednak smak grillowanego halloumi jest nie do podrobienia! Różni się jednak sposób przygotowania tych serów, o czym za chwilę się dowiecie. Poznajcie porady, które pozwolą Wam przyrządzić cypryjski przysmak w Waszym domu. Jak przygotować ser halloumi? Zaczynamy!

  • Bardzo ważne jest przygotowanie sera do smażenia. Halloumi może być wilgotne, dlatego dokładnie osuszcie go ręcznikiem papierowym, ręcznikiem lub kuchenną ściereczką.
  • Osuszony ser halloumi pokrójcie na średniej grubości plasterki.
  • Możecie usmażyć ser bez żadnych dodatków lub przygotować wybraną przez Was marynatę, składającą się na przykład z oliwy z oliwek, czosnku, mięty i ostrej papryki. Świetnie sprawdzi się także okraszony ziołami prowansalskimi.
  • Czas na smażenie! Rozgrzejcie olej lub inny tłuszcz na patelni i dodajcie ser halloumi. Smażcie przysmak przez kilka minut, aż do zarumienienia.

Ser halloumi możecie także opiekać na prawdziwym ruszcie podczas grilla. Nie zapomnijcie o regularnym przewracaniu kawałków sera!

Jak długo smażyć ser halloumi?

Do usmażenia sera niezbędna jest dobrze rozgrzana patelnia. Bardzo istotny okazuje się również czas podgrzewania halloumi. Ile powinien zająć ten proces? Smażcie ser po 3 minuty z każdej strony. Przysmak powinien być przysmażony, ale nie spalony, dlatego dokładnie pilnujcie czasu! Już wiecie, jak zrobić ser halloumi na patelni. Mamy zatem nadzieję, że zawita on jako dodatek do przyrządzanych przez Was dań!

Ser halloumi – nasze sposoby podania

Smażenie i grillowanie halloumi nie będzie już dla Was wyzwaniem! Przyrządźcie ten pyszny ser i cieszcie się znakomitymi efektami. Mamy dla Was kilka sprawdzonych przepisów z halloumi w roli głównej. Nie ma sałatki, do której ser halloumi by nie pasował! Sprawdźcie zatem orzeźwiającą sałatkę z halloumi i porzeczkami sałatkę z grillowanym serem halloumi oraz sałatkę z grillowanym serem halloumi i śliwkami.

Jesteście spragnieni podróży? Co powiecie na wizytę w Grecji i greckie pity z grillowaną papryką, serem halloumi i sosem czosnkowym?

Brak pomysłu na imprezowe przekąski? Zaskocz swoich gości przekąską z sera halloumi i chorizo.

Wydaje nam się, że teraz nie zabraknie Wam inspiracji, jak przyrządzić ser halloumi. A jeśli nadal się zastanawiacie, polecamy go w wersji saute jako grillowany ser halloumi. Tak podawany jest najpopularniejszą przekąską na Cyprze. Spróbujcie sami!