Dla zdrowia!
Kozie sery idealnie uzupełniają ważne witaminy i pierwiastki, których często brakuje w naszym organizmie. Przetwory z mleka koziego posiadają więcej niż te z mleka krowiego retinolu, beta-karotenu, witaminy D i niacyny, a to właśnie ona przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
powrót do góryZainspiruj się!
Dzień pełen wrażeń i nowych wyzwań warto rozpocząć od pełnowartościowego śniadania! Naleśniki z kozim serem i szpinakiem to przepis idealny dla tych, którzy lubią celebrować swoje poranki oraz cieszyć się wspólnie spędzonym czasem z bliskimi. Dla osób, które wolą przekąsić coś „na szybko”, świetnie sprawdzą się kanapki z pumpernikla z dodatkiem fig, migdałów oraz koziego sera. Wychodząc do pracy, szkoły lub na uczelnię, warto zabrać też posiłek ze sobą. Co powiecie na to, aby zapakować do pudełka sałatkę ze smażonym serem kozim lub bardziej standardową propozycję – kanapki z kozim serem i warzywami? Takie ciekawe drugie śniadanie na pewno zaskoczy współpracowników i znajomych. Teraz czas pomyśleć o obiedzie! Jeśli kozi ser ma już tak wielu zwolenników, to może warto spróbować przemycić go w każdym z dań? Na pierwsze świetnie sprawdzi się żurek z kozim serem , bądź nieco bardziej ekstrawagancka propozycja – krem z buraków z malinami! Danie główne powinno być czymś, w czym ukaże się nasz kulinarny talent – może przepis na piersi z kurczaka z rukolą i kozim serem albo sezonowa propozycja, makaron ze szparagami i kozim serem? To coś, co pozwoli nam zabłysnąć? Po tak obfitym posiłku kolacja powinna być już tylko formalnością. Delikatne roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem to coś, co nie przysporzy nam wyrzutów sumienia!
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Gama serów kozich jest naprawdę okazała! Dostępne są m.in. sery twarogowe, podpuszczkowe, długodojrzewające, miękkie, półtwarde, twarde, a nawet rolady czy sery kozie pleśniowe.
- Sery kozie posiadają indeks glikemiczny o wartości 30, co oznacza, że zaliczają się do listy produktów „dozwolonych” dla osób kontrolujących poziom insuliny w diecie, np. diabetyków.
- Kozy to bardzo czyste zwierzęta, co znacząco wpływa na produkowane przez nie mleko!
Z czym to się je?
Ser kozi w Europie znany jest już od dość dawna (głównie we Francji, gdzie sery wprost się wielbi!), to w Polsce dopiero zdobywa swoich zwolenników. Niektórych odstraszać może jego specyficzny, nieco słony smak i intensywny aromat. Ser kozi najczęściej ma białą, czystą barwę, a jego konsystencja jest dość delikatna i szybko się topi. Ser z mleka koziego charakteryzuje intensywny smak, dlatego warto dodawać go do potraw neutralnych oraz słodkich – znakomicie je podkreśli! Produkt występuje w wielu kategoriach (sery świeże czy też pleśniowe), formach (sztabki, roladki, piramidki) czy też z różnymi dodatkami (obsypyne pieprzem lub ziołami).
Ser kozi to uniwersalny i oryginalny dodatek do wielu potraw. Można go grillować, smażyć, podawać na ciepło lub na zimno, w towarzystwie innych serów albo w samotności - w zależności od indywidualnych preferencji. Warto serwować kozi ser z pieczywem, najlepiej bagietką, która idealnie podbije jego smak!
Najczęściej ser kozi spotka się w postaci jednego ze składników sałatek. Ciekawie komponuje się też z owocami, np. z granatem, żurawiną, śliwką lub gruszką. Do sałatki ser kozi wykorzystać można w dowolnej formie.
Warto również do dań wytrawnych użyć sera o intensywnym smaku – z pewnością przypadnie to do gustu osobom lubiącym nieoczywiste połączenia! Tarta lub quiche, klasyka kuchni francuskiej, będą smakować oryginalnie, gdy dodamy do ich nadzienia ser pochodzenia koziego. Świetnie komponuje się on także z mięsami, w szczególności z drobiem i wieprzowiną. Z jego dodatkiem przygotujemy smakowitą pierś z kurczaka lub stek z polędwicy – tutaj nie ma praktycznie żadnych ograniczeń!
Tym produktem „ożywić” możemy także z pozoru normalne i mało wyrafinowane produkty. Kanapki, pizza czy omlet? Do wyboru, do koloru! Nowy, wyrazisty, oryginalny smak po dodaniu do nich sera koziego – gwarantowany. Zarówno świeżym serkiem kozim, jak i pleśniowym, warto posypać także dowolną zupę, aby nieco odmienić jej charakter oraz nadać ciekawego wyglądu.
Kozi ser w deserach smakuje fenomenalnie! Przyrządzimy z nim tradycyjny sernik czy popularną pannę cottę – ser kozi bardzo dobrze łączy się z wanilią i delikatnie „podkręca” jej smak. Nasz bohater równie dobrze czuję się w roli deseru – wszak Francuzi często delektują się serami na zakończenie posiłku, podając je w towarzystwie orzechów i owoców, np. winogron.
powrót do góry
Komentarze (0)