Dania z Kuchni Gruzińskiej

22 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (22)

Chaczapuri - VIDEO
ratingratingratingratingrating

160

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
80 min.
Chaczapuri jest popularnym daniem gruzińskim. To nic innego jak placek z serem i dodatkami, w zal...
Charczo
ratingratingratingratingrating

98

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
110 min.
Gruzini każdy posiłek traktują jako okazję do spotkania i wspólnego spędzania czasu. Biorąc pod u...
Pierogi z mięsem mielonym
ratingratingratingratingrating

100

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pierogi z mięsem mielonym - chinkali to jeden z najważniejszych elementów gruzińskiej kuchni. Czy...
Kubdari - VIDEO
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
110 min.
Zagadka na talerzu – to pizza, ciasto, a może pieróg? Oto kubdari, czyli placek wypełniony mięsny...
Chinkali – gruzińskie pierożki - VIDEO
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kuchnia gruzińska jest bez wątpienia jedną z ciekawszych i różnorodnych. W Polsce można zauważyć...
Kurczak czkmeruli - VIDEO
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Gruzińskie specjały są wyjątkowo aromatyczne. Kurczak czkmeruli nie jest wyjątkiem – pachnie i sm...
Nigviziani badrigiani
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Kuchnia gruzińska, znana przede wszystkim z drożdżowego chaczapuri oraz charakterystycznych piero...
Gulasz z haluszkami ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
110 min.
Kariera gulaszu rozpoczęła się na Węgrzech, lecz szybko zyskał on uznanie w całej Europie. Duszon...
Lobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Kuchnia gruzińska kojarzy się głównie z chaczapuri, czyli drożdżowym plackiem z serem. Czas bardz...
Kurczak z pomidorami - Czachochbili
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Kurczak z pomidorami czachochbili to danie, które z pewnością skradnie wasze serca. Idealne połąc...
Lobiani – gruziński placek z fasolą
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Kuchnia gruzińska najczęściej kojarzy się Polakom z chinkali czy szaszłykami mięsnymi, które mają...
Mintaj w sezamie z ryżem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Ryby niestety nie goszczą zbyt często na polskich stołach. Warto zmienić ten trend, a doskonałą k...
Tradycyjna zupa grochowa
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Mleko orzechowe
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Ryba w panierce
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Adżapsandali
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.

Ciekawostki i porady

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia gruzińskaKuchnia gruzińska

Kuchnia gruzińska jest jedyna w swoim rodzaju. Rządzą w niej dania proste oraz koniecznie sycące. Ponadto gruzińskie specjały odwołują się do lokalnych tradycji. W tamtejszych kulinariach nie brakuje więc arbuzów, pomidorów, melonów, winogron, bakłażanów i różnych ziół, a w szczególności pietruszki, kolendry, estragonu oraz kopru. Z kolei gruzińskie góry, pokryte pastwiskami, sprawiają, że w kuchni króluje baranina oraz różnorodne gatunki sera.

Dla kogo?

Gruzińską kuchnię polubią entuzjaści wytrawnych wypieków. Chaczapuri, czyli klasyczny placek nadziewany serami, z pewnością przypadnie im do gustu. Ulubione smaki odnajdą tu również osoby, będące wielbicielami pierogów, ponieważ mieszkańcy tego kraju słyną z przygotowywania chinkali - soczystych sakiewek z ciasta, nadziewanego mięsem. Również ci, którzy uważają, że dzień bez deseru jest dniem straconym, docenią gruzińską kuchnię. To właśnie tutaj serwuje się doskonałe ciasto miodowe albo czurczchelę, czyli orzechy zatopione w suszonym soku z winogron. Niebo w gębie!

Na jaką okazję?

Gruzini lubią dzielić się jedzeniem z rodziną oraz znajomymi. W ich kraju często organizuje się biesiady, wzbogacone o tradycyjne potrawy i trunki. Kuchnia gruzińska to rewelacyjny pomysł, kiedy planujemy uroczystość w większym gronie.

Czy wiesz, że?

Gruzja słynie z rozmaitych przekąsek. Znajdziemy ich tam bez liku. Latem popularnością cieszy się sałatka z pomidorów i świeżej bazylii. Natomiast we wrześniu najatrakcyjniejsza jest sałatka z dodatkiem wyciskanego na miejscu oleju ze słoneczników.

Dla urozmaicenia:

W Gruzji liczy się nie tylko to, co jesz, ale i to, co pijesz. W związku z tym często sięga się po wino. Jednak największą sławę zdobyła chacha, czyli rodzaj wódki, którą przyrządza się z winogron.