Kuchnia gruzińska

17 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (17)

Chaczapuri - VIDEO

154

średnie

80 min.
Chaczapuri jest popularnym daniem gruzińskim. To nic innego jak placek z serem i dodatkami, w zal...
Charczo

79

łatwe

110 min.
Gruzini każdy posiłek traktują jako okazję do spotkania i wspólnego spędzania czasu. Biorąc pod u...
Pierogi z mięsem mielonym

76

łatwe

60 min.
Pierogi z mięsem mielonym - chinkali to jeden z najważniejszych elementów gruzińskiej kuchni. Czy...
Kubdari - VIDEO

51

średnie

110 min.
Zagadka na talerzu – to pizza, ciasto, a może pieróg? Oto kubdari, czyli placek wypełniony mięsny...
Chinkali – gruzińskie pierożki - VIDEO

58

łatwe

60 min.
Kuchnia gruzińska jest bez wątpienia jedną z ciekawszych i różnorodnych. W Polsce można zauważyć...
Kurczak czkmeruli - VIDEO

21

łatwe

60 min.
Gruzińskie specjały są wyjątkowo aromatyczne. Kurczak czkmeruli nie jest wyjątkiem – pachnie i sm...
Nigviziani badrigiani

3

łatwe

30 min.
Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali

4

średnie

90 min.
Kuchnia gruzińska, znana przede wszystkim z drożdżowego chaczapuri oraz charakterystycznych piero...
Gulasz z haluszkami ze szpinakiem

1

średnie

110 min.
Kariera gulaszu rozpoczęła się na Węgrzech, lecz szybko zyskał on uznanie w całej Europie. Duszon...
Tradycyjna zupa grochowa

2

średnie

90 min.
Mleko orzechowe

2

łatwe

90 min.
Ryba w panierce

(-)

łatwe

30 min.
Adżapsandali

(-)

średnie

60 min.

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia gruzińskaKuchnia gruzińska

Kuchnia gruzińska jest jedyna w swoim rodzaju. Rządzą w niej dania proste oraz koniecznie sycące. Ponadto gruzińskie specjały odwołują się do lokalnych tradycji. W tamtejszych kulinariach nie brakuje więc arbuzów, pomidorów, melonów, winogron, bakłażanów i różnych ziół, a w szczególności pietruszki, kolendry, estragonu oraz kopru. Z kolei gruzińskie góry, pokryte pastwiskami, sprawiają, że w kuchni króluje baranina oraz różnorodne gatunki sera.

Dla kogo?

Gruzińską kuchnię polubią entuzjaści wytrawnych wypieków. Chaczapuri, czyli klasyczny placek nadziewany serami, z pewnością przypadnie im do gustu. Ulubione smaki odnajdą tu również osoby, będące wielbicielami pierogów, ponieważ mieszkańcy tego kraju słyną z przygotowywania chinkali - soczystych sakiewek z ciasta, nadziewanego mięsem. Również ci, którzy uważają, że dzień bez deseru jest dniem straconym, docenią gruzińską kuchnię. To właśnie tutaj serwuje się doskonałe ciasto miodowe albo czurczchelę, czyli orzechy zatopione w suszonym soku z winogron. Niebo w gębie!

Na jaką okazję?

Gruzini lubią dzielić się jedzeniem z rodziną oraz znajomymi. W ich kraju często organizuje się biesiady, wzbogacone o tradycyjne potrawy i trunki. Kuchnia gruzińska to rewelacyjny pomysł, kiedy planujemy uroczystość w większym gronie.

Czy wiesz, że?

Gruzja słynie z rozmaitych przekąsek. Znajdziemy ich tam bez liku. Latem popularnością cieszy się sałatka z pomidorów i świeżej bazylii. Natomiast we wrześniu najatrakcyjniejsza jest sałatka z dodatkiem wyciskanego na miejscu oleju ze słoneczników.

Dla urozmaicenia:

W Gruzji liczy się nie tylko to, co jesz, ale i to, co pijesz. W związku z tym często sięga się po wino. Jednak największą sławę zdobyła chacha, czyli rodzaj wódki, którą przyrządza się z winogron.