Przepisy Kuchni Gruzińskiej | Przepisy.pl pixel

Dania z Kuchni Gruzińskiej

21 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (21)

Chinkali - Gruzińskie pierożki
ratingratingratingratingrating

412

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
Do tego, że polska kuchnia pierogami stoi chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Pojawiają się na ś...
Chaczapuri - VIDEO
ratingratingratingratingrating

164

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
80 min.
Gruzja zachwyca nie tylko niezrównanymi widokami, przyrodą, ale także kuchnią, która stanowi praw...
Charczo
ratingratingratingratingrating

116

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
110 min.
Gruzini każdy posiłek traktują jako okazję do spotkania i wspólnego spędzania czasu. Biorąc pod u...
Pierogi z mięsem mielonym
ratingratingratingratingrating

106

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pierogi z mięsem mielonym - chinkali to jeden z najważniejszych elementów gruzińskiej kuchni. Czy...
Kubdari - VIDEO
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
110 min.
Zagadka na talerzu – to pizza, ciasto, a może pieróg? Oto kubdari, czyli placek wypełniony mięsny...
Chinkali – gruzińskie pierożki - VIDEO
ratingratingratingratingrating

77

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kuchnia gruzińska jest bez wątpienia jedną z ciekawszych i różnorodnych. W Polsce można zauważyć...
Kurczak czkmeruli - VIDEO
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Gruzińskie specjały są wyjątkowo aromatyczne. Kurczak czkmeruli nie jest wyjątkiem – pachnie i sm...
Nigviziani badrigiani
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Kuchnia gruzińska, znana przede wszystkim z drożdżowego chaczapuri oraz charakterystycznych piero...
Gulasz z haluszkami ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
110 min.
Kariera gulaszu rozpoczęła się na Węgrzech, lecz szybko zyskał on uznanie w całej Europie. Duszon...
Lobiani – gruziński chlebek z fasolką i szpinakiem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Kuchnia gruzińska kojarzy się głównie z chaczapuri, czyli drożdżowym plackiem z serem. Czas bardz...
Kurczak z pomidorami - Czachochbili
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Kurczak z pomidorami czachochbili to danie, które z pewnością skradnie wasze serca. Idealne połąc...
Mintaj w sezamie z ryżem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Ryby niestety nie goszczą zbyt często na polskich stołach. Warto zmienić ten trend, a doskonałą k...
Lobiani – gruziński placek z fasolą
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Kuchnia gruzińska najczęściej kojarzy się Polakom z chinkali czy szaszłykami mięsnymi, które mają...
Tradycyjna zupa grochowa
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Ryba w panierce
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Adżapsandali
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.

Ciekawostki i porady

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia gruzińskaKuchnia gruzińska

Kuchnia gruzińska jest jedyna w swoim rodzaju. Rządzą w niej dania proste oraz koniecznie sycące. Ponadto gruzińskie specjały odwołują się do lokalnych tradycji. W tamtejszych kulinariach nie brakuje więc arbuzów, pomidorów, melonów, winogron, bakłażanów i różnych ziół, a w szczególności pietruszki, kolendry, estragonu oraz kopru. Z kolei gruzińskie góry, pokryte pastwiskami, sprawiają, że w kuchni króluje baranina oraz różnorodne gatunki sera.

Dla kogo?

Gruzińską kuchnię polubią entuzjaści wytrawnych wypieków. Chaczapuri, czyli klasyczny placek nadziewany serami, z pewnością przypadnie im do gustu. Ulubione smaki odnajdą tu również osoby, będące wielbicielami pierogów, ponieważ mieszkańcy tego kraju słyną z przygotowywania chinkali - soczystych sakiewek z ciasta, nadziewanego mięsem. Również ci, którzy uważają, że dzień bez deseru jest dniem straconym, docenią gruzińską kuchnię. To właśnie tutaj serwuje się doskonałe ciasto miodowe albo czurczchelę, czyli orzechy zatopione w suszonym soku z winogron. Niebo w gębie!

Na jaką okazję?

Gruzini lubią dzielić się jedzeniem z rodziną oraz znajomymi. W ich kraju często organizuje się biesiady, wzbogacone o tradycyjne potrawy i trunki. Kuchnia gruzińska to rewelacyjny pomysł, kiedy planujemy uroczystość w większym gronie.

Czy wiesz, że?

Gruzja słynie z rozmaitych przekąsek. Znajdziemy ich tam bez liku. Latem popularnością cieszy się sałatka z pomidorów i świeżej bazylii. Natomiast we wrześniu najatrakcyjniejsza jest sałatka z dodatkiem wyciskanego na miejscu oleju ze słoneczników.

Dla urozmaicenia:

W Gruzji liczy się nie tylko to, co jesz, ale i to, co pijesz. W związku z tym często sięga się po wino. Jednak największą sławę zdobyła chacha, czyli rodzaj wódki, którą przyrządza się z winogron.