Ciasta z lodami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta z lodami

16 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (16)

Pączki z dziurką
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
Masz ochotę na smaczny deser idealny na popołudniowy podwieczorek lub szybką słodką przekąskę? Pą...
Jabłka w cieście
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
20 min.
Jabłka w cieście podane z lodami o smaku caffe latte – sprawdzą się jako deser po obiedzie lub po...
Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
20 min.
Churros to hiszpański specjał, który przypomina nieco popularne ptysie, ale ma bardziej wyrazisty...
Brownie z czekolady i orzechów laskowych
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
Brownie to wilgotne, mocno czekoladowe ciasto. Jego sekretem jest duża ilość czekolady, która spr...
Brioszka sycylijska z lodami
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Te smaczne drożdżowe bułeczki serwuje się zazwyczaj na śniadanie. W połączeniu z lodami stworzą j...
Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami są efektowną propozycją na deser i podstawą do nietypowego...
Tarta z korzenną gruszką i masą migdałową
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
Jeśli zastanawiasz się, co podać na deser, koniecznie wypróbuj przepis na tartę z korzenną gruszk...
Tarta z dżemem wiśniowym
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Tarta z dżemem wiśniowym to ciekawy sposób na przygotowanie słodkiej przekąski. Jest nie tylko sm...
Mrożona terrina z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Jeśli szukasz inspiracji na elegancki deser, który sprawdzi się na wykwintne przyjęcie, konieczni...
Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
20 min.
Są chrupkie, bardzo słodkie i przypominają słodycze zwane cantucci, wywodzące się z Toskanii. Cia...
Florentynki migdałowo-wiśniowe
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
25 min.
Szukasz sposobu na elegancki deser z lodami? Podaj do każdej kulki lodów florentynki migdałowo-wi...
Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
25 min.
Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie to odpowiedni deser po odśw...
Ciastka z jagodami
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
20 min.
Pachnące jagodami, puszyste ciastka to dobra propozycja dla miłośników deserów z owocami i bakali...
Ciasto w kubku z mikrofali podawane z lodami Carte d'Or
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
O połączeniu gorącego ciasta z lodami słyszał chyba każdy, bo jednym ze sztandarowych polskich de...

Ciekawostki i porady

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta z lodamiCiasta z lodami

Ciasto z lodami to idealne połączenie, które doskonale sprawdzi się zwłaszcza w upalne dni. Lody możesz kupić w sklepie lub zrobić samodzielnie, wykorzystać zarówno jako nadzienie, jak i jako dodatek, serwowany na osobnym talerzu. Śmietankowy smak lodów najlepiej pasuje do czekoladowych tart oraz szarlotek, cytrynowy – do makowców, natomiast czekoladowy – do orzechowych lub kawowych rolad. Lubisz mocno czekoladowe ciasta? W takim razie koniecznie przygotuj brownie z czekolady i orzechów laskowych. Ubite na sztywno białka wymieszaj z masą czekoladową, wanilią, bakaliami oraz przesianą mąką i kakao. Przed podaniem, gotowe ciasto podziel na kawałki, a do każdego z nich dodaj kulkę śmietankowych lub waniliowych lodów. Doskonałą alternatywą dla brownie będzie czekoladowa tarta. Jej sekret tkwi w masie, którą wykonasz na bazie kilku składników, m.in. kostki do pieczenia, gorzkiej czekolady oraz śmietany. Przyrządzoną tartę posyp wiórkami czekolady i serwuj razem z ulubionymi lodami, na przykład śmietankowymi lub truskawkowymi. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie korzennych rurek z ciasta filo i orzechów włoskich (gotowe wypieki podawaj razem z wiśniami w syropie). Na każdy płat ciasta nałóż przyrządzone uprzednio nadzienie – wystarczy, że zmielone orzechy połączysz z kostką do pieczenia, wodą różaną i cynamonem. Jeśli natomiast od czekolady lub bakalii wolisz soczyste owoce, koniecznie wypróbuj przepis na makową szarlotkę. Do ubitych jajek dodaj zmielony mak, jabłka, kaszę, proszek do pieczenia oraz orzechy. Doskonałymi dodatkami do ciasta będą polewa czekoladowa oraz kulki bakaliowych lodów. Nie zapomnij również o migdałowo-wiśniowych florentynkach, tarcie z korzenną gruszką i masą migdałową, cieście bananowo-kokosowym, kruchych babeczkach oraz churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym. W tej kategorii znajdziesz wszystkie przepisy na pyszne ciasta z lodami. Wybierz jeden lub kilka, pobierz listę potrzebnych składników, i do dzieła. Oprócz przepisów, czeka na Ciebie mnóstwo cukierniczych porad. Zapraszamy.