Ciasta z lodami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta z lodami

16 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta z lodamiCiasta z lodami

Ciasto z lodami to idealne połączenie, które doskonale sprawdzi się zwłaszcza w upalne dni. Lody możesz kupić w sklepie lub zrobić samodzielnie, wykorzystać zarówno jako nadzienie, jak i jako dodatek, serwowany na osobnym talerzu. Śmietankowy smak lodów najlepiej pasuje do czekoladowych tart oraz szarlotek, cytrynowy – do makowców, natomiast czekoladowy – do orzechowych lub kawowych rolad. Lubisz mocno czekoladowe ciasta? W takim razie koniecznie przygotuj brownie z czekolady i orzechów laskowych. Ubite na sztywno białka wymieszaj z masą czekoladową, wanilią, bakaliami oraz przesianą mąką i kakao. Przed podaniem, gotowe ciasto podziel na kawałki, a do każdego z nich dodaj kulkę śmietankowych lub waniliowych lodów. Doskonałą alternatywą dla brownie będzie czekoladowa tarta. Jej sekret tkwi w masie, którą wykonasz na bazie kilku składników, m.in. kostki do pieczenia, gorzkiej czekolady oraz śmietany. Przyrządzoną tartę posyp wiórkami czekolady i serwuj razem z ulubionymi lodami, na przykład śmietankowymi lub truskawkowymi. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie korzennych rurek z ciasta filo i orzechów włoskich (gotowe wypieki podawaj razem z wiśniami w syropie). Na każdy płat ciasta nałóż przyrządzone uprzednio nadzienie – wystarczy, że zmielone orzechy połączysz z kostką do pieczenia, wodą różaną i cynamonem. Jeśli natomiast od czekolady lub bakalii wolisz soczyste owoce, koniecznie wypróbuj przepis na makową szarlotkę. Do ubitych jajek dodaj zmielony mak, jabłka, kaszę, proszek do pieczenia oraz orzechy. Doskonałymi dodatkami do ciasta będą polewa czekoladowa oraz kulki bakaliowych lodów. Nie zapomnij również o migdałowo-wiśniowych florentynkach, tarcie z korzenną gruszką i masą migdałową, cieście bananowo-kokosowym, kruchych babeczkach oraz churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym. W tej kategorii znajdziesz wszystkie przepisy na pyszne ciasta z lodami. Wybierz jeden lub kilka, pobierz listę potrzebnych składników, i do dzieła. Oprócz przepisów, czeka na Ciebie mnóstwo cukierniczych porad. Zapraszamy.