Ciasto bananowo-kokosowe podawane na ciepło
trudne
269 osób zapisało

Składniki
200 gramów
2 łyżeczki
115 gramów
80 gramów
3 sztuki
75 mililitrów
75 gramów
200 gramów
do dekoracji:
600 gramów
35 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 180°C/160°C (z termoobiegiem). Tortownicę o średnicy 20 cm nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Krok 2
W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W innej misce ubić jajka, dodać pozostałe mokre składniki i wszystko dobrze wymieszać. Masę z mokrych składników dodać do składników suchych i wszystko wymieszać tak, aby składniki dobrze się połączyły.
Krok 3
Wlać do formy i piec przez około 35-40 minut lub do czasu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Krok 4
Płatki kokosowe rozłożyć na blasze i podpiec na złoto przez 3-4 minuty w temperaturze 180°C/160°C z termoobiegiem. Po 5 minutach wyjąć ciasto z formy.
Krok 5
Odczekać, aż ciasto nieco ostygnie i pokroić je na 8 części. Podawać z kulką lodów i przypieczonymi płatkami kokosowymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej