Ciasto bananowo-kokosowe - szybkie: przepis | Przepisy.pl pixel

Ciasto bananowo-kokosowe podawane na ciepło

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
220 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

270 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżeczki

115 gramów

80 gramów

3 sztuki

75 mililitrów

75 gramów

200 gramów

do dekoracji:

600 gramów

35 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 180°C/160°C (z termoobiegiem). Tortownicę o średnicy 20 cm nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 2

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W innej misce ubić jajka, dodać pozostałe mokre składniki i wszystko dobrze wymieszać. Masę z mokrych składników dodać do składników suchych i wszystko wymieszać tak, aby składniki dobrze się połączyły.

Krok 3

Wlać do formy i piec przez około 35-40 minut lub do czasu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Krok 4

Płatki kokosowe rozłożyć na blasze i podpiec na złoto przez 3-4 minuty w temperaturze 180°C/160°C z termoobiegiem. Po 5 minutach wyjąć ciasto z formy.

Krok 5

Odczekać, aż ciasto nieco ostygnie i pokroić je na 8 części. Podawać z kulką lodów i przypieczonymi płatkami kokosowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto bananowo-kokosowe podawane na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto bananowo-kokosowe podawane na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto bananowo-kokosowe podawane na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto bananowo-kokosowe podawane na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto bananowo-kokosowe podawane na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto bananowo-kokosowe podawane na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto bananowo-kokosowe podawane na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto bananowo-kokosowe podawane na ciepło - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej