Ciasto bananowo-kokosowe - szybkie: przepis | Przepisy.pl pixel

Ciasto bananowo-kokosowe podawane na ciepło

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

219 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

261 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżeczki

115 gramów

80 gramów

3 sztuki

75 mililitrów

75 gramów

200 gramów

do dekoracji:

600 gramów

35 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 180°C/160°C (z termoobiegiem). Tortownicę o średnicy 20 cm nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 2

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W innej misce ubić jajka, dodać pozostałe mokre składniki i wszystko dobrze wymieszać. Masę z mokrych składników dodać do składników suchych i wszystko wymieszać tak, aby składniki dobrze się połączyły.

Krok 3

Wlać do formy i piec przez około 35-40 minut lub do czasu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Krok 4

Płatki kokosowe rozłożyć na blasze i podpiec na złoto przez 3-4 minuty w temperaturze 180°C/160°C z termoobiegiem. Po 5 minutach wyjąć ciasto z formy.

Krok 5

Odczekać, aż ciasto nieco ostygnie i pokroić je na 8 części. Podawać z kulką lodów i przypieczonymi płatkami kokosowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto bananowo-kokosowe podawane na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto bananowo-kokosowe podawane na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto bananowo-kokosowe podawane na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto bananowo-kokosowe podawane na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto bananowo-kokosowe podawane na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto bananowo-kokosowe podawane na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto bananowo-kokosowe podawane na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto bananowo-kokosowe podawane na ciepło - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej