Ciasto bananowo-kokosowe podawane na ciepło
trudne
236 osób zapisało

Składniki
200 gramów
2 łyżeczki
115 gramów
80 gramów
3 sztuki
75 mililitrów
75 gramów
200 gramów
do dekoracji:
600 gramów
35 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 180°C/160°C (z termoobiegiem). Tortownicę o średnicy 20 cm nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Krok 2
W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W innej misce ubić jajka, dodać pozostałe mokre składniki i wszystko dobrze wymieszać. Masę z mokrych składników dodać do składników suchych i wszystko wymieszać tak, aby składniki dobrze się połączyły.
Krok 3
Wlać do formy i piec przez około 35-40 minut lub do czasu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Krok 4
Płatki kokosowe rozłożyć na blasze i podpiec na złoto przez 3-4 minuty w temperaturze 180°C/160°C z termoobiegiem. Po 5 minutach wyjąć ciasto z formy.
Krok 5
Odczekać, aż ciasto nieco ostygnie i pokroić je na 8 części. Podawać z kulką lodów i przypieczonymi płatkami kokosowymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej