
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
50 gramów
50 gramów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Owoce umyj, banana obierz i przekrój na pół wzdłuż.

Krok 2
Kulki lodów ułóż na talerzu, a następnie obłóż bananem.

Krok 3
Borówki przekrój na pół, a następnie udekoruj nimi banana, tak aby przypominały okna w kadłubie. Z wafli zrób żagle, wtykając je w kulki lodów. Resztę statku udekoruj owocami, z truskawki możesz wykonać głowę rekina.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody dla dzieci "Statek"
Masz ochotę na przygotowanie pysznego, oryginalnego i szybkiego deseru? Sugerowany przepis na „statek” sprawdzi się na wiele okazji: na przyjęcie imieninowe, spotkanie ze znajomymi, a także codzienny podwieczorek. Zacznij od umycia owoców. Obierz banana i przekrój go wzdłuż. Na płaskim, kolorowym talerzu ułóż trzy kulki lodów śmietankowych, a następnie obłóż je bananem. Borówki lub ciemne winogrona przekrój na pół i udekoruj nimi banana – będą przypominały okienka w kadłubie. Z wafli z powodzeniem zrobisz żagle. Wystarczy, że wbijesz je w środkową gałkę lodów. Resztę statku ozdób ulubionymi owocami – sprawdzą się szczególnie te kwaskowate, np. truskawki, czerwona porzeczka lub maliny, które przełamią słodycz banana oraz lodów śmietankowych. Baw się w kuchni, wyzwalając swoją kreatywność. Na przykład z cząstek truskawki zrób głowę i ogon rekina, który „pływa” wokół statku. Tak przygotowany deser z pewnością będzie świetnym uwieńczeniem przyjęcia urodzinowego lub niezobowiązującego spotkania z przyjaciółmi. Mamy nadzieję, że przygotowywanie deserów razem z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.



































