
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
50 gramów
50 gramów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Owoce umyj, banana obierz i przekrój na pół wzdłuż.

Krok 2
Kulki lodów ułóż na talerzu, a następnie obłóż bananem.

Krok 3
Borówki przekrój na pół, a następnie udekoruj nimi banana, tak aby przypominały okna w kadłubie. Z wafli zrób żagle, wtykając je w kulki lodów. Resztę statku udekoruj owocami, z truskawki możesz wykonać głowę rekina.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody dla dzieci "Statek"
Masz ochotę na przygotowanie pysznego, oryginalnego i szybkiego deseru? Sugerowany przepis na „statek” sprawdzi się na wiele okazji: na przyjęcie imieninowe, spotkanie ze znajomymi, a także codzienny podwieczorek. Zacznij od umycia owoców. Obierz banana i przekrój go wzdłuż. Na płaskim, kolorowym talerzu ułóż trzy kulki lodów śmietankowych, a następnie obłóż je bananem. Borówki lub ciemne winogrona przekrój na pół i udekoruj nimi banana – będą przypominały okienka w kadłubie. Z wafli z powodzeniem zrobisz żagle. Wystarczy, że wbijesz je w środkową gałkę lodów. Resztę statku ozdób ulubionymi owocami – sprawdzą się szczególnie te kwaskowate, np. truskawki, czerwona porzeczka lub maliny, które przełamią słodycz banana oraz lodów śmietankowych. Baw się w kuchni, wyzwalając swoją kreatywność. Na przykład z cząstek truskawki zrób głowę i ogon rekina, który „pływa” wokół statku. Tak przygotowany deser z pewnością będzie świetnym uwieńczeniem przyjęcia urodzinowego lub niezobowiązującego spotkania z przyjaciółmi. Mamy nadzieję, że przygotowywanie deserów razem z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.



































