
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
50 gramów
50 gramów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Owoce umyj, banana obierz i przekrój na pół wzdłuż.

Krok 2
Kulki lodów ułóż na talerzu, a następnie obłóż bananem.

Krok 3
Borówki przekrój na pół, a następnie udekoruj nimi banana, tak aby przypominały okna w kadłubie. Z wafli zrób żagle, wtykając je w kulki lodów. Resztę statku udekoruj owocami, z truskawki możesz wykonać głowę rekina.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody dla dzieci "Statek"
Masz ochotę na przygotowanie pysznego, oryginalnego i szybkiego deseru? Sugerowany przepis na „statek” sprawdzi się na wiele okazji: na przyjęcie imieninowe, spotkanie ze znajomymi, a także codzienny podwieczorek. Zacznij od umycia owoców. Obierz banana i przekrój go wzdłuż. Na płaskim, kolorowym talerzu ułóż trzy kulki lodów śmietankowych, a następnie obłóż je bananem. Borówki lub ciemne winogrona przekrój na pół i udekoruj nimi banana – będą przypominały okienka w kadłubie. Z wafli z powodzeniem zrobisz żagle. Wystarczy, że wbijesz je w środkową gałkę lodów. Resztę statku ozdób ulubionymi owocami – sprawdzą się szczególnie te kwaskowate, np. truskawki, czerwona porzeczka lub maliny, które przełamią słodycz banana oraz lodów śmietankowych. Baw się w kuchni, wyzwalając swoją kreatywność. Na przykład z cząstek truskawki zrób głowę i ogon rekina, który „pływa” wokół statku. Tak przygotowany deser z pewnością będzie świetnym uwieńczeniem przyjęcia urodzinowego lub niezobowiązującego spotkania z przyjaciółmi. Mamy nadzieję, że przygotowywanie deserów razem z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.