Lodowe spaghetti a'la bolognese przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lodowe spaghetti a'la bolognese

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
603 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

219 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

2 opakowania

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Truskawki zasyp cukrem z miodem i rozgnieć widelcem bądź zblenduj. Jeżeli truskawki są mrożone, odstaw na bok na kilka godzin.

Lodowe spaghetti a'la bolognese - Krok 1

Krok 2

Odpowiednią porcję lodów przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wyciśnięte lody powinny kształtem przypominać spaghetti.

Lodowe spaghetti a'la bolognese - Krok 2

Krok 3

Lodowe spaghetti polej przygotowanym sosem, posyp startą czekoladą i udekoruj listkami mięty.

Lodowe spaghetti a'la bolognese - Krok 3
3

Opinie o przepisie

  • Adam Jankowski

    Adam Jankowski , 04.08.2016

    Ja to już pękam od tego zamiast kanapek do pracy to się obżeram takimi wynalazkami. Wczoraj był tort poziomkowy, rolada bezowa i coś tam jeszcze... Ciekawe co dziś będzie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Manuela Krüger

    Manuela Krüger , 04.08.2016

    (y)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalka Chruszcz

    Natalka Chruszcz , 22.05.2016

    Spróbować można a ze lubię spaghetti to zamniamowalam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lodowe spaghetti a'la bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lodowe spaghetti a'la bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lodowe spaghetti a'la bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lodowe spaghetti a'la bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lodowe spaghetti a'la bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lodowe spaghetti a'la bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lodowe spaghetti a'la bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lodowe spaghetti a'la bolognese - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lodowe spaghetti a'la bologneseLodowe spaghetti a'la bolognese

Proponowany przepis to oryginalna i przyciągająca wzrok propozycja na deser. Przyrządź lodowe spaghetti à la bolognese, przypominające wyglądem słynne włoskie danie. Lody przeciśnięte przez praskę wyglądają niczym makaron, a polewa truskawkowa – jak sos pomidorowy. Do tego „parmezan” z białej czekolady, i gotowe. Zacznij od przygotowania sosu truskawkowego. Jeśli chcesz, wykorzystaj inne czerwone owoce, odpowiednie będą np. maliny lub wiśnie. Żeby wzbogacić smak sosu, dodaj do niego nieco soku z cytrusów, pomarańczy czy cytryny. Przełamiesz nim słodycz śmietankowych lodów. Lody przeciśnij przez praskę, by widoczne były na nich pojedyncze nitki. Gotowy deser wstaw na chwilę do lodówki. Lodowe spaghetti à la bolognese polej przygotowanym sosem truskawkowym, a na koniec posyp czekoladą – dobrze będą pasowały także wiórki kokosowe. Do dekoracji sprawdzą się listki świeżej mięty. Dobrze wyglądać będą także połówki truskawek lub maliny. Koniecznie wypróbuj naszą propozycję na nietypowe podanie lodów i przekonaj się, jak szybko można je przygotować.