
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
2 opakowania
2 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Truskawki zasyp cukrem z miodem i rozgnieć widelcem bądź zblenduj. Jeżeli truskawki są mrożone, odstaw na bok na kilka godzin.

Krok 2
Odpowiednią porcję lodów przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wyciśnięte lody powinny kształtem przypominać spaghetti.

Krok 3
Lodowe spaghetti polej przygotowanym sosem, posyp startą czekoladą i udekoruj listkami mięty.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lodowe spaghetti a'la bolognese
Proponowany przepis to oryginalna i przyciągająca wzrok propozycja na deser. Przyrządź lodowe spaghetti à la bolognese, przypominające wyglądem słynne włoskie danie. Lody przeciśnięte przez praskę wyglądają niczym makaron, a polewa truskawkowa – jak sos pomidorowy. Do tego „parmezan” z białej czekolady, i gotowe. Zacznij od przygotowania sosu truskawkowego. Jeśli chcesz, wykorzystaj inne czerwone owoce, odpowiednie będą np. maliny lub wiśnie. Żeby wzbogacić smak sosu, dodaj do niego nieco soku z cytrusów, pomarańczy czy cytryny. Przełamiesz nim słodycz śmietankowych lodów. Lody przeciśnij przez praskę, by widoczne były na nich pojedyncze nitki. Gotowy deser wstaw na chwilę do lodówki. Lodowe spaghetti à la bolognese polej przygotowanym sosem truskawkowym, a na koniec posyp czekoladą – dobrze będą pasowały także wiórki kokosowe. Do dekoracji sprawdzą się listki świeżej mięty. Dobrze wyglądać będą także połówki truskawek lub maliny. Koniecznie wypróbuj naszą propozycję na nietypowe podanie lodów i przekonaj się, jak szybko można je przygotować.