
Składniki
400 gramów
80 gramów
30 gramów
300 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Lody wyjmuję z zamrażarki jakieś 10 minut przed szykowaniem deseru, aby nieco odtajały, zmiękły i aby masa lodowa stała się bardziej podatna. Siekam czekoladę –najlepiej z pomocą blendera, by była posiekana rzeczywiście bardzo drobno. W blenderze siekam także mrożone maliny z cukrem pudrem tak, by uzyskać gładki malinowy mus. Dno foremek wykładam równą warstwą malinowego musu. Na nim układam także równą -ale już zdecydowanie grubszą warstwą- miękkie, topniejące lody. Całość posypuję warstwą mielonej czekolady i dokładnie dociskam ją do lodów. Wstawiam do zamrażarki. Kiedy lody staną się sztywne (tj. w odpowiednim stopniu zamarzną;)), wyjmuję je z foremek –podważam brzegi i szybkim, zdecydowanym ruchem przekładam na talerz siekaną czekoladą do dołu. Luźna czekolada z wierzchu ładnie się rozsypie i na tym czekoladowym dywaniku układam lodowe serce. Reszta czekolady zatopiona w lodach oczywiście zostanie integralną częścią deseru, tworząc spód serduszek. Podaję na zimno… w ciepłej atmosferze:)
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej