Lodowe serca z malinami i czekoladą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lodowe serca z malinami i czekoladą

Autor: joanna dereszowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

80 gramów

30 gramów

300 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Lody wyjmuję z zamrażarki jakieś 10 minut przed szykowaniem deseru, aby nieco odtajały, zmiękły i aby masa lodowa stała się bardziej podatna. Siekam czekoladę –najlepiej z pomocą blendera, by była posiekana rzeczywiście bardzo drobno. W blenderze siekam także mrożone maliny z cukrem pudrem tak, by uzyskać gładki malinowy mus. Dno foremek wykładam równą warstwą malinowego musu. Na nim układam także równą -ale już zdecydowanie grubszą warstwą- miękkie, topniejące lody. Całość posypuję warstwą mielonej czekolady i dokładnie dociskam ją do lodów. Wstawiam do zamrażarki. Kiedy lody staną się sztywne (tj. w odpowiednim stopniu zamarzną;)), wyjmuję je z foremek –podważam brzegi i szybkim, zdecydowanym ruchem przekładam na talerz siekaną czekoladą do dołu. Luźna czekolada z wierzchu ładnie się rozsypie i na tym czekoladowym dywaniku układam lodowe serce. Reszta czekolady zatopiona w lodach oczywiście zostanie integralną częścią deseru, tworząc spód serduszek. Podaję na zimno… w ciepłej atmosferze:)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lodowe serca z malinami i czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lodowe serca z malinami i czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lodowe serca z malinami i czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lodowe serca z malinami i czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lodowe serca z malinami i czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lodowe serca z malinami i czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lodowe serca z malinami i czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lodowe serca z malinami i czekoladą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej