
Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka umyj, przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne i pokrój na półplastry. Z półplasterków poukładaj pióra.

Krok 2
Z lodowych kulek uformuj głowę i tułów ptaka. Przystrój go wcześniej przygotowanymi jabłkowymi piórami. Wytnij z jabłka dziób i nóżki, a następnie przystrój nimi ptaka.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody dla dzieci "Rajski ptak"
Lody i owoce to połączenie idealne. Sprawdza się szczególnie w przypadku kreatywnych deserów, kiedy za pomocą zaledwie kilku produktów można stworzyć niezapomnianą – zarówno smakowo, jak i wizualnie – kompozycję. W proponowanym przepisie znajdziesz inspirację na pyszny deser lodowy „rajski ptak”. Aby go przygotować, na początek umyj jabłka, przetnij na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plastry – posłużą jako piórka zwierzątka. Następnie z lodowych kulek o smaku śmietankowym uformuj jego głowę i tułów. Ułóż je na środku talerza i przystrój dookoła przygotowanymi wcześniej jabłkami. Z owoców utworzysz również dziób i nóżki. Jeśli chcesz, aby talerz z lodowym deserem był bardziej kolorowy, połóż obok gałązkę czerwonej porzeczki. Równie dobre będą truskawki, borówki i maliny lub cząstki ananasa oraz kiwi. Przekonaj się, ile radości sprawia przygotowanie i serwowanie kreatywnych deserów na bazie ulubionych lodów i owoców. Zainspiruj się tym prostym przepisem na apetyczne lody „rajski ptak”.


































