
Składniki
4 plastry
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Owoce umyj. Mango pokrój w plastry, które będą skrzydłami motyla. Następnie ułóż je na talerzu.

Krok 2
Truskawkę i kiwi pokrój w plastry i ułóż na skrzydłach motyla.

Krok 3
Z kulek lodów uformuj tułów motyla, a ze skórki pomarańczowej zrób czułki.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Egzotyczny deser lodowy "Motyl"
To łatwy i szybki w przygotowaniu deser, który wykonasz w zaledwie kilku krokach. Łączy w sobie smak kremowych lodów i kwaskowatych owoców. Szukasz inspiracji na słodką przekąskę, którą podasz na niemal każdą okazję? "Motyl" będzie odpowiednim rozwiązaniem. Zacznij przygotowania: na początek pokrój owoce: mango i kiwi w plastry, a truskawki na połówki. Możesz również wykorzystać arbuza, jabłko lub gruszkę. Czas na wykonanie skrzydełek: pokrojone wcześniej mango ułóż na talerzu, na dużych plastrach umieść dwa plasterki kiwi na górze i dwie połówki truskawek na dole. Podstawą proponowanego deseru są lody. Wykorzystaj te dobrej jakości, o smaku śmietankowym (sprawdzi się też straciatella lub nugat). Umieść lody na środku talerza – jedna gałka za drugą. Ostatnim elementem są czułka, które z powodzeniem wykonasz ze skórki pomarańczowej. Deser jest już gotowy, teraz udekoruj go listkiem świeżej mięty i oblej polewą czekoladową lub sosem owocowym. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem.