Deser z lodami "Domek"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

43 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuszczonymi polewami namaluj na talerzu wzorki, takie jak do gry w kółko i krzyżyk.

Krok 2

Następnie na środkowym kwadracie połóż dużą kulkę lodów brzoskwiniowych.

Krok 3

Z wafli wytnij nożem z ząbkami dwa prostokąty i przyklej je bitą śmietaną do lodów, tworząc spadzisty dach domku.

Krok 4

Wytnij z wafli trzy kwadraciki – dwa małe i jeden większy. Przyklej je bitą śmietaną do kulki jako okna i drzwi. Możesz je najpierw zanurzyć w polewie czekoladowej.

Krok 5

Z czekoladowej rurki zrób komin, a z kolorowej posypki ścieżkę prowadzącą do drzwi domku.

Krok 6

Deser udekoruj bitą śmietaną, listkami mięty i lukrowymi kwiatkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser z lodami "Domek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser z lodami "Domek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser z lodami "Domek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser z lodami "Domek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser z lodami "Domek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser z lodami "Domek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser z lodami "Domek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser z lodami "Domek"Deser z lodami "Domek"

Jak efektownie podać lodowy deser? Skorzystaj z naszej propozycji na smaczny, kolorowy „domek”. Deser najlepiej jest przygotować na płaskim białym talerzu – dzięki temu będzie się wspaniale prezentował. Do wykonania wzorków użyj rozpuszczonej czekolady (gorzkiej i białej). Odpowiedni będzie również syrop, na przykład klonowy, czekoladowy lub karmelowy. Do wykonania dachówki użyj wafli lub biszkoptów, a do ułożenia ścieżki do „domku” wykorzystaj kolorową posypkę cukierniczą. Dobrze sprawdzi się także starta czekolada, wiórki kokosowe lub migdały, najlepiej w płatkach. Opcjonalnie do dekoracji wykorzystaj także owoce: truskawki, maliny, kiwi, winogrona czy banany. Na koniec talerz z „domkiem” warto przyozdobić karmelem, bitą śmietaną oraz listkami świeżej mięty. Deser z lodami podawaj udekorowany kwiatami z masy cukrowej. Wykonaj swój własny „domek” według naszego przepisu. Cenimy Twoje zdanie – koniecznie podziel się nim w komentarzu. Sprawdź, jak łatwe, a jednocześnie efektowne może być przygotowywanie lodowych deserów.