Deser z lodami "Domek" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser z lodami "Domek"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
45 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuszczonymi polewami namaluj na talerzu wzorki, takie jak do gry w kółko i krzyżyk.

Krok 2

Następnie na środkowym kwadracie połóż dużą kulkę lodów brzoskwiniowych.

Krok 3

Z wafli wytnij nożem z ząbkami dwa prostokąty i przyklej je bitą śmietaną do lodów, tworząc spadzisty dach domku.

Krok 4

Wytnij z wafli trzy kwadraciki – dwa małe i jeden większy. Przyklej je bitą śmietaną do kulki jako okna i drzwi. Możesz je najpierw zanurzyć w polewie czekoladowej.

Krok 5

Z czekoladowej rurki zrób komin, a z kolorowej posypki ścieżkę prowadzącą do drzwi domku.

Krok 6

Deser udekoruj bitą śmietaną, listkami mięty i lukrowymi kwiatkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser z lodami "Domek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser z lodami "Domek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser z lodami "Domek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser z lodami "Domek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser z lodami "Domek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser z lodami "Domek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser z lodami "Domek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser z lodami "Domek" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser z lodami "Domek"Deser z lodami "Domek"

Jak efektownie podać lodowy deser? Skorzystaj z naszej propozycji na smaczny, kolorowy „domek”. Deser najlepiej jest przygotować na płaskim białym talerzu – dzięki temu będzie się wspaniale prezentował. Do wykonania wzorków użyj rozpuszczonej czekolady (gorzkiej i białej). Odpowiedni będzie również syrop, na przykład klonowy, czekoladowy lub karmelowy. Do wykonania dachówki użyj wafli lub biszkoptów, a do ułożenia ścieżki do „domku” wykorzystaj kolorową posypkę cukierniczą. Dobrze sprawdzi się także starta czekolada, wiórki kokosowe lub migdały, najlepiej w płatkach. Opcjonalnie do dekoracji wykorzystaj także owoce: truskawki, maliny, kiwi, winogrona czy banany. Na koniec talerz z „domkiem” warto przyozdobić karmelem, bitą śmietaną oraz listkami świeżej mięty. Deser z lodami podawaj udekorowany kwiatami z masy cukrowej. Wykonaj swój własny „domek” według naszego przepisu. Cenimy Twoje zdanie – koniecznie podziel się nim w komentarzu. Sprawdź, jak łatwe, a jednocześnie efektowne może być przygotowywanie lodowych deserów.