
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuszczonymi polewami namaluj na talerzu wzorki, takie jak do gry w kółko i krzyżyk.
Krok 2
Następnie na środkowym kwadracie połóż dużą kulkę lodów brzoskwiniowych.
Krok 3
Z wafli wytnij nożem z ząbkami dwa prostokąty i przyklej je bitą śmietaną do lodów, tworząc spadzisty dach domku.
Krok 4
Wytnij z wafli trzy kwadraciki – dwa małe i jeden większy. Przyklej je bitą śmietaną do kulki jako okna i drzwi. Możesz je najpierw zanurzyć w polewie czekoladowej.
Krok 5
Z czekoladowej rurki zrób komin, a z kolorowej posypki ścieżkę prowadzącą do drzwi domku.
Krok 6
Deser udekoruj bitą śmietaną, listkami mięty i lukrowymi kwiatkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser z lodami "Domek"
Jak efektownie podać lodowy deser? Skorzystaj z naszej propozycji na smaczny, kolorowy „domek”. Deser najlepiej jest przygotować na płaskim białym talerzu – dzięki temu będzie się wspaniale prezentował. Do wykonania wzorków użyj rozpuszczonej czekolady (gorzkiej i białej). Odpowiedni będzie również syrop, na przykład klonowy, czekoladowy lub karmelowy. Do wykonania dachówki użyj wafli lub biszkoptów, a do ułożenia ścieżki do „domku” wykorzystaj kolorową posypkę cukierniczą. Dobrze sprawdzi się także starta czekolada, wiórki kokosowe lub migdały, najlepiej w płatkach. Opcjonalnie do dekoracji wykorzystaj także owoce: truskawki, maliny, kiwi, winogrona czy banany. Na koniec talerz z „domkiem” warto przyozdobić karmelem, bitą śmietaną oraz listkami świeżej mięty. Deser z lodami podawaj udekorowany kwiatami z masy cukrowej. Wykonaj swój własny „domek” według naszego przepisu. Cenimy Twoje zdanie – koniecznie podziel się nim w komentarzu. Sprawdź, jak łatwe, a jednocześnie efektowne może być przygotowywanie lodowych deserów.