
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuszczonymi polewami namaluj na talerzu wzorki, takie jak do gry w kółko i krzyżyk.
Krok 2
Następnie na środkowym kwadracie połóż dużą kulkę lodów brzoskwiniowych.
Krok 3
Z wafli wytnij nożem z ząbkami dwa prostokąty i przyklej je bitą śmietaną do lodów, tworząc spadzisty dach domku.
Krok 4
Wytnij z wafli trzy kwadraciki – dwa małe i jeden większy. Przyklej je bitą śmietaną do kulki jako okna i drzwi. Możesz je najpierw zanurzyć w polewie czekoladowej.
Krok 5
Z czekoladowej rurki zrób komin, a z kolorowej posypki ścieżkę prowadzącą do drzwi domku.
Krok 6
Deser udekoruj bitą śmietaną, listkami mięty i lukrowymi kwiatkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser z lodami "Domek"
Jak efektownie podać lodowy deser? Skorzystaj z naszej propozycji na smaczny, kolorowy „domek”. Deser najlepiej jest przygotować na płaskim białym talerzu – dzięki temu będzie się wspaniale prezentował. Do wykonania wzorków użyj rozpuszczonej czekolady (gorzkiej i białej). Odpowiedni będzie również syrop, na przykład klonowy, czekoladowy lub karmelowy. Do wykonania dachówki użyj wafli lub biszkoptów, a do ułożenia ścieżki do „domku” wykorzystaj kolorową posypkę cukierniczą. Dobrze sprawdzi się także starta czekolada, wiórki kokosowe lub migdały, najlepiej w płatkach. Opcjonalnie do dekoracji wykorzystaj także owoce: truskawki, maliny, kiwi, winogrona czy banany. Na koniec talerz z „domkiem” warto przyozdobić karmelem, bitą śmietaną oraz listkami świeżej mięty. Deser z lodami podawaj udekorowany kwiatami z masy cukrowej. Wykonaj swój własny „domek” według naszego przepisu. Cenimy Twoje zdanie – koniecznie podziel się nim w komentarzu. Sprawdź, jak łatwe, a jednocześnie efektowne może być przygotowywanie lodowych deserów.


































