Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kulki lodów o różnych smakach ułóż w miseczce jedna na drugiej.
Krok 2
Deser polej sosem czekoladowym i posyp kolorowymi gwiazdkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tradycyjne lody w trzech smakach - lodowa wieża z polewą
Lodowa wieża, oblana czekoladową polewą to ciekawy sposób na przygotowanie deseru. Doskonale nadaje się zarówno na podwieczorek, jak i specjalne okazje, np. urodziny czy spotkanie w gronie przyjaciół. Do jego przyrządzenia potrzebujesz zaledwie kilku produktów: lodów o różnych smakach (np. czekoladowych, śmietankowych i truskawkowych), sosu czekoladowego oraz kolorowej posypki w kształcie gwiazdek. Kulki lodów o różnych smakach ułóż jedna na drugiej. Następnie polej je czekoladowym sosem i udekoruj kolorową posypką. Gotowe! Otrzymane w ten sposób lody możesz podawać razem z owocami i bitą śmietaną, najlepiej serwowanymi na osobnym talerzu. Sprawdzą się m.in. truskawki, maliny, borówki lub wiśnie. Przepis na lodową wieżę możesz w prosty sposób modyfikować, np. zastępując sos czekoladowy malinowym musem, a kolorową posypkę wiórkami przyrządzonymi z czekolady lub uprażonymi na suchej patelni migdałami. Pobierz listę niezbędnych składników i wypróbuj nasz przepis na lodową wierzę w trzech smakach.