Tradycyjne lody w trzech smakach - lodowa wieża z polewą
łatwe
32 osoby zapisały
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kulki lodów o różnych smakach ułóż w miseczce jedna na drugiej.
Krok 2
Deser polej sosem czekoladowym i posyp kolorowymi gwiazdkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tradycyjne lody w trzech smakach - lodowa wieża z polewą
Lodowa wieża, oblana czekoladową polewą to ciekawy sposób na przygotowanie deseru. Doskonale nadaje się zarówno na podwieczorek, jak i specjalne okazje, np. urodziny czy spotkanie w gronie przyjaciół. Do jego przyrządzenia potrzebujesz zaledwie kilku produktów: lodów o różnych smakach (np. czekoladowych, śmietankowych i truskawkowych), sosu czekoladowego oraz kolorowej posypki w kształcie gwiazdek. Kulki lodów o różnych smakach ułóż jedna na drugiej. Następnie polej je czekoladowym sosem i udekoruj kolorową posypką. Gotowe! Otrzymane w ten sposób lody możesz podawać razem z owocami i bitą śmietaną, najlepiej serwowanymi na osobnym talerzu. Sprawdzą się m.in. truskawki, maliny, borówki lub wiśnie. Przepis na lodową wieżę możesz w prosty sposób modyfikować, np. zastępując sos czekoladowy malinowym musem, a kolorową posypkę wiórkami przyrządzonymi z czekolady lub uprażonymi na suchej patelni migdałami. Pobierz listę niezbędnych składników i wypróbuj nasz przepis na lodową wierzę w trzech smakach.