Deser dla dzieci "Pingwinek" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser dla dzieci "Pingwinek"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
82 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiwi pokrój w plasterki. Jeden z nich przekrój wzdłuż na pół.

Krok 2

Z melona wytnij dwa okrągłe plastry – to będą nogi pingwina.

Krok 3

Z lodów śmietankowych Big Milk Trio Neapolitana zrób dużą kulkę i umieść ją na środku talerza. Pod lody wsuń plastry melona, czyli nóżki.

Krok 4

Na lodach śmietankowych umieść kulkę o smaku czekoladowym. Na górze natomiast ułóż mniejszą kulkę lodów śmietankowych.

Krok 5

Teraz z wafelka wykrój dwa małe trójkąty. Wetknij je w kulkę lodów śmietankowych tworząc otwarty dzióbek pingwina. Z rodzynek zrób oczy. Po bokach lodów czekoladowych umieść dwa kawałki kiwi - szerokie płetwy. Deser udekoruj ulubionymi owocami i listkami mięty.

1

Opinie o przepisie

  • Tomek Tomek

    Tomek Tomek , 09.12.2016

    Byle do lata :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser dla dzieci "Pingwinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser dla dzieci "Pingwinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser dla dzieci "Pingwinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser dla dzieci "Pingwinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser dla dzieci "Pingwinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser dla dzieci "Pingwinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser dla dzieci "Pingwinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser dla dzieci "Pingwinek" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser dla dzieci "Pingwinek"Deser dla dzieci "Pingwinek"

Wspaniale się prezentuje, jest smaczny i prosty w przygotowaniu, a ponadto ma zabawną formę. Deser lodowy „pingwinek” łączy smak owoców z lodami czekoladowymi i śmietankowymi. Z kawałków melona wykonuje się nogi zwierzęcia, z plasterków kiwi jego skrzydła, a z rodzynków oczy. Dziób tworzą dwa niewielkie kawałki wafla, a dodatkowa porcja owoców i liście mięty ozdabiają talerz. Udekoruj go również truskawkami, ananasem lub brzoskwiniami. Dla miłośników bakalii dobrym uzupełnieniem smaku całości będą także rodzynki, orzechy włoskie oraz migdały. Na talerzu możesz namalować polewą czekoladową fale lub zarys wyspy, na której usadowi się lodowy pingwin. Zamiast melona sprawdzą się też jabłka, a kiwi można zastąpić gruszką. Głowę pingwina oprósz wiórkami z białej czekolady. Jako dodatek, który wzbogaci walory smakowe deseru, pasować będą wiórki kokosowe. Spróbuj stworzyć smakowitego pingwina z lodów i owoców – a może inne lodowe zwierzę? Koniecznie podziel się swoimi pomysłami w komentarzu. Smacznego.