
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kiwi pokrój w plasterki. Jeden z nich przekrój wzdłuż na pół.
Krok 2
Z melona wytnij dwa okrągłe plastry – to będą nogi pingwina.
Krok 3
Z lodów śmietankowych Big Milk Trio Neapolitana zrób dużą kulkę i umieść ją na środku talerza. Pod lody wsuń plastry melona, czyli nóżki.
Krok 4
Na lodach śmietankowych umieść kulkę o smaku czekoladowym. Na górze natomiast ułóż mniejszą kulkę lodów śmietankowych.
Krok 5
Teraz z wafelka wykrój dwa małe trójkąty. Wetknij je w kulkę lodów śmietankowych tworząc otwarty dzióbek pingwina. Z rodzynek zrób oczy. Po bokach lodów czekoladowych umieść dwa kawałki kiwi - szerokie płetwy. Deser udekoruj ulubionymi owocami i listkami mięty.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Deser dla dzieci "Pingwinek"
Wspaniale się prezentuje, jest smaczny i prosty w przygotowaniu, a ponadto ma zabawną formę. Deser lodowy „pingwinek” łączy smak owoców z lodami czekoladowymi i śmietankowymi. Z kawałków melona wykonuje się nogi zwierzęcia, z plasterków kiwi jego skrzydła, a z rodzynków oczy. Dziób tworzą dwa niewielkie kawałki wafla, a dodatkowa porcja owoców i liście mięty ozdabiają talerz. Udekoruj go również truskawkami, ananasem lub brzoskwiniami. Dla miłośników bakalii dobrym uzupełnieniem smaku całości będą także rodzynki, orzechy włoskie oraz migdały. Na talerzu możesz namalować polewą czekoladową fale lub zarys wyspy, na której usadowi się lodowy pingwin. Zamiast melona sprawdzą się też jabłka, a kiwi można zastąpić gruszką. Głowę pingwina oprósz wiórkami z białej czekolady. Jako dodatek, który wzbogaci walory smakowe deseru, pasować będą wiórki kokosowe. Spróbuj stworzyć smakowitego pingwina z lodów i owoców – a może inne lodowe zwierzę? Koniecznie podziel się swoimi pomysłami w komentarzu. Smacznego.