Deser dla dzieci "Pingwinek" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser dla dzieci "Pingwinek"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
82 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiwi pokrój w plasterki. Jeden z nich przekrój wzdłuż na pół.

Krok 2

Z melona wytnij dwa okrągłe plastry – to będą nogi pingwina.

Krok 3

Z lodów śmietankowych Big Milk Trio Neapolitana zrób dużą kulkę i umieść ją na środku talerza. Pod lody wsuń plastry melona, czyli nóżki.

Krok 4

Na lodach śmietankowych umieść kulkę o smaku czekoladowym. Na górze natomiast ułóż mniejszą kulkę lodów śmietankowych.

Krok 5

Teraz z wafelka wykrój dwa małe trójkąty. Wetknij je w kulkę lodów śmietankowych tworząc otwarty dzióbek pingwina. Z rodzynek zrób oczy. Po bokach lodów czekoladowych umieść dwa kawałki kiwi - szerokie płetwy. Deser udekoruj ulubionymi owocami i listkami mięty.

1

Opinie o przepisie

  • Tomek Tomek

    Tomek Tomek , 09.12.2016

    Byle do lata :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser dla dzieci "Pingwinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser dla dzieci "Pingwinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser dla dzieci "Pingwinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser dla dzieci "Pingwinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser dla dzieci "Pingwinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser dla dzieci "Pingwinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser dla dzieci "Pingwinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser dla dzieci "Pingwinek" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser dla dzieci "Pingwinek"Deser dla dzieci "Pingwinek"

Wspaniale się prezentuje, jest smaczny i prosty w przygotowaniu, a ponadto ma zabawną formę. Deser lodowy „pingwinek” łączy smak owoców z lodami czekoladowymi i śmietankowymi. Z kawałków melona wykonuje się nogi zwierzęcia, z plasterków kiwi jego skrzydła, a z rodzynków oczy. Dziób tworzą dwa niewielkie kawałki wafla, a dodatkowa porcja owoców i liście mięty ozdabiają talerz. Udekoruj go również truskawkami, ananasem lub brzoskwiniami. Dla miłośników bakalii dobrym uzupełnieniem smaku całości będą także rodzynki, orzechy włoskie oraz migdały. Na talerzu możesz namalować polewą czekoladową fale lub zarys wyspy, na której usadowi się lodowy pingwin. Zamiast melona sprawdzą się też jabłka, a kiwi można zastąpić gruszką. Głowę pingwina oprósz wiórkami z białej czekolady. Jako dodatek, który wzbogaci walory smakowe deseru, pasować będą wiórki kokosowe. Spróbuj stworzyć smakowitego pingwina z lodów i owoców – a może inne lodowe zwierzę? Koniecznie podziel się swoimi pomysłami w komentarzu. Smacznego.