
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kiwi pokrój w plasterki. Jeden z nich przekrój wzdłuż na pół.
Krok 2
Z melona wytnij dwa okrągłe plastry – to będą nogi pingwina.
Krok 3
Z lodów śmietankowych Big Milk Trio Neapolitana zrób dużą kulkę i umieść ją na środku talerza. Pod lody wsuń plastry melona, czyli nóżki.
Krok 4
Na lodach śmietankowych umieść kulkę o smaku czekoladowym. Na górze natomiast ułóż mniejszą kulkę lodów śmietankowych.
Krok 5
Teraz z wafelka wykrój dwa małe trójkąty. Wetknij je w kulkę lodów śmietankowych tworząc otwarty dzióbek pingwina. Z rodzynek zrób oczy. Po bokach lodów czekoladowych umieść dwa kawałki kiwi - szerokie płetwy. Deser udekoruj ulubionymi owocami i listkami mięty.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser dla dzieci "Pingwinek"
Wspaniale się prezentuje, jest smaczny i prosty w przygotowaniu, a ponadto ma zabawną formę. Deser lodowy „pingwinek” łączy smak owoców z lodami czekoladowymi i śmietankowymi. Z kawałków melona wykonuje się nogi zwierzęcia, z plasterków kiwi jego skrzydła, a z rodzynków oczy. Dziób tworzą dwa niewielkie kawałki wafla, a dodatkowa porcja owoców i liście mięty ozdabiają talerz. Udekoruj go również truskawkami, ananasem lub brzoskwiniami. Dla miłośników bakalii dobrym uzupełnieniem smaku całości będą także rodzynki, orzechy włoskie oraz migdały. Na talerzu możesz namalować polewą czekoladową fale lub zarys wyspy, na której usadowi się lodowy pingwin. Zamiast melona sprawdzą się też jabłka, a kiwi można zastąpić gruszką. Głowę pingwina oprósz wiórkami z białej czekolady. Jako dodatek, który wzbogaci walory smakowe deseru, pasować będą wiórki kokosowe. Spróbuj stworzyć smakowitego pingwina z lodów i owoców – a może inne lodowe zwierzę? Koniecznie podziel się swoimi pomysłami w komentarzu. Smacznego.