Lody czekoladowe z rurkami waflowymi "Robot"
łatwe
14 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włóż do zamrażalnika dużą kulkę lodów czekoladowych, by dobrze się schłodziła.
Krok 2
Natnij pod kątem waflowe rurki, każdą tylko z jednej strony.
Krok 3
Wyjmij z zamrażalnika lodową kulę, wbij w nią zaostrzone rurki i postaw całość na talerzu (tak jak na zdjęciu).
Krok 4
Wetknij w środek lodów drażetkę – to guzik sterujący robotem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody czekoladowe z rurkami waflowymi "Robot"
Ten deser wykonasz w zaledwie kilku prostych krokach, co zajmie Ci kilkanaście minut – wystarczy, że zasugerujesz się poniższym przepisem. "Robot" to propozycja kreatywnego sposobu podania słodkiej przekąski złożonej z lodów. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników, skompletuj je i zacznij przygotowania. Na początek włóż do zamrażalnika dużą kulkę lodów – wybierz te dobrej jakości, o ulubionym smaku. Odpowiednie będą zarówno czekoladowe lub śmietankowe, jak i owocowe, np. truskawkowe. Teraz czas na nogi "robota", które zrobisz z rurek waflowych (wykorzystaj te z nadzieniem waniliowym). Wbij je w zmrożoną kulkę i postaw na talerzu. W środku umieść kolorową drażetkę, która będzie guzikiem lodowej postaci. Deser jest już prawie gotowy. Jeśli chcesz, polej talerzyk swoim ulubionym sosem owocowym i posyp kolorowymi cukierkami lub żelkami. Ewentualnie otocz „robota” bitą śmietaną. Gotowe! Lody podawaj z owocowym smoothie lub mrożoną herbatą. Zainspiruj się tym przepisem i przyrządź kreatywny deser!